εικόνα

Αλμυρίκι, δέντρο για παραθαλάσσια μέρη

Αλμυρίκι, δέντρο για παραθαλάσσια φύτευση

Αλμυρίκι, δέντρο για παραθαλάσσια μέρη

Το αλμυρίκι ή αρμυρίκι είναι μικρό δέντρο που το συναντάμε αυτοφυές σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, ακόμη και πάνω στην αμμουδιά. Χαρακτηρίζεται από σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και μεγάλη ανθεκτικότητα σε συνθήκες ξηρασίας και δυνατών ανέμων. Μας χαρίζει την πολύτιμη σκιά του στις παραλίες και στα εξοχικά σπίτια, ενώ χρησιμοποιείται από τους κηποτέχνες και για δημιουργία ανεμοφρακτών κοντά στη θάλασσα. Το αλμυρίκι φέρει λεπτά κλαδιά και πολυάριθμα λεπιοειδή φύλλα ενώ σχηματίζει πολύ μικρά ρόδινα ή λευκορόδινα άνθη.

 

Πώς το αλμυρίκι είναι τόσο ανθεκτικό ώστε να επιβιώνει κοντά στη θάλασσα;

 

Το αλμυρίκι χαρακτηρίζεται από δυνατό ριζικό σύστημα που διακλαδώνεται και φτάνει σε μεγάλο βάθος. Αναπτύσσεται σε αλατούχα φτωχά και αμμώδη εδάφη και παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στα κακής ποιότητας και στα υφάλμυρα νερά. Το αλμυρίκι είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην έλλειψη νερού, καθώς τα μικρά λεπιοειδή φύλλα του δεν χάνουν την υγρασία τους όταν το φυτό διαπνέει. Ακόμα και τα υφάλμυρα υδροσταγονίδια που μεταφέρει αέρας από τη θάλασσα ευνοούν την ανάπτυξη του.

 

Τι πότισμα, τι λίπανση και τι κλάδεμα χρειάζεται το αλμυρίκι;

 

Το αλμυρίκι λόγω της ανθεκτικότητας του, δεν χρειάζεται ιδιαίτερο πότισμα εκτός από τα νέα δενδρύλλια. Όταν τα φυτεύουμε, θα πρέπει να τους εξασφαλίζουμε πότισμα τουλάχιστον για την πρώτη χρονιά για να ριζώσουν καλύτερα. Σχετικά με το κλάδεμα, μπορούμε να τα κλαδεύουμε στις αρχές της άνοιξης, για να διαμορφώνουμε το σχήμα τους και για να αφαιρέσουμε ξερά κλαδιά που πιθανώς υπάρχουν. Για τα αλμυρίκια του κήπου μας, μπορούμε να δώσουμε ένα πλήρες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης για να τονώσουμε την ανάπτυξη του. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το αλμυρίκι πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα, σπόρους και καταβολάδες.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.