Αρτεμισία ή αψιθιά, ένα ιδιαίτερο αρωματικό φυτό
Η αψιθιά είναι ποώδες πολυετές αρωματικό φυτό με ύψος που φθάνει μέχρι το ένα μέτρο. Είναι γνωστή και ως αψινθιά, αγριαψιθιά, απιστιά και αβροβότανο, ενώ βοτανολογικά ανήκει στο γένος Αρτεμισία.
Η αψιθιά ευδοκιμεί σε εύκρατες και θερμές χώρες και τη συναντάμε ως αυτοφυές σε άγονους και βραχώδεις τόπους. Διαθέτει όρθιο βλαστό με ελαφρώς αρωματικά, φύλλα, πράσινο-ασημένιου χρώματος, και μικρά κιτρινοπράσινα άνθη που εμφανίζονται από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο.
1. Τι συνθήκες χρειάζεται η αψιθιά για να αναπτυχθεί;
Η αψιθιά αναπτύσσεται σε ποικίλης σύστασης εδάφη, ακόμα και σε ξηρά, αρκεί να στραγίζουν ικανοποιητικά.
Προτιμά ηλιοφανείς θέσεις, είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι σχετικά ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και στους βοριάδες.
Στο φύλλωμα της, η αψιθιά φέρει χαρακτηριστικές αδενώδεις τρίχες που εξυπηρετούν στη μείωση της διαπνοής ειδικά για την αντιμετώπιση της θερμής περιόδου του καλοκαιριού.
2. Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση ή άλλη φροντίδα έχει η αψιθιά;
Η αψιθιά όταν φυτευτεί στο έδαφος, θα χρειαστεί συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα, ενώ στη συνέχεια θα απαιτηθούν συχνά ποτίσματα κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Σχετικά με τη λίπανση της αψιθιάς, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας βιολογικού λιπάσματος αζώτου ή κοπριάς την περίοδο της άνοιξης είναι επιβεβλημένη.
Αν θέλουμε να συγκομίσουμε τα φύλλα της αψιθιάς, μπορούμε να το κάνουμε κατά την έναρξη της ανθοφορίας στις αρχές του καλοκαιριού και μπορούμε να συγκομίσουμε ξανά.
Κλαδεύουμε αυστηρά την αψιθιά μες στο φθινόπωρο. Η αψιθιά πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα αλλά και με σπόρο.
3. Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει η αψιθιά;
Η αψιθιά χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική για βελτίωση της πέψης και της όρεξης, καθώς και την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Θεωρείται ότι συντελεί στο αδυνάτισμα καθώς διαλύει τα λίπη, ενώ έχει ευεργετική δράση στους διαβητικούς και στην αντιμετώπιση των ρευματισμών.
Τα αποξηραμένα φύλλα της αψιθιάς έχουν εντομοδιωκτικές ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση των σκώρων στα ρούχα και στην παρασκευή εντομοαπωθητικών, ενώ το φρέσκο φύλλωμα του απωθεί τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες.
4. Κι ένα μυστικό για την αψιθιά
Από το φυτό της αψιθιάς εξάγεται αιθέριο έλαιο πράσινου χρώματος, η αψίνθη, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του γνωστού ποτού αψέντι.
Έχω μια Αψηθια στο έδαφος του κηπου που λόγο κατηφορικής κλήσης του εδάφους το χώμα συνεχώς υποχωρεί με αποτελεσμα να φαίνονται οι ρίζες.Αν την μεταφυτεψω σε οριζόντιο έδαφος με περισσότερο χώμα θα ξεραθεί.?
Για να την μεταφυτέψεις θα πρέπει πρώτα να την κλαδέψεις χαμηλά και να βγάλεις το φυτό και τις ρίζες μαζί με μπάλα χώματος. Επίσης, η μεταφύτευση θα πρέπει νε έχει δροσερό καιρό, οπότε μπορείς να το κάνεις τέλος φθινοπώρου ή αρχές άνοιξης.