Μουράγια: Πληροφορίες και φροντίδα

Ερωτήσεις ΚηπουρικήςΚατηγορία: ΛουλούδιαΜουράγια: Πληροφορίες και φροντίδα
Κωνσταντίνα ρωτήθηκε πριν από 4 έτη

Καλησπέρα,
Πρόσφατα απέκτησα δύο μουράγιες τις οποίες μεταφύτευσα σε γλάστρες 2 νούμερα μεγαλύτερες από εκείνες όπου βρίσκονταν. Η θέση τους είναι σε μπαλκόνι με νότιο προσανατολισμό και άπλετο φως. Βέβαια υπάρχουν τέντες, οπότε αν χρειαστεί να μειωθεί το φως, τις κατεβάζω.
Ωστόσο θα ήθελα να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες για το φυτό, την ανθοφορία του, τις ασθένειες και τις ανάγκες του, διότι δυστυχώς δεν βρίσκω πουθενά τις απαντήσεις που θέλω.
Επίσης θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να τις διατηρήσω μόνιμα σ’ αυτές τις γλάστρες (διάμετρος περίπου 25 εκατοστά) ή αν κάποια στιγμή θα πρέπει να τις μεταφυτεύσω αναγκαστικά.
 

22 απαντήσεις
Κώστας Λιονουδάκης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 4 έτη

Καλησπέρα Κωνσταντίνα. Η μουράγια ή το πορτοκαλί γιασεμί όπως αναφέρεται είναι αειθαλής θάμνος που φτάει σε ύψος τα 2-3 μέτρα και έχει πλάατος περίπου 2 μέτρα σε πλήρη ανάπτυξη. Η μουράγια ανθίζει την άνοιξη με υπέροχα λευκά αρωματικά άνθη ενώ διαρκεί η άνθιση της μέχρι το φθινόπωρο. Θέλει ηλιόλουστες θέσεις και προτιμουμε θέσεις με νότια ή δυτική έκθεση, προφυλαγμένες από παγωνιά και βοριάδες καθώς είναι ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες. Κάποια στιγμή μετά από 1-2 χρόνια, η μουράγια, θα χρειαστεί μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Καλό είναι να κάνεις μέτρια ποτίσματα γιατί αλλιώς μπορεί να παρουσιάσει σαπίσματα στη ρίζα. Καλό είναι προληπτικά να ψεκάζεις με διάλυμα θερινού πολτού ή με τριμμένο πράσινο σαπούνι για την προστασία από διάφορα έντομα όπως βρωμούσες, αλευρώδης και μελίγκρα που την προσβάλλλουν.

Κωνσταντίνα απαντήθηκε πριν από 4 έτη

Ευχαριστώ πολύ!

Στέλιος απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλησπέρα σας
Από πότισμα 1 φορά την εβδομάδα είναι αρκετό το καλοκαίρι? Επίσης εμένα δεν μου έχει βγάλει λουλουδάκια, ένα δύο μόνο που ξεράθηκαν, αλλά αντίθετα έχει βγάλει αρκετά κόκκινα καρπουλάκια. Μήπως είναι νορμάλ λόγω της εποχής του καλοκαιριού? Θα ήθελα και μερικές συμβουλές όσο αφορά το λίπασμα τι χρειάζεται και κάθε πότε.
Ευχαριστώ,

Κωνσταντίνα απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Ούτε κι εμένα έχει βγάλει λουλούδια. Μόνο έναν καρπό η κάθε μία, οι οποίοι κοκκίνησαν, όπως έπρεπε. Πάντως από το φθινόπωρο που τις έχω, δεν βλέπω κάποια αλλαγή στην ανάπτυξή τους. Μάλιστα, επειδή κάποια φύλλα κιτρίνησαν κι έπεσαν νόμιζα ότι τα φυτά πέθαναν. Περιμένω τις ζέστες του καλοκαιριού μήπως και δω καμιά αλλαγή. Ίσως να φταίει ο έντονος μεσημεριανός ήλιος που δέχονται… Πάντως ποτίζω όταν ξεραθεί το χώμα, δηλαδή 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, για να πω την αλήθεια. Πρόσφατα έριξα και λίγο λίπασμα και περιμένω…

