Λεπτόσπερμο, ένα φυτό με άφθονα λουλούδια

Λεπτόσπερμο, ένα φυτό με άφθονα λουλούδια

Τόσα πολλά λουλούδια σε ένα φυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Mιλάμε για το λεπτόσπερμο ή λεπτόσπερμα, ένα χαμηλό θάμνο που χαρακτηρίζεται από πλούσια ανθοφορία με μικρά λουλούδια σε κόκκινο, ροζ ή λευκές αποχρώσεις που εμφανίζονται Μάιο και Ιούνιο. Με καταγωγή από την Αυστραλία, το λεπτόσπερμο είναι φυτό που παρουσιάζει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος τα 1-2 μέτρα και ανήκει στην ίδια οικογένεια με την μυρτιά.

Χαρακτηρίζεται από πυκνό φύλλωμα που αποτελείται από μικρά, στενόμακρα σκουροπράσινα φύλλα σχετικά αγκαθωτά με μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Το λεπτόσπερμο φυτεύεται συνήθως κατά συστάδες σε κήπους, για δημιουργία χαμηλού φράχτη καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται το λεπτόσπερμο;

Το λεπτόσπερμο ευδοκιμεί σε ελαφριά αμμώδη εδάφη που εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση, ενώ είναι ευαίσθητο σε αλκαλικά και ασβεστούχα εδάφη. Επιλέγουμε τη φύτευση του σε περιοχές με ήπιο χειμώνα καθώς είναι ευαίσθητο στην έντοχή παγωνιά.

Το λεπτόσπερμο είναι ανθεκτικό στη ζέστη του καλοκαιριού και αγαπάει το φως και τον ήλιο. Προτιμά αμμώδη και όξινα εδάφη με καλή στράγγιση και ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις.

Για να φυτέψουμε το λεπτόσπερμο στο μπαλκόνι, επιλέγουμε γλάστρα μεγέθους τουλάχιστον 30 εκατοστών και χρησιμοποιούμε αφράτο φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά που να στραγγίζει καλά το νερό.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το λεπτόσπερμο;

Το λεπτόσπερμο χρειάζεται τακτικά ποτίσματα 2-3 φορές το καλοκαίρι και αραιότερα το φθινόπωρο και την άνοιξη. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το λεπτόσπερμο προτιμά πότισμα με καλής ποιότητας νερό καθώς είναι ευαίσθητο στα άλατα. Σε ιδανική περίπτωση, ποτίζουμε με βρόχινο ή απεσταγμένο νερό.

Το λεπτόσπερμο έχει σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί και να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία. Γι’ αυτό προσθέτουμε υγρό ή υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά 1-2 φορές τον μήνα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, τόσο για τα φυτά που είναι φυτεμένα στο έδαφος όσο και γι’ αυτά που βρίσκονται σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

3. Πώς γίνεται το κλάδεμα και ο πολλαπλασιασμός του λεπτόσπερμου;

To λεπτόσπερμο κλαδεύεται ελαφρά μετά την εποχή ανθοφορίας του, στις αρχές του καλοκαιριού για να διατηρήσουμε το σχήμα του και για να προκαλέσουμε νέα βλάστηση ανθοφόρων βλαστών. Αν το κλαδέψουμε πολύ αυστηρά είναι πολύ πιθανό να μην ανθίσει την επόμενη χρονιά. Όταν είναι ακόμα μικρό φυτό μπορούμε να το κλαδέψουμε σταδιακά, με τέτοιο τρόπο ώστε να το διαμορφώσουμε σε μικρό δεντράκι με κεντρικό κορμό.

Σχετικά με τον πολλαπλασιασμό του λεπτόσπερμου, μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά με σπόρο ή με ημιξυλώδη μοσχεύματα. Κατάλληλη εποχή για να πάρουμε μοσχεύματα του λεπτόσπερμου είναι μέσα στο καλοκαίρι και μπορεί να συνδυαστεί με το κλάδεμά του.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

4. Κι ένα μυστικό για το λεπτόσπερμο

Το λεπτόσπερμο είναι πραγματικά ανθεκτικό φυτό που δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα. Χρειάζεται προσοχή ωστόσο σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας που μπορούν να του παρουσιάσουν σαπίσματα στη ρίζα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (14)