Υπάρχει αρσενική και θηλυκή χαρουπιά;

Ερωτήσεις ΚηπουρικήςΚατηγορία: ΔέντραΥπάρχει αρσενική και θηλυκή χαρουπιά;
Σταυρούλα ρωτήθηκε πριν από 5 έτη

Ισχύει ότι οι χαρουπιές είναι αρσενικές και θηλυκές? Πως μπορώ να το καταλάβω? Έχω σπόρους αλλά δεν μπορώ να τους φυτέψω όλους και φοβάμαι να μην χάσω τον χρόνο μου αν βγει αρσενική. Ευχαριστώ

5 απαντήσεις
Καλύτερη απάντηση

Καλησπέρα Σταυρούλα. H χαρουπιά είναι είτε μόνοικο φυτό (φυτό στο οποίο τα αρσενικά και τα θηλυκά όργανα του άνθους αναπτύσσονται στο ίδιο φυτό) είτε διοικο φυτό ( που έχει διαφορετικά φυτά για κάθε φύλο, αρσενικό ή θηλυκό). Δηλαδή, υπάρχουν δέντρα χαρουπιάς που έχουν μόνο αρσενικά άνθη και άλλα που έχουν μόνο θηλυκά και άλλα που έχουν αρσενικά και ερμαφρόδιτα (άνθη που έχουν τα αρσενικά και τα θηλυκά όργανα). Τα αρσενικά άνθη, διαθέτουν 5 μακρείς στήμονες ενώ τα θηλυκά ή ερμαφρόδιτα άνθη 5 κοντούς στήμονες συνήθως άγονους.  Πάντως αν βγει αρσενική χαρουπιά από τον σπόρο μπορεί να εμβολιαστεί. 

Γιαννης απαντήθηκε πριν από 4 έτη

Κε κωστα, Η αρσενικες χαρουπιες κανουν Χαρουπια? Μου ειπε καποιοσ σημερα οτι ολες οι χαρουπιες ανεξαρτητως φυλου κανουν καρπους. επισης, αληθευει οτι μαζεβουν ποντικια? ευχαριστω

Κώστας Λιονουδάκης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 4 έτη

Καλησπέρα Γιάννη. Τα αρσενικα φυτά χαρουπιάς δεν κάνουν χααρούπια. Σχετικά με το αν πηγαίνουν ποντίκια στις χαρουπιές, δεν έχουμε κάποια σχετική πληροφορία υπόψη μας.

Βαγγέλης απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλησπέρα,
Φυτεψα ταυτόχρονα δύο χαρουπιες απο φυτοριο, με αρχικο υψος περι τα 2μετρα, και 3 χρόνια μετά, η μια (η οποία δεν κάνει καρπούς) έχει σχεδον διπλασιαστεί, ενω η άλλη  (που κάνει πολλους καρπούς) έχει μείνει σχεδον οπως την εβαλα.
Ο λόγος της διαφορας στην ανάπτυξη μπορεί να είναι το φυλο των δένδρων? 
Υπάρχει λυση για αυτη που δεν αναπτύσσεται, εκτος του εμβολιασμού? π.χ. αν κοβω συχνα τους καρπούς πριν αναπτυχθουν
Ευχαριστώ 

Κώστας Λιονουδάκης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλησπέρα Βαγγέλη. Καλό είναι να αφαιρείς άμεσα τους καρπούς σε νεαρά δέντρα χαρουπιάς για να βοηθήσεις την ανάπτυξη τους. Αυτό το δέντρο χαρουπιάς που έχει αναπτυχθεί μπορείς να το κλάδέψεις για να δούμε μήπως δώσει καρπούς την επόμενη χρονιά.