Αλμυρίκι, ένα δέντρο για παραθαλάσσιες περιοχές

Αλμυρίκι, δέντρο για παραθαλάσσιες περιοχές

Το αλμυρίκι ή αρμυρίκι είναι μικρό δέντρο που συναντάμε αυτοφυές σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, ακόμη και πάνω στην αμμουδιά.

Το αλμυρίκι χαρακτηρίζεται από σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και μεγάλη ανθεκτικότητα σε συνθήκες ξηρασίας και δυνατών ανέμων, φέρει λεπτά κλαδιά, πολυάριθμα λεπιοειδή φύλλα και σχηματίζει πολύ μικρά ρόδινα ή λευκορόδινα άνθη.

1. Πώς καταφέρνει το αλμυρίκι να είναι τόσο ανθεκτικό και να επιβιώνει κοντά στη θάλασσα;

Το αλμυρίκι χαρακτηρίζεται από δυνατό ριζικό σύστημα που διακλαδώνεται και φτάνει σε μεγάλο βάθος.

Αναπτύσσεται σε αλατούχα φτωχά και αμμώδη εδάφη και παρουσιάζει μεγάλη αντοχή σε κακής ποιότητας και υφάλμυρα νερά.

Το αλμυρίκι είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην έλλειψη νερού, καθώς τα μικρά λεπιοειδή φύλλα του δεν χάνουν την υγρασία τους όταν το φυτό διαπνέει. Ακόμα και τα υφάλμυρα υδροσταγονίδια που μεταφέρει αέρας από τη θάλασσα ευνοούν την ανάπτυξη του αλμυρικιού.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το αλμυρίκι;

Το αλμυρίκι λόγω της ανθεκτικότητας του, δεν χρειάζεται ιδιαίτερο πότισμα, παρά μόνο στα νεαρά δενδρύλλια. Όταν τα φυτεύουμε, θα πρέπει να τους εξασφαλίζουμε πότισμα τουλάχιστον για την πρώτη χρονιά για να ριζώσουν καλύτερα.

Στα αλμυρίκια του κήπου μας, καλό είναι να προσθέτουμε ένα πλήρες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης για να τονώσουμε την ανάπτυξη τους.

3. Τι κλάδεμα χρειάζεται το αλμυρίκι και πώς πολλαπλασιάζεται;

Μπορούμε να κλαδεύουμε τα αλμυρίκια στις αρχές της άνοιξης, για να διαμορφώνουμε το σχήμα τους και για να αφαιρέσουμε ξερά κλαδιά που πιθανώς υπάρχουν.

Ο πολλαπλασιασμός του αλμυρικιού γίνεται κυρίως με μοσχεύματα, σπόρους και καταβολάδες.

4. Κι ένα μυστικό για το αλμυρίκι

Το αλμυρίκι θεωρείται ιδανικό δέντρο για να μας χαρίζει την πολύτιμη σκιά του στις παραλίες και στα εξοχικά σπίτια, ενώ χρησιμοποιείται από τους κηποτέχνες και για δημιουργία ανεμοφραχτών κοντά στη θάλασσα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *