Κλάδεμα μεγάλης τοματιάς

Ερωτήσεις ΚηπουρικήςΚατηγορία: ΛαχανικάΚλάδεμα μεγάλης τοματιάς
Ανδρέας Ζαμπούλης ρωτήθηκε πριν από 2 έτη

Καλησπέρα,
Έχω φυτέψει έναν λαχανόκηπο με αρκετές τοματιές..
Λόγω απειρίας σε πολλές από αυτές εχω αφήσει 3 – 4 βασικά κλαδιά (κορμούς) και μου είπαν οτι δεν θα ανταπεξέλθουν σε πολύ καρπό.
Η ερώτηση μου είναι αν μπορώ να κλαδέψω τώρα πλέον κάποια από αυτά και ας είναι μεγάλα και με ανθούς χωρίς όμως να πάθει ζημιά το φυτό..
Ευχαριστώ

3 απαντήσεις
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 2 έτη

Καλησπέρα Αντρέα. Μπορείς να κάνεις και τώρα ένα ελαφρύ κλάδεμα αλλά πιο σημαντικό να υποστηλώσεις σωστά τις ντοματιές σου και να προσθέσεις βιολογικό λίπασμα για να μπορέσεις να δημιουργήσεις αρκετούς και νόστιμους καρπούς. Δες αναλυτικές συμβουλές για την καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Εμμανουήλ απαντήθηκε πριν από 2 έτη

Γεια σας. Συγχαρητήρια για την ωραία δουλειά. Έκανα το λάθος από την αρχή και φύτεψα πάρα πολλά φυτά αναλογικά με το χώρο που είχα. Σε συνδυασμό με τον λίγο χρόνο που έχουν ήλιο τα φυτά, θεωρώ ότι οι ντομάτες που είναι στην πίσω μεριά έχουν “πνιγεί”. Μπορώ να αφαιρέσω κάποια φύλλα από τις ντομάτες εκτός από τα λαίμαργα και από αυτά που είναι κάτω από τον πρώτο καρπό? Θα πρέπει να κάνω το ίδιο και για τις μελιτζάνες που είναι πιο μπροστά?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 
20200627_105446
20200627_095113-1
20200627_105502
 
 
20200627_105438
 

Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 2 έτη

Καλησπέρα Εμμανουήλ και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Είναι καλό να αφαιρείς κάτω φύλλα της ντομάτας και της μελιτζάνας για να έχουν καλύτερο αερισμό τα φυτά στη ρίζα καθώς αποφεύγεις την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.