Δέντρα για λαχανόκηπο

ΜΙΧΑΛΗΣ ρωτήθηκε πριν από 3 έτη

Καλημέρα σας και μπράβο σας για την όλη σας δουλειά στο blog.Θα ήθελα να σας ρωτήσω,έχω ένα λαχανόκηπο σε παραθαλάσσια περιοχή στην Κρήτη,περίπου 70τ.μ.Θα μπορούσα να προσθέσω κάποια δέντρα βελτιωτικά εδάφους,όχι απαραίτητα καρποφόρα και σίγουρα όχι δέντρα με επιφανειακό ριζικό σύστημα.για παράδειγμα έχω διαβάσει ότι τα δέντρα της οικογένειας της  ακακίας έχουν την ιδιότητα να παίρνουν το άζωτο από την ατμόσφαιρα και να δημιουργούν οργανική ύλη.Η σκέψη μου είναι ότι δεν θέλω ένα λαχανόκηπο που να χρειάζεται συνέχεια προσθήκη λιπασμάτων καλίου-φωσφόρου κ.ο.κ,αλλά να επιλέξω κάποια δέντρα-θάμνους τα οποία θα μου δίνουν ένα μέρος αυτών των στοιχείων που χρειάζονται τα λαχανικά μου.

5 απαντήσεις
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλημέρα Μιχάλη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
Πραγματικά, μπορείς να φυτέψεις πολυετή φυτά όπως την ψευδακακία καθώς και τη μηδική τη δενδρώδη για να εμπλουτίσεις με άζωτο το χωράφι σου. Επίσης, καλό είναι να κάνεις χλωρή λίπανση και να καλλιεργήσεις ετήσια ψυχανθή φυτά, όπως τη μηδική, το βίκο και το τριφύλλι. Από τα ψυχανθή φυτά μπορείς να καλλιεργήσεις αρακά, κτηνοτροφικά κουκιά, λούπινα και σόγια, και να τα ενσωματώσεις στο χώμα όταν έχουν κάνει καρπούς για να μπορέσεις να εμπλουτίσεις τον κήπο σου και με φώσφορο και κάλιο. Επίσης, μπορείς να ενσωματώσεις στο χώμα στάχτη καθώς και φύκια για να εμπλουτίσεις συμπληρωματικά με φώσφορο, κάλιο, και διάφορα πολύτιμα ιχνοστοιχεία το χωράφι σου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΛΟΥΜΙΔΗΣ απαντήθηκε πριν από 3 έτη

 
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και μια τελευταία διευκρίνηση ,η ενσωμάτωση να γίνεται όταν είναι στον ανθό(όπως έχω ακούσει) ή όταν έχουν έχουν αρχίσει να σχηματίζουν καρπό???

Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Στις περισσότερες περιπτώσεις που καλλιεργούμε τα ψυχανθή για το άζωτο, η ενσωμάτωση γίνεται στην αρχή της άνθισης, ενώ όταν θέλουμε συμπληρωματικά να έχουμε και προσθήκη φωσφόρου και καλίου, η ενσωμάτωση γίνεται όταν έχουν σχηματίσει καρπό.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΛΟΥΜΙΔΗΣ απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλησπέρα και πάλι,ο ίδιος μικρός λαχανόκηπος κοντά σε θάλασσα που ταλαιπωρείται από νοτιαδες, θεωρείτε πως η τοποθέτηση της ακακίας θα συνδιάζονται και σαν ανεμοφρακτηςή θα χρειαζοταν κάποιος άλλος ποιο πυκνός θάμνος????
 

Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλημέρα Μιχάλη. Η μηδική δενδρώδης που σου προτείναμε είναι ιδανική για τον φράκτη που θέλεις να φτιάξεις καθώς είναι ανθεκτική στη ξηρασία, κατάλληλη για παραθαλάσιες περιοχές. Η μηδική δενδρώδης έχει ύψος 2-3 μέτρα, με σχετικά πυκνό φύλλωμα και συγχρώνος ανήκει και στα αζωτοδεσμευτικά φυτά που εμπλουτίζουν το χωράφι σου με θρεπτικά συστατικά.