Γιατί δεν φυτρώνουν οι σπόροι των λαχανικών;

Ερωτήσεις ΚηπουρικήςΚατηγορία: ΛαχανικάΓιατί δεν φυτρώνουν οι σπόροι των λαχανικών;
Π. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ρωτήθηκε πριν από 5 έτη

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΚΩΣΤΑ, ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΕΧΩ ΣΠΕΙΡΕΙ  ΣΠΟΥΡΟΥΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ, ΕΧΟΥΝΕ ΦΥΤΡΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 60 ΣΑΚΟΥΛΑΚΙΑ ΤΑ 7 ΜΗΠΩΣ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ; ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΝΤΟΠΟΙΕΣ ΠΟΙΚΟΙΛΙΕΣ; Ή ΤΟ ΧΩΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΩ, ΤΟ ΧΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΤΟΧΩΜΑ. ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΤΙΖΩΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΣΑΠΙΣΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

1 απαντήσεις
Κώστας Λιονουδάκης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 5 έτη

Καλησπέρα Ευάγγελε.
Το γεγονός ότι οι σπόροι λαχανικών που έχεις φυτέψει στο σπορείο σου δεν έχουν βγει μετά από 2 βδομάδες μπορεί να οφείλεται σε κάποια από τις παρακάτω αιτίες:
1) Κάποιοι σπόροι λαχανικών όπως η ντομάτα, η πιπεριά και η μελιτζάνα φυτρώνουν σε χρόνο μεγαλύτερο από 2 βδομάδες ειδικά όταν είναι σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας περίπου σους 20οC και συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας. Αντίθετα σπόροι όπως κολοκύθι, αγγούρι, πεπόνι και καρπούζι βγάνουν σε διάστημα 1-2 βδομάδων.
2) Αν φυτέψουμε βαθιά τον σπόρο από όσο πρέπει τότε ατός καθυστερεί να φυτρώσει. Για παράδειγμα για τόμάτα΄, πιπεριά μελιτζάνα κατάλληλο βάθος φυτευσης είναι 0,5 εκατοστό, για αγγούρι και πεπόνι και 1 εκατοστό και για καρπούζι και κολοκύθι περίπου 2 εκ. Ένας εμπειρικός κάνόνας είναι ότι φυτεύουμε τον σπόρο σε βάθος 2 φορες τη διάμετρο του.
3) Αν το χώμα μας δεν είναι κατάλληλο τότε ο σπόρος μπορεί να μη φυτρώσει. Επιλέγουμε φυτόχωμα ειδικό για σπορείο που προμηθευόμαστε από φυτώρια, garden center ή γεωπονικά καταστήματα.
4) Αν ο σπόρος έχει μείνει πολύ καιρό εκτεθειμένος σε ζέστη, φως , αέρα, και όχι σε ξηρό και κρύο περιβάλλον ίσως να έχει χάσει την φυτρωτικότητα του και να μη φυτρώνει πλεόν.
5) Αν ο σπόρος δεν είναι από ώριμο καρπό, τότε και πάλι είναι πολύ πιθανό να μην φυτρώσει.