Πότε ωριμάζει το πεπόνι;

ποτε ωριμαζει το πεπονι

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή του πεπονιού;

Στην καλλιέργεια του πεπονιού, ανάλογα την ποικιλία και τις πρακτικές, κάθε φυτό μπορεί να μας χαρίσει αρκετά πεπόνια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Γευστικό και αρωματικό, με γλυκιά γεύση και ζουμερή σάρκα, το πεπόνι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα.

Αρκεί να το κόψουμε την κατάλληλη στιγμή, ώστε να έχει πλούσια γεύση και υπέροχο άρωμα.

Αν κόψουμε πολύ νωρίς τα πεπόνια πριν ωριμάσουν και δοκιμάσουμε να τα φάμε, θα είναι άγουρα, με σκληρή υφή, άνοστη γεύση και ανύπαρκτο άρωμα.

Αν καθυστερήσουμε να κάνουμε την συγκομιδή των πεπονιών, θα έχει μαλακώσει πολύ η σάρκα τους, θα έχει υποβαθμισθεί η ποιότητα τους και θα έχει αλλοιωθεί η γεύση τους.

Ας δούμε λοιπόν πώς καταλαβαίνουμε ότι το πεπόνι είναι ώριμο και έτοιμο για συγκομιδή για να απολαμβάνουμε τα πιο νόστιμα πεπόνια από τον κήπο μας.

Διαφήμιση

1. Πώς καταλαβαίνουμε ότι το πεπόνι έχει ωριμάσει για να το κόψουμε;

Το πεπόνι ωριμάζει περίπου 2,5 μήνες μετά τη φύτευση και περίπου 1, 5 μήνα μετά την ανθοφορία του φυτού, οπότε και ξεκινάει η συγκομιδή του.

Για τις περισσότερες ποικιλίες πεπονιού, χαρακτηριστικό σημάδι ωρίμανσης του καρπού είναι όταν το εξωτερικό χρώμα από πράσινο μετατρέπεται σε πλήρως κίτρινο.

Συμπληρωματικά, καταλαβαίνουμε ότι το πεπόνι είναι ώριμο όταν κόβεται με σχετική ευκολία ο ποδίσκος του, δηλαδή το σημείο που ενώνεται ο βλαστός με τον καρπό του πεπονιού.

Πεπόνι καλλιέργεια
Το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα αποτελεί σημάδι ότι το πεπόνι ωριμάζει

2. Πώς συντηρείται το πεπόνι μετά τη συγκομιδή;

Αφού κόψουμε ένα ώριμο πεπόνι από τον κήπο μας, μπορούμε να το συντηρήσουμε μέσα στο ψυγείο για μικρό χρονικό διάστημα, συνήθως για 2-3 μέρες.

Το πεπόνι συνεχίζει να ωριμάζει μετά τη συγκομιδή, όπως και η μπανάνα, γι’ αυτό θα πρέπει να το καταναλώνουμε σχετικά άμεσα όταν το έχουμε κόψει αρκετά ώριμο, πριν υποβαθμιστεί η ποιότητα και τα γευστικά χαρακτηριστικά του.

Αντίθετα, αν έχουμε κόψει ένα σχετικά άγουρο καρπό πεπονιού, με πρασινοκίτρινο χρώμα, μπορούμε να το αφήσουμε λίγες μέρες σε θερμοκρασία δωματίου για να ωριμάσει σταδιακά και στη συνέχεια να τον καταναλώσουμε.

3. Κι ένα μυστικό για τη συντήρηση του πεπονιού

Αν έχουμε κόψει σε κομμάτια το πεπόνι και το έχουμε βάλει σε ψυγείο, το καλύπτουμε με ειδικό νάιλον για τρόφιμα ώστε να μην αλλοιωθεί η γεύση του.

πεπονι καλλιεργεια φυτευση
11 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *