Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo. Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό” χρησιμοποιείται για να περιγράψει συστήματα καλλιέργειας και προϊόντα που έχουν παραχθεί κάνοντας ελάχιστη χρήση […]
Άρθρα
Τα άρθρα μας
Η οικονομική απόδοση των καλλιεργειών είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς επηρεάζει τόσο τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων όσο και την ευρύτερη οικονομία. Αν η καλλιέργεια δεν είναι επαρκώς κερδοφόρα ώστε να δίνει ένα ικανοποιητικό γεωργικό εισόδημα, […]
Το σωστό καθάρισμα και η απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος είναι ζωτικής σημασίας για την απροβλημάτιστη χρήση τους και την πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών στα φυτά. Ένα καλά συντηρημένο εργαλείο με καθαρές λεπίδες, απαλλαγμένο από φυτικούς […]
Η παγωνιά ή γενικότερα το κρύο του χειμώνα είναι απαραίτητο για την ανθοφορία πολλών καρποφόρων δέντρων. Τα καρποφόρα δέντρα έχουν ανάγκη να συγκεντρώσουν συγκεκριμένες ώρες ψύχους για να αναπτυχθούν ομαλά. Η διαδικασία αυτή συνδέεται με […]
Είναι γεγονός ότι τα ψαλίδια κλαδέματος μπαταρίας τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους ερασιτέχνες καλλιεργητές. Τα πρώτα ηλεκτρικά ψαλίδια αποτέλεσαν εξαιρετική καινοτομία, αρκετά χρόνια πριν, όταν εμφανίστηκαν […]
Αρκετές φορές ακούμε για την αλατότητα του εδάφους και έχουμε αναρωτηθεί πώς επηρεάζει τα φυτά, ιδιαίτερα σε παραθαλάσσιες περιοχές. Όταν μιλάμε για αλατότητα του εδάφους, αναφερόμαστε στην περιεκτικότητα του εδάφους σε διαλυμένα άλατα, όπως χλωριούχο […]
Ο σχίνος (ή σκίνος) είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και ανθεκτικούς θάμνους με σημαντική καλλωπιστική αξία που συναντάμε στις περιοχές της Μεσογείου. Πρόκειται για ένα αειθαλές φυτό που φτάνει συνήθως σε ύψος 2-3 μέτρων, […]
Η μπρουνέρα είναι ένα πανέμορφο φυτό εδαφοκάλυψης που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό φύλλωμα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανθοφορία του. Στο εξωτερικό, η μπρουνέρα (Brunnera macrophylla) είναι γνωστή και ως false “forget me not” plant […]
Αρκετές φορές έχουμε ακούσει ότι για να βελτιώσουμε το χώμα και να αυξήσουμε την απόδοση των καλλιεργειών απαιτείται να προσθέσουμε χούμο στο έδαφος ως λίπασμα. Tι είναι όμως τα χουμικά οξέα και τα φουλβικά οξέα […]
Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα; Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην καλλιέργεια της ελιάς, ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα κατά το στάδιο της ωρίμανσης και της αύξησης της ελαιοπεριεκτικότητας. Σύμφωνα με […]
Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην καλλιέργεια της λεμονιάς, ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα λεμόνια. Όταν σκάνε τα λεμόνια υποβαθμίζεται η ποιότητα τους, δεν ωριμάζουν κανονικά και […]