Στέλιος απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλησπέρα Κωνσταντίνα 
Όπως είπε και ο κύριος Λιονουδάκης, η μουράγια χρειάζεται μέτρια ποτίσματα και από την στιγμή που λες οτι τις έχεις βάλει σε μεγαλύτερες γλάστρες δεν θα προλαβαίνει να ¨πιεί” το νερό που της βάζεις αν είναι 2-3 την εβδομάδα.Το κιτρίνισμα των φύλλων είναι και ένδειξη υπερβολικού ποτίσματος και ίσως να οφείλεται στο οτι δεν έχει βγάλει και άνθη. Εγώ την ποτίζω 1 φορά την εβδομάδα ή όταν είχε υπερβολική ζέστη κάθε 5 ημέρες και έχει πάρα πολύ καλή εικόνα το φυτό πολλά κόκκινα καρπουλάκια και αναπτύσσεται μόνο τα άνθη με προβληματίζουν. Θα σου πρότεινα να μειώσεις το πότισμα

Στέλιος απαντήθηκε πριν από 3 έτη

img_20200529_133744
 

Κωνσταντίνα απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Πωπω τί όμορφη που τη διατηρείς! Μακάρι να ήταν κι οι δικές μου έτσι! Βασικά οι γλάστρε που τις έχω βάλει είναι ένα νούμερο μεγαλύτερες από του φυτωρίου, άρα δεν είναι ότι δεν προλαβαίνουν να πιουν το νερό τους. Να σου πω την αλήθεια έτσι όπως βλέπω ξερό το χώμα τους νομίζω ότι θα ξεραθούν και γι’ αυτό τις ποτίζω τόσο συχνά. Θα ακολουθήσω τη δική σου συχνότητα. Επίσης οι δικές μου δέχονται ήλιο από τις 12 το μεσημέρι και μετά, άρα μπορεί και να καίγονται απ’ τη ζέστη. Δεν ξέρω. Θα δοκιμάσω την αλλαγή του ποτίσματος και θα δω. Άμα σου τις δείξω θα τις λυπηθείς… Σ’ ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Κωνσταντίνα απαντήθηκε πριν από 3 έτη

 
15908128448508216041764995956998
 

Κωνσταντίνα απαντήθηκε πριν από 3 έτη

15908127692431004489724720588663
 

Στέλιος απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Ναι τελικά η γλάστρες είναι μια χαρά ένα νούμερο μεγαλύτερο είναι οτι πρέπει και επειδή αναπτύσσεται γρήγορα θα χρειαστεί σύντομα και μεγαλύτερη.
Την έχω τοποθετημένη σε μπαλκόνι με δυτικό προσανατολισμό και με κατεβασμένη την τέντα μέχρι κάποιο σημείο. Οπότε δέχεται φώς το πρωί και πάλι όχι άμεσο γιατί την έχω μέσα μέσα όπως είδες. Διάβασα “οτι απαιτούν προστασία από το ζεστό, άμεσο ηλιακό φως. Όταν καλλιεργείτε Murraya, τοποθετείστε το φυτό όπου δέχεται το πρωί φως του ήλιου και απογευματινή σκιά, ή εναλλακτικά, όπου βρίσκεται σε σπασμένο φως του ήλιου (όχι άμεσο) ή σκιασμένο όλη την ημέρα.” Το μετέφρασα από αγγλικό site.
Οπότε θα πρότεινα και τις τέντες να τις κατεβάζεις ώστε να μην δέχονται άμεσο μεσημεριανό ήλιο που τώρα το καλοκαίρι θα καίει. Η εικόνα τους είναι καλή όπως τις βλέπω και αυτό το κιτρίνισμα στις άκρες του φύλλου μου φαίνεται πιο πολύ από έγκαυμα από άμεσο πολύ ηλιακό φως. Επίσης όσο αφορά το πότισμα, καλό είναι να βάζεις το δάχτυλο μέχρι 5 εκατοστά (2 inches) όχι επιφανειακά και αν το νιώθεις τότε ξερό να ρίχνεις ένα καλό πότισμα.
Ελπίζω να βοήθησα (μετριασμό του ποτίσματος και μετριασμό του άμεσου μεσημεριανού ήλιου). Θα χαρώ να μάθω οτι πάνε καλά οι μουράγιες σου

