Κλάδεμα ελιάς σε συνθήκες απουσίας χειμώνα

Ερωτήσεις ΚηπουρικήςΚατηγορία: ΔέντραΚλάδεμα ελιάς σε συνθήκες απουσίας χειμώνα
ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ρωτήθηκε πριν από 2 έτη

Καλημέρα,
θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το κλάδεμα της ελιάς, ένα ενδιάμεσο μεταξύ της αναγέννησης και της καρποφορίας (αλλά προς την κατεύθυνση της αναγέννησης) που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε φέτος. Μετά από τη φετινή συγκομιδή, που εδώ στην Κρήτη (και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο που βρίσκομαι) ήταν από τις χειρότερες που θυμάμαι, κυρίως από άποψη ποιότητας ελαιολάδου, τα δέντρα φαίνονται κουρασμένα και άτονα. Η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τις ασθένειες δίνει μια βαριά εικόνα στα δέντρα. Συνεπώς σκέφτομαι ότι καλό θα ήταν ένα κάπως βαρύτερο κλάδεμα από αυτό της καρποφορίας, αλλά όχι και αυτό που αφήνει τα δέντρα γυμνά. Ωστόσο, με προβληματίζει το πότε πρέπει να γίνει αυτό. Εν γένει, εδώ ακούγεται -στις τάξεις των καλλιεργητών- ότι δεν πρέπει να περιμένουμε το Φλεβάρη που κλαδεύουμε συνήθως, αλλά να το κάνουμε τώρα. Καθώς όμως ο χειμώνας δεν λέει να ρθει, και οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, φοβάμαι ότι αν οι ελιες κλαδευτούν τώρα και οι κακοκαιρίες συνεχίσουν με αυτόν τον άστατο τρόπο (υψηλές υγρασίες, δυο μέρες κρύο και μετά ανοιξιάτικος καιρός), το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για τα δέντρα.
Θα ήθελα λοιπόν τη γνώμη σας σχετικά με αυτό και ας ελπίσουμε ότι οι καιρικές συνθήκες στο νησί μας, δεν θα μας αναγκάσουν να ξεπατώσουμε τις ελιές και να φυτέψουμε παντού μπανάνες.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας
Με εκτίμηση,
ε.

1 απαντήσεις
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 2 έτη

Καλησπέρα Ευαγγελία. Καλύτερα να κάνεις το κλάδεμα των ελαιόδεντρων στα τέλη του χειμώνα. Μέχρι τότε για την τόνωση των ελαιόδεντρων σου θα μπορούσες να κάνεις ένα ψεκασμό με χαλκό, ιχνοστοιχεία και εκχύλισμα φυκιών για τόνωση των δέντρων.