Αντιμετώπιση για το σκαθάρι του φοίνικα

Το κόκκινο σκαθάρι ή ρυγχοφόρος των φοινικοειδών αποτελεί το σημαντικότερο εχθρό του φοίνικα στη χώρα μας, καθώς έχει ήδη εξολοθρεύσει χιλιάδες μικρούς και μεγαλύτερους φοίνικες, ενώ απειλεί και τους υπόλοιπους. Το κόκκινο σκαθάρι εντοπίστηκε σε ευρωπαϊκό χώρο στην Ισπανία το 1993, ενώ στον ελληνικό χώρο μεταφέρθηκε με την εισαγωγή προσβεβλημένων φοινικοειδών κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

1. Τι ζημιά κάνει το κόκκινο σκαθάρι στον φοίνικα;

Το σκαθάρι, κοκκινο-καφέ στο χρώμα, μεγέθους περίπου τριών εκατοστών, προσβάλλει όλα τα φοινικοειδή με ιδιαίτερη προτίμηση στον κανάριο φοίνικα. Το θηλυκό γεννά εκατοντάδες αυγά, σε σχισμές και καινούργιες πληγές του φοίνικα. Τα αυγά εκκολάπτονται σε κάμπιες που τρώνε τους μαλακούς ιστούς και τις ίνες του κορμού του φοίνικα στο ανώτερο μέρος του, κοντά στη στεφάνη.

Ως αποτέλεσμα τα νεότερα φύλλα αδυνατίζουν στη βάση τους και κάμπτονται προς τα κάτω. Το σύμπτωμα επεκτείνεται σταδιακά και στα υπόλοιπα φύλλα και το δέντρο παίρνει τελικά την μορφή ομπρέλας, ενώ όταν η προσβολή καταλήξει στην καρδιά του φοίνικα, το δέντρο ξεραίνεται.

Διαφήμιση

2. Πώς αντιμετωπίζουμε προληπτικά το σκαθάρι του φοίνικα;

Για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά το σκαθάρι του φοίνικα και να προλάβουμε τυχόν προσβολές, λαμβάνουμε τα παρακάτω μέτρα:

  • Αγοράζουμε φοινικοειδή που συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, δηλαδή επίσημο έγγραφο το οποίο πιστοποιεί ότι τα φυτά είναι απαλλαγμένα από το έντομο.
  • Αποφεύγουμε το κλάδεμα των κατώτερων φύλλων αυτή την περίοδο, του καλοκαιριού, που είναι το κυρίως διάστημα δραστηριότητας του εντόμου. Το κλάδεμα συνιστάται να γίνεται από Νοέμβριο μέχρι Γενάρη, ενώ οι τομές του κλαδέματος καθώς και τα αφαιρούμενα φύλλα πρέπει να ψεκάζονται με τα εγκεκριμένα σκευάσματα.
  • Παρακολουθούμε προσεκτικά τους φοίνικες κατά την περίοδο της δραστηριότητας του εντόμου, δηλαδή από Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο, σε εβδομαδιαία βάση, για τον εντοπισμό ύποπτων συμπτωμάτων, όπως το ξαφνικό σπάσιμο ή κάμψη ενός φύλλου ή κάποια φαγώματα στην περιφέρεια των νεότερων φύλλων κοντά στην καρδιά ή κάποιο σκαθάρι πάνω στον κορμό ή κάτω στο έδαφος.

3. Πώς γίνεται η καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού που προσβάλλει τους φοίνικες;

Από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί προσβολή του φοίνικα από το σκαθάρι, απαιτείται άμεση επέμβαση. Παρακάτω, σας παραθέτουμε τη βασική λίστα των μέτρων καταπολέμησης του σκαθαριού του φοίνικα που μπορούμε να πάρουμε:

  • Εφαρμογή εγκεκριμένων χημικών σκευασμάτων για ψεκασμούς κάλυψης σε φύλλα και στεφάνη, ριζοποτίσματος και έγχυσης στον κορμό σε σοβαρά προσβεβλημένους φοίνικες από το σκαθάρι. Η χημική μέθοδος απαιτεί επαναλήψεις ανά μήνα (από Φεβρουάριο ως Νοέμβριο) και είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον.
  • Εφαρμογή δεντροχειρουργικής η οποία συνίσταται στην κοπή όλων των φύλλων και στην αφαίρεση όλου του τμήματος της στεφάνης, αφήνοντας μόνο το κορυφαίο μερίστωμα του φοίνικα (καρδιά). Εφόσον το κορυφαίο μερίστωμα δεν έχει πειραχτεί από τον ρυγχοφόρο, μετά από 2-3 μήνες το δέντρο αναβλαστάνει και δημιουργεί νέα φύλλα.
  • Εφαρμογή βιολογικού σκευάσματος εντομοπαθογόνων νηματωδών, που ψεκάζονται στην περιοχή γύρω από τη στεφάνη του φοίνικα. Οι νηματώδεις εισχωρούν στον κορμό και προσβάλλουν τις προνύμφες του ρυγχοφόρου, τις οποίες νεκρώνουν. Η διάρκεια δράσης των νηματωδών είναι 3-4 εβδομάδες από την εφαρμογή. Το κόστος της μεθόδου είναι αρκετό υψηλό και σε αρκετές περιπτώσεις δεν προσφέρει απόλυτη εξασφάλιση.
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (13)