Σολάνουμ, το κεράσι της Ιερουσαλήμ

Σολάνουμ, το κεράσι της Ιερουσαλήμ

Το σολάνουμ ή στρύχνος είναι πολυετές καλλωπιστικό φυτό, με χαρακτηριστικούς μικρούς πορτοκαλί καρπούς που εύκολα μπορεί να μπερδέψει κανείς με ντοματάκια.

Αειθαλές ποώδες τροπικό φυτό με καταγωγή από το Περού και τον Ισημερινό, θα το συναντήσουμε να αναφέρεται ως “το κεράσι της Ιερουσαλήμ” ή “το κεράσι του χειμώνα”.

Αγαπημένο φυτό για ερασιτέχνες και επαγγελματίες κηπουρούς, θα το δούμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες αλλά και σε παρτέρια στον κήπο.

1. Τι χαρακτηριστικά έχει το σολάνουμ;

Το σολάνουμ, με βοτανική ονομασία Solanum pseudocapsicum είναι μια ποικιλία πιπεριάς, συγγενικό είδος με την ντομάτα.

Με ύψος που φτάνει το ένα μέτρο, εμφανίζει τα λευκά του άνθη στα τέλη της άνοιξης.

Σε αρκετές περιοχές του κόσμου, όπως στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, θεωρείται ανεπιθύμητο ζιζάνιο των καλλιεργειών.

Διαφήμιση

2. Τι συνθήκες χρειάζεται το σολάνουμ για να ευδοκιμήσει;

Το σολάνουμ θα το συναντήσουμε ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου, σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, αλλά και στο χώμα σε κήπους και σε πάρκα.

Ζει αρκετά χρόνια, μέχρι και δέκα, και παράγει καρπούς από το δεύτερο χρόνο της ζωής του.

Επιλέγουμε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις για να αναπτυχθεί καλύτερα το σολάνουμ και να μας χαρίσει τους όμορφους καρπούς του. Αντέχει ψυχρούς χειμώνες και παγετούς ενώ είναι ανθεκτικό και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ο πολλαπλασιασμός του σολάνουμ γίνεται με σπόρους.

3. Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και κλάδεμα έχει το σολάνουμ;

Το σολάνουμ έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό και χρειάζεται συχνά ποτίσματα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν δεν ποτιστούν σχεδόν καθημερινά, τα σολάνουμ εμφανίζουν στρίψιμο των φύλλων ή φυλλόπτωση.

Σχετικά με τη λίπανση, η προσθήκη πλήρους λιπάσματος μια φορά το μήνα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του φυλλώματος και στο σχηματισμό των καρπών του.

Για το κλάδεμα στο σολάνουμ, θα χρειαστεί να το εφαρμόσουμε, αρχές της άνοιξης, αφού έχει περάσει η παγωνιά του χειμώνα.

4. Κι ένα μυστικό για το σολάνουμ

Το σολάνουμ αποτελεί δηλητηριώδες καλλωπιστικό φυτό, καθώς περιέχει την τοξική ουσία στρυχνοκαψίνη και αν καταποθεί ο καρπός του από τον άνθρωπο, θα προκαλέσει εμετούς και γαστρεντερίτιδες. Οι καρποί του σολάνουμ είναι ακόμα πιο τοξικοί και δηλητηριώδεις για τις γάτες, τους σκύλους και τα πουλιά.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. Βασίλης
    31/03/2020

    Μπορούμε πανω σε αυτό το φυτό να μπολιασουμε ντομάτες, πιπεριές , μελιτζάνες; Η μηπως δεν κάνει επειδή ειναι δηλητηριώδες…;

    • Καλησπέρα Βασίλη. Μπορείς να δοκιμάσεις να εμβολιάσεις ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα αλλά δεν είναι εύκολο να πιάσει. Δεν υπάρχει πρόβλημα που είναι δηλητηριώδες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