Γαρδένια πέφτουν τα μπουμπούκια

Ερωτήσεις ΚηπουρικήςΚατηγορία: ΛουλούδιαΓαρδένια πέφτουν τα μπουμπούκια
Αιμιλία ρωτήθηκε πριν από 3 έτη

Καλησπέρα σας,

Έχω μια γαρδενια τα φύλλα της είναι καταπράσινα με παρά πολλά μπουμπούκια τα οποία ξεραίνονται και πέφτουν!
Την έχω εδώ και ένα μήνα και δεν έχει ανθίσει κανένα!
Τι πρέπει να κάνω;;

Σας ευχαριστώ.

2 απαντήσεις
Κωνσταντίνα απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλημέρα Αιμιλία,
Να ξέρεις τα εξής: Όταν η γαρδένια έχει πάρα πολλά μπουμπούκια, κάποια από αυτά τα ρίχνει έτσι κι αλλιώς.
Το ότι είναι πράσινα τα φύλλα της είναι καλό σημάδι. Ωστόσο εάν έχεις ρίξει πρόσφατα χημικό λίπασμα ή σίδηρο ίσως κάηκαν τα μπουμπούκια, οπότε σ’ αυτή την περίπτωση την αφήνεις λίγο να στεγνώσει καλά το χώμα (όχι να ξεραθεί) και της κάνεις ένα καλό πότισμα για να ξεπλυθεί.
Στον αντίποδα, ίσως να μην έχει αρκετά θρεπτικά στοιχεία και να μην έχει τη δύναμη να δώσει λουλούδια. Στη δική μου έριξα βιολογικό λίπασμα και τότε άρχισε να τα ανοίγει.
Αν της είχες ρίξει πολύ νερό, θα φαινόταν και στα φύλλα. Θα μαύριζαν γύρω γύρω. Αν είχε λίγο νερό, θα λύγιζαν τα μπουμπούκια και τα φύλλα.
Τέλος, η γαρδένια όταν έχει μπουμπούκια θέλει φως αλλά καθόλου απευθείας.
Αυτό το λουλούδι κάνει σαν τη γκόμενα: και θέλω και δε θέλω. Τζαναμπέτικο φυτό. Η δική μου πχ λίγο πριν ανθοφορήσει άρχισε να μου κιτρινίζει λίγα φύλλα απ’ τα παλιά της γιατί έτσι γούσταρε. Από την ώρα που της έριξα το λίπασμα άνθισε και σταμάτησε να κιτρινίζει. Δεν βγάζεις άκρη μ’ αυτό το κορίτσι. 
Μην ανησυχείς πάντως. Φιλιά

Κώστας Λιονουδάκης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλησπέρα Αιμιλία.
Πράγματι, όπως ανέφερε η Κωνστανίνα, η γαρδένια έχει ιδιαίτερες ευεισθησίες. Φρόντισε να την έχεις σε δροσερό μέρος που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Πρόσθεσε λίπασμα για οξύφιλα φυτά και συμπληρωματικά υγρό λίπασμα σιδήρου. Δες αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα της γαρδένιας και για τα αίτια της πτώσης των μπουμπουκιών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.