εικόνα

Το κλάδεμα της βερικοκιάς

mistikakipou-michaliskoulieris-klademaverikokias0115

Το κλάδεμα της βερικοκιάς

Το κλάδεμα της βερικοκιάς αποτελεί ένα βασικό καλλιεργητικό παράγοντα για το συνδυασμό καλής ανάπτυξης του δέντρου και επίτευξης ικανοποιητικής παραγωγής κάθε χρόνο. Η βερικοκιά πρέπει να κλαδεύεται κάθε χρόνο την περίοδο Δεκέμβρη-Φεβρουαρίου, ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργείται. Το κλάδεμα της διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας.

 

Τι σχήμα θα δώσουμε στα νεαρά δέντρα;

 

Το κλάδεμα διαμόρφωσης αφορά το σχήμα που θα δώσουμε στο νεαρό δέντρο της βερικοκιάς. Η διαμόρφωση των δένδρων θα πρέπει να γίνεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με ελαφρές επεμβάσεις γιατί τα δέντρα έτσι μπαίνουν νωρίτερα σε καρποφορία. Συνήθως, στους ερασιτεχνικούς κήπους, η βερικοκιά διαμορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα, με 3 κύριους βραχίονες που σχηματίζουν γωνία 50-60° με τον κορμό. Κάθε βραχίονας, φέρει δυο καλά σχηματισμένους κλάδους, ο πρώτος σε απόσταση 40-50 εκατοστά από τη βάση και ο δεύτερος 60-80 εκατοστά, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον πρώτο. Σε επαγγελματικές καλλιέργειες, συναντάμε και το σχήμα της αμφίπλευρης παλμέττας, όπου αποτελείται από τον κεντρικό βλαστό που αφήνεται ακλάδευτος και από πλάγιους βλαστούς διαμορφωμένοι προς τη γραμμή φύτευσης των δένδρων, σε ελεύθερη διάταξη ως προς το ύψος.

 

Τι κλάδεμα καρποφορίας θα κάνουμε στις βερικοκιές;

 

Το κλάδεμα καρποφορίας στις βερικοκιές, αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Αυτό γίνεται με αποκοπή των παλαιότερων κλάδων και των ξερών κλάδων, καθώς και τη σύντμηση κλάδων που λυγίζουν προς το έδαφος για να επιτευχθεί ορθόκλαδη βλάστηση. Παράλληλα, για την εξασφάλιση καλής παραγωγής, καθοριστικός παράγοντας είναι η εξασφάλιση ικανοποιητικού φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων. Τέλος, σημαντικό είναι η διατήρηση του δέντρου σε ένα αποδεκτό ύψος ώστε να ευκολύνεται η συγκομιδή των καρπών.

 

Και ένα μυστικό για το κλάδεμα:
 
Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα τις βερικοκιές για να τις απολυμάνουμε από προσβολή μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών. Επίσης, καλό είναι να απολύμένουμε τα εργαλεία κλάδέματος σε διάλυμα χλωρίνης 2%, από το ένα δέντρο στο άλλο, για να μην μεταφέρουμε πιθανά μολύσματα των ασθενειών.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *