Ασθένια στα φύλλα ντομάτας και αντιμετώπιση

Ερωτήσεις ΚηπουρικήςΑσθένια στα φύλλα ντομάτας και αντιμετώπιση
Γιώργος ρωτήθηκε πριν από 3 έτη

Κ. Λιονουδάκη καλημέρα και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας. Η ερώτησή μου αφορά ένα γνώριμο πρόβλημα σε κάθε καλλιεργητική περίοδο της ντομάτας για το οποίο όμως κάθε χρόνο που εμφανίζεται δεν έχω βρει αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης. Έτσι και φέτος εδώ και 2 μέρες ξαφνικά σε μια από τις ντοματιές που έχω σε γλάστρες στο μπαλκόνι μου εμφανίστηκε σε 5-6 φύλλα η ασθένεια που φαίνεται στις φωτογραφίες που επισυνάπτω. Από αυτά που έχω διαβάσει στο site σας αντιλαμβάνομαι αν δε κάνω λάθος ότι έχω να κάνω με λιριομύζα ή με τούτα. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω τα εξής:

  • Πρέπει να κόψω τα προσβεβλημένα φύλλα σε αυτή τη φάση;
  • Δεδομένου ότι θέλω βιολογική αντιμετώπιση να εφαρμόσω βάκιλλο θουριγγίας και ποια μορφή του έχει την καλύτερη κάλυψη για το φυτό, η σκόνη επίπασης ή οι βρέξιμοι κόκκοι για ψεκασμό;
  • Συστήνετε εσείς κάτι άλλο;

Εν τέλει βασίζομαι στην επιστημονική σας άποψη για το όλο θέμα γνωρίζοντας ότι η μη αντιμετώπιση της κατάστασης θα οδηγήσει σε κάποιο χρόνο σε εμφάνιση καμπιών και στοών και στους καρπούς με αποτέλεσμα να καταστραφεί η όποια φετινή καλλιεργητική προσπάθεια.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Λαλένης
1
2
 
 

2 απαντήσεις
Κώστας Λιονουδάκης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλησπέρα Γιώργο. Καταρχήν πρόκειται για προσβολή από λιριόμυζα και όχι τούτα. Επειδή τα φυτά σου είναι μικρά μην αφαιρέσεις τα φύλλα γιατί δεν θα αναπτυχθούν πολύ. Φρόντισε να ψεκάσεις με διάλυμα βάκιλου Θουριγγίας για καλύτερη αντιμετώπιση της λιριόμυζας.

ΓΙΩΡΓΟΣ απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Σας ευχαριστώ θερμά για τις οδηγίες σας!