Γιατί κιτρινίζουν και ξεραίνονται τα φύλλα πορτοκαλιάς και μανταρινιάς;

Ερωτήσεις ΚηπουρικήςΚατηγορία: Διάγνωση προβλήματοςΓιατί κιτρινίζουν και ξεραίνονται τα φύλλα πορτοκαλιάς και μανταρινιάς;
Mike ρωτήθηκε πριν από 4 έτη

Καλησπερα και συγχαρητήρια και παλι για την σελιδα σας… εχω βαλει πριν λιγους μηνες καποιες μικρες πορτοκαλιες και μανταρινιες. Βλεπω ομως στην κορυφη καποια φυλλα να ξερενονται να κιτρινιζουν και να εχουν κατι σαν καψιμο. Τι μπορει να συμβαινει? Επίσης καθε ποτε πρεπει να ποτιζονται? Σας παραθετω και καποιες φωτο. Υ.Γ. μενω στην Ρόδο που οι θερμοκρασίες ειναι υψηλές.

3 απαντήσεις
Καλύτερη απάντηση
Τα Μυστικά του Κήπου Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 4 έτη

Γεια σου Mike! Οι πορτοκαλιές και οι μανταρινιές σου έχουν προσβληθεί από το φυλλοκνίστη ή φυλλορύκτη, ένα έντομο που προσβάλλει την τρυφερή νεαρή βλάστηση των εσπεριδοειδών (και στη λεμονιά, νερατζιά, κουμκουάτ, κίτρο και περγαμόντο). Οι μεγαλύτερες ζημιές παρουσιάζονται στα στάδια της νέας βλάστησης κατά την περίοδο της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπωρου και παρατηρούνται χαρακτηριστικές στοές, συστροφή και ξήρανση του φυλλώματος.

Σχετικά με το πότισμα της πορτοκαλιάς και της μανταρινιάς απαιτούνται συχνά ποτίσματα για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική εδαφική υγρασία στο ριζικό της σύστημα. Ειδικά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, απαιτεί τακτικό πότισμα κάθε 2-3 μέρες, ενώ την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου αρκεί μία φορά τη βδομάδα. Η ποσότητα κάθε ποτίσματος σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, όπως την στράγγιση του εδάφους, την ηλικία των δέντρων, καθώς και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Ειδικά τα νεαρά δενδρύλλια πορτοκαλιάς και της μανταρινιάς, όταν φυτεύονται απαιτούν καλά ποτίσματα για να αναπτυχθεί επαρκώς το ριζικό τους σύστημα, και να δώσουν γρήγορα νέα δυνατή βλάστηση.

Stamatis απαντήθηκε πριν από 3 έτη

 Τα φύλλα τηςπορτοκάλιας στη γλάστρα ξερενωνται τι να κάνω? (

Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Κλάδεψε τα ξερά φύλλα της πορτοκαλιάς και βάλε τη γλάστρα σε πιο σκερό μέρος για να μην δημιουργούνται προβλήματα από τις έντονες ακτίνες του ήλιου αυτής της περιόδου. Δες επίσης μήπως ποτίζεις υπερβολικά τα φυτά σου και γιαυτό κιτρινίζουν τα φύλλα, διαφορετικά η προσθήκη σιδήρου θα βοηθήσει την τόνωση της πορτοκαλιας σου και στο πρασίνισμα των φύλλων της.