εικόνα

Φύτευση και φροντίδα αμαρυλλίδας σε γλάστρα

Φυτεύουμε αμαρυλλίδες σε γλάστρα

Φύτευση και φροντίδα αμαρυλλίδας σε γλάστρα

Η αμαρυλλίδα ή αμαρυλλίς είναι από τα πιο δημοφιλή βολβώδη λουλούδια που φυτεύονται το φθινόπωρο μαζί με τη φρέζια, το ζουμπούλι και την τουλίπα. Η αμαρυλλίδα ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό μέγεθος των ανθέων καθώς και για την ποικιλία έντονων χρωμάτων και σχεδίων των λουλουδιών της σε ροζέ, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και λευκό χρώμα. Ας δούμε αναλυτικά τα πιο χρήσιμα βήματα για να φυτέψουμε αμαρυλλίδες σε γλάστρα.

 

Επιλέγουμε κατάλληλες γλάστρες και φυτόχωμα για να φυτέψουμε αμαρυλλίδες
 
Χρειαζόμαστε μικρές σχετικά γλάστρες για να φυτέψουμε τις αμαρυλλίδες. Ο βολβός της αμαρυλλίδας φυτεύεται σε βάθος ώστε να καλύπτει περίπου το 2/3 του όγκου του μέσα στο χώμα της γλάστρας. Κατά τη φύτευση της αμαρυλλίδας, ο οφθαλμός του βολβού πρέπει να δείχνει προς τα επάνω. Αν θέλουμε να τις φυτέψουμε σε ζαρντινιέρα, επιλέγουμε αποστάσεις 30 εκατοστών μεταξύ των βολβών. Σχετικά με το υπόστρωμα φύτευσης, επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, αρκεί να εξασφαλίσουμε ότι διαθέτει καλή αποστράγγιση.

 

Βρίσκουμε τις κατάλληλες θέσεις για τις γλάστρες με τις αμαρυλλίδες
 
Για την ανθοφορία της αμαρυλλίδας είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ηλιοφανή θέση στην γλάστρα και προφυλαγμένη από τον δυνατό αέρα. Επίσης, θα πρέπει να φροντίσουμε όταν αναπτύσσεται ο ανθοφόρος βλαστός της αμαρυλλίδας, να περιστρέφουμε κάθε μέρα τη γλάστρα, για να μη δημιουργηθεί κλίση του φυτού προς το φως. Τέλος, η μεταφορά της πλήρους ανθισμένης αμαρυλλίδας γλάστρας σε ημισκιερή θέση, βοηθά στη διατήρηση του άνθους της αμαρυλλίδας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Ποτίζουμε και λιπαίνουμε προσεκτικά τις αμαρυλλίδες στη γλάστρα
 
Η αμαρυλλίδα έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό αρχικά και θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε το πότισμα στις γλάστρες αφού διαπιστώσουμε ότι στέγνωσε το χώμα. Το υπερβολικό νερό μπορεί να επιφέρει σάπισμα στο βολβό και τον ανθοφόρο βλαστό της αμαρυλλίδας. Σχετικά με τη λίπανση, αν και δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες η αμαρυλλίδα, η προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας, κατά την έναρξη του σχηματισμού λουλουδιών, θα βοηθήσει σημαντικά.

 

Κι ένα μυστικό για την αμαρυλλίδα
 
Αντί για φύτευση σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, η αμαρυλλίδα μπορεί να ανθίσει με υδροκαλλιέργεια καθώς μπορεί να μας χαρίσει την μεγαλοπρεπή ανθοφορία της, μέσα σε ειδικά βάζα με σχετικά φαρδύ στόμιο που περιέχουν νερό.
 
Μάθε περισσότερα για την αμαρυλλίδα και τη φροντίδα που χρειάζεται όταν την φυτεύουμε σε κήπο, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει: «Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι«, καθώς και πώς μπορείς να φυτεύσεις και άλλους φθινοπωρινούς βολβούς, όπως τουλίπα, φρέζιες και ζουμπούλια.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

.