Ασκελετούρα, φυτό για καλή χρονιά

Ασκελετούρα, φυτό για καλή χρονιά

H ασκελετούρα είναι ένα χαρακτηριστικό βολβώδες βότανο που το συναντάμε σε πολλές περιοχές της χώρας με την ονομασία σκυλοκρέμμυδο, κρεμμύδα, κουτσούνα, ασκέλλα και αγριοκρεμμύδα. Το βρίσκουμε σε ακαλλιέργητους αγρούς, σε αμμώδη παραθαλάσσια εδάφη, ακόμα και σε βραχώδεις πλαγιές και βουνά.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ασκελετούρας;

Η ασκελετούρα διαθέτει ένα μεγάλο υπόγειο βολβό με διάμετρο 10-20 εκατοστά και πλατιά λογχοειδή φύλλα που φυτρώνουν μετά την εμφάνιση των ανθέων. Αναπτύσσει ανθοφόρο στέλεχος που ξεπερνά το ένα μέτρο, με εντυπωσιακά λευκά άνθη σε τσαμπιά. Ο βολβός της ασκελετούρας παραμένει ζωντανός για μεγάλο χρονικό διάστημα και εκτός εδάφους και διατηρεί τη βλαστικότητα του.

Διαφήμιση

Ποιες είναι οι χρήσεις της ασκελετούρας;

Η ασκελετούρα έχει διουρητικές ιδιότητες και θεραπευτική δράση για πνευμονολογικά προβλήματα. Σε υψηλές δόσεις θεωρείται δηλητήριο, προκαλεί ναυτία και εμετό στον άνθρωπο, ενώ δεν καταναλώνεται από τα ζώα ως τροφή. Κάποια είδη ασκελετούρας, λόγω της τοξικής ουσίας που περιέχουν, έχουν χρησιμοποιηθεί και για ποντικοφάρμακο.

Κι ένα μυστικό για την ασκελετούρα

Η ασκελετούρα είναι ένα πολύ δυνατό φυτό που ανθοφορεί ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες ξηρασίας. Σύμφωνα με ένα αρχαίο έθιμο που διατηρείται μέχρι σήμερα σε κάποιες περιοχές της Κρήτης, αφήνοντας ένα φυτό ασκελετούρας έξω από την πόρτα του σπιτιού την Πρωτοχρονιά μας εξασφαλίζει καλή τύχη για το νέο έτος. Λόγω αυτού του εθίμου, η ασκελετούρα ονομάζεται και αγιοβασιλίτσα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Δείτε ακόμα:
Διαφήμιση

Σχόλια (5)