Δηλητηριασμένα δέντρα

Επαμεινώνδας Λιβάνης ρωτήθηκε πριν από 3 έτη

Καλησπέρα σας Κατ\’ αρχήν εύχομαι υγεία σε όλους Έχουμε 2 δέντρα (λεύκες μάλλον, συγχωρείστε την άγνοια μου) τα οποία φυτεύθηκαν την εποχή που χτίστηκε η πολυκατοικία μας, περίπου δλδ 16 χρόνια πριν. Το Δεκέμβρη που μας πέρασε, κάποιος έριξε κάτι για να τα καταστρέψει κι αυτό θεωρώ διότι πέφτουν τα φύλλα τους! Στη βάση των δέντρων έχει μείνει λεκές που μοιάζει με βενζίνη ή κάτι άλλο τέλος πάντων. Τα δέντρα ήταν μια χαρά, εύρωστα, χωρίς προβλήματα, και σε λίγες μέρες άρχισαν να χάνουν φύλλα ενώ παράλληλα κάποιος τα κλάδεψε (δλδ πετσόκοψε). Και κανείς δεν είδε, άκουσε, διαπίστωσε τίποτα! Για να μην πολυλογώ κι επειδή μεσολάβησαν όσα μεσολάβησαν και πήγαν τα πάντα πίσω, οι υπεύθυνοι πρασίνου του Δήμου μου είπαν ότι θα πρέπει να ποτίζουμε μέρα παρά μέρα για να φύγει προς τα κάτω ότι κι αν ήταν αυτό. Το θέμα είναι ότι ήδη εδώ και καιρό τα δέντρα έχουν χάσει τα φύλλα τους και αναρωτιέμαι αν θέλουν κλάδεμα ώστε να επιζήσουν. Απ\’ το Δήμο είπαν ότι τα είχαν ήδη κλαδέψει (άγνωστο το πότε) ενώ παράλληλα, σε κάποιο site του εξωτερικού, διάβασα ότι δεν πρέπει να κλαδευτεί δηλητηριασμένο δέντρο για τουλάχιστον ένα χρόνο. Διάβασα επίσης και για ζαχαρόνερο (λίγη ζάχαρη) να βοηθήσει το δέντρο, όπως επίσης να αποφευχθεί λίπασμα με πολλά νιτρικά. Ως λύση προτάθηκε και το καλής ποιότητας, φυσικό κάρβουνο. Επειδή αυτός ο οποίος ανέλαβε να τα ποτίζει δεν το κάνει, άρχισα ο ίδιος εδώ και λίγες μέρες και ποτίζω μέρα παρά μέρα. Επειδή όμως έχει περάσει πολύς καιρός, θα ήθελα πραγματικά τη γνώμη σας αν πρέπει όντως να κλαδευτούν τα δέντρα ή όχι και φυσικά οποιαδήποτε άλλη συμβουλή. Επισυνάπτω λινκ με φωτο https://ibb.co/QCf8KtC Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

3 απαντήσεις
Καλύτερη απάντηση
Κώστας Λιονουδάκης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλησπέρα Επαμεινώνδα. Συνέχισε το τακτικό πότισμα 2 φορές την εβδομάδα και θα σου