Κωνσταντίνα απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Μου δίνεις μια πολύ καλή αφορμή να αφαιρέσω τις γλάστρες από εκεί και να “αναγκαστώ” να γεμίσω τα κενά τους στη ζαρντινιέρα με νέα φυτά! Έχω καλή δικαιολογία!
Με βοήθησες πάρα πολύ και σ’ ευχαριστώ! 
Ναι, το σημείο που τις έχω είναι πιο πολύ για γεράνια πχ που θέλουν φουλ ήλιο. Οπότε θα κινηθώ αναλόγως. Και παλι ευχαριστώ κι όταν με το καλό συνέλθουν θα στείλω φωτό. 
Να είσαι καλά!
Κ.

Κώστας Λιονουδάκης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλησπέρα Κωνσταντίνα.
Όπως πολύ σωστά σημείωσε ο Στέλιος, πράγματι, το υπερβολικό πότισμα είναι η αιτία που κιτρινίζουν τα φύλλα της μουράγιας. Καλό είναι να τοποθετηθεί σε ημισκιερή θέση, σε δυτικό ή ανατολικό μπαλκόνι ενώ σημαντικο έιναι να προσθέσουμε και λίγο λίπασμα σιδήρου για πρασίνισμα των φύλλων.

Κωνσταντίνα απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Σας ευχαριστώ πολύ! Μακάρι να τις συνεφέρω!

Κωνσταντίνα απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλημέρα σας,
Ακολούθησα τις συμβουλές σας και τοποθέτησα τις μουράγιες μου σε σκιερό σημείο. Παράλληλα μείωσα το πότισμα.
Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να γίνει κάτι φοβερό, ωστόσο λίγες εβδομάδες μετά το ένα φυτό πέταξε νέα βλάστηση και είμαι πολύ χαρούμενη. Το άλλο δεν έχει αλλάξει εικόνα, αλλά φανταζομαι ότι θέλει τον δικό του χρόνο. 
 
Ευχαριστώ και πάλι! 
15933208605688138154562580910681
 

Stelios απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Μπράβο Κωνσταντίνα πολύ χαίρομαι!

Ιωάννα Παρασκευά απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλή σας μέρα.Πινω το καφεδάκι μου με αρώματα Μουραγιας είναι απολαυστικό.σας στέλνω φοτο.εγω το φυτεψα  στην αυλη  μου .Σιγα σιγά  το κανω δεντρο .Είναι στα 2.5 μέτρα τώρα.

Ιωάννα Παρασκευά απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλή σας μέρα.Πινω το καφεδάκι μου με αρώματα Μουραγιας είναι απολαυστικό.σας στέλνω φοτο.εγω το φυτεψα  στην αυλη  μου .Σιγα σιγά  το κανω δεντρο .Είναι στα 2.5 μέτρα τώρα.

Ιωάννα Παρασκευά απαντήθηκε πριν από 3 έτη

img_20200718_090533
 

Κώστας Λιονουδάκης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Συγχαρητήρια, Ιωάννα. Εξαιρετική η μουράγια σου.

Ρήγας απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Γειά σας. Τί χώμα θέλει η μουράγια; Κανει το χώμα γενικής χρήσης για εξωτερικά φυτά για φύτευση σε κήπο ή θέλει κάποιο ειδικό;

Κώστας Λιονουδάκης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλησπέρα Ρήγα. Βεβαίως, και μπορείς να βάλεις φυτόχωμα γενικής χρήσης για εξωτερικά φυτά για την μουράγια καθώς θέλει χώμα ουδέτερου pH.

Ρήγας απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση κ. Λιονουδάκη! 🙂

@Ιωάννα Παρασκευά Πόσα χρόνια (περίπου) χρειάστηκαν για να γίνει 2,5 μέτρα αυτή η κουκλίτσα;