εικόνα

Αντιμετωπίστε τον περονόσπορο της πατάτας

Φύλλα Πατάτας

Αντιμετωπίστε τον περονόσπορο της πατάτας

Ο περονόσπορος είναι η σημαντικότερη ασθένεια που προσβάλλει τα φυτά της πατάτας, καθώς μπορεί να προκάλεσει μεγάλη καταστροφή στην παραγωγή ολόκληρων περιοχών. Στη χώρα μας, ο περονόσπορος μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες της πατάτας, τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο, αλλά και στην καλλιέργεια της τομάτας και σπανίως στη μελιτζάνα.

 

Ποια είνα τα συπτώματα του περονόσπορου στην πατάτα;

 

H προσβολή του περονόσπορου ξεκινά από τα κατώτερα φύλλα του φυτού της πατάτας, όπου εμφανίζονται κιτρινωπές κηλίδες ακανόνιστου σχήματος. Αυτές οι περιοχές στη συνέχεια γίνονται καστανές και ξηραίνονται. Με υγρές συνθήκες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων διακρίνεται το λευκό χνούδι του μύκητα. Οι κόνδυλοι της πατάτας προσβάλλονται επίσης και παρουσιάζουν εξωτερικά εκτεταμένες, ακανόνιστες, σκούρες κηλίδες. Εσωτερικά, οι ιστοί κάτω από τις προσβεβλημένες θέσεις παίρνουν το χρώμα της σκουριάς και σαπίζουν.

 

Ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου;

 

Για την ανάπτυξη του περονόσπορου απαιτείται πολύ υγρός και δροσερός καιρός. Σε ευνοϊκές συνθήκες, υψηλής σχετικής υγρασίας 90-100% και θερμοκρασίες 17-20°C, η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, σε μορφή επιδημίας, καταστρέφοντας τα φυτά. Θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 25°C είναι δυσμενείς για την ανάπτυξη του μύκητα, ενώ πάνω από τους 30°C σταματά εντελώς η ανάπτυξη του. Βέβαια, ο μύκητας δεν θανατώνεται, αλλά εξαπλώνεται εκ νέου όταν επικρατήσουν χαμηλότερες θερμοκρασίες και κατάλληλη υγρασία.

 

Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά ο περονόσπορος της πατάτας;

 

Για την οικολογική αντιμετώπιση του περονοσπόρου της πατάτας, απαιτείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυτοπροστασίας. Καταρχήν, σε πρώτο επίπεδο, απαιτείται ο περιορισμός των μολυσμάτων του περονόσπορου με την αποφυγή καλλιέργειας τομάτας κοντά σε καλλιέργεια πατάτας, καθώς και η καταστροφή των υπολειμμάτων προηγούμενης καλλιέργειας τομάτας ή πατάτας. Επίσης, απαιτείται κατά τη φύτευση, η προσεκτική διαλογή του πατατόσπορου και η απομάκρυνση κάθε πιθανού μολυσμένου κονδύλου. Τέλος, απαιτούνται προληπτικές επεμβάσεις με οικολογικά χαλκούχα σκευάσματα κάθε 10-15 μέρες, ξεκινώντας όταν τα φυτά γίνουν 15-20 εκατοστά. Είναι σημαντικό να προστατευθεί η νεαρή βλάστηση της πατάτας, ώστε να μην εγκατασταθεί η ασθένεια στο χωράφι.

 

Κι ένα μυστικό για τον περονόσπορο της πατάτας

 

Στα μέσα του 19ου αιώνα, εκδηλώθηκε καταστροφική επιδημία του περονόσπορου στις καλλιέργειες της πατάτας σε ολόκληρη την Ευρώπη και την βόρεια Αμερική, καθώς δεν υπήρχαν κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προιόντα. Αποτέλεσε την κύρια αιτία για το μεγάλο λιμό στην Ιρλανδία εκείνη την εποχή και τη μαζική μετανάστευση των Ιρλανδών στην Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *