Μπέλλα, μία όμορφη μαργαρίτα με υπέροχα χρώματα

Μπέλλα, μία μαργαρίτα με υπέροχα χρώματα

H μπέλλα (ή μπέλα) είναι μία πανέμορφη μαργαρίτα με γυαλιστερά στενόμακρα φύλλα και λουλούδια σε εντυπωσιακά χρώματα που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να προσθέσουμε χρώμα.

Φυτό χαμηλής ανάπτυξης, η μπέλλα φτάνει σε ύψος 15-20 εκατοστών και φυτεύεται κυρίως ως ετήσιο. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να φυτευτεί και ως διετές φυτό για εδαφοκάλυψη ή για τη δημιουργία ενός χαμηλού φράχτη στον κήπο μας.

Η μπέλλα είναι ένα είδος μαργαρίτας που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις κοινές μαργαρίτες που συναντάμε στους αγρούς. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μπέλλας που ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ σε νότια ζεστά μέρη μπορεί να εμφανίσουν ανθοφορία και μέσα στο χειμώνα.

Θα συναντήσουμε φυτά μπέλλας με μονά λουλούδια που μοιάζουν πολύ με την κοινή μαργαρίτα, καθώς και εντυπωσιακές ποικιλίες με διπλά λουλούδια που θυμίζουν πον πον.

Τα άνθη της μπέλλας είναι σχετικά μικρά και φτάνουν σε μέγεθος μέχρι τα 6 εκατοστά με υπέροχα χρώματα σε αποχρώσεις άσπρου, ροζ, μωβ και κόκκινου.

Ας δούμε, αναλυτικά, τι φροντίδα χρειάζεται η μπέλλα για να αναπτυχθεί, καθώς και συμβουλές για να μας δώσει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η μπέλλα για να αναπτυχθεί;

Η μπέλλα χρειάζεται ηλιοφανή σημεία για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία της, αν και μπορεί να ευδοκιμήσει και σε ημισκιερές θέσεις.

Φυτεύεται σχεδόν σε όλους τους τύπους χώματος, ωστόσο καλό είναι να αποφεύγουμε τα βαριά αργιλλώδη εδάφη που δεν προσφέρουν καλή αποστράγγιση για το νερό.

Η μπέλλα θεωρείται πολύ ανθεκτικό φυτό που αντέχει την παγωνιά, ωστόσο χρειάζεται προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα μειωμένης ανθοφορίας.

Για να φυτέψουμε την μπέλλα σε γλάστρα, προτιμάμε μπαλκόνι ή βεράντα με νότιο, δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό. Χρησιμοποιούμε σχετικά πλατιές γλάστρες, διαμέτρου τουλάχιστον 20 εκατοστών, και φυτόχωμα εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά.

2. Τι φροντίδα θέλει η μπέλλα για να έχει πλούσια ανθοφορία;

Η μπέλλα είναι ένα ιδιαίτερα προσαρμοστικό φυτό που δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να ευδοκιμήσει. Παρακάτω, παραθέτουμε τις βασικές συμβουλές για την περιποίηση της μπέλλας, από το πότισμα και τη λίπανση, μέχρι το κλάδεμα, τη δημιουργία νέων φυτών και την προστασία της από ασθένειες και έντομα.

Καθέ πότε ποτίζουμε την μπέλλα; 

Η μπέλλα χρειάζεται συχνό πότισμα για να εξασφαλίσουμε εδαφική υγρασία, ειδικά όταν έχει φυτευτεί σε θέσεις με πολύ ήλιο. Ποτίζουμε περίπου 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και 2-3 φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού.

Πότε βάζουμε λίπασμα στην μπέλλα; 

Η μπέλλα έχει μικρές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και αρκεί να προσθέσουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Για φυτά μπέλλας που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, η χρήση υδατοδιαλυτού λιπάσματος μία φορά το μήνα από την άνοιξη μέχρι το μέσα του φθινοπώρου ενισχύει σημαντικά την ανάπτυξη και την ανθοφορία του φυτού.

Τι προστασία χρειάζεται η μπέλλα από ασθένειες και έντομα; 

Η μπέλλα είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα, με εξαίρεση την μελίγκρα. Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας μπορουμε να ψεκάσουμε με οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικά υλικά διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό και να ψεκάσουμε το φυτά μας.

αφιδες μελιγκρα ψειρες στα φυτα αντιμετωπιση
Αφίδες: 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Τι κλάδεμα θέλει η μπέλλα; 

Η μπέλα δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα και αρκεί η απομάκρυνση των λουλουδιών της όταν έχουν ωριμάσει, για να ενισχύσουμε και να παρατείνουμε την ανθοφορία της.

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της μπέλλας; 

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά μπέλλας μπορούμε να το κάνουμε φυτεύουμε σπόρους στις αρχές της άνοιξης. Η μπέλλα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με διαίρεση των ριζωμάτων του φυτού στις αρχές της άνοιξης ή στις αρχές φθινοπώρου μετά το τέλος της ανθοφορίας, χωρίζοντας στη μέση τη μπάλα χώματος του φυτού με ένα κοφτερό μαχαίρι.

3. Κι ένα μυστικό για την μπέλλα

Η μπέλλα παρουσιάζει έντονα το φαινόμενο του ηλιοτροπισμού, καθώς τα λουλούδια της ακολουθούν τη θέση του ήλιου κατά την διάρκεια της ημέρας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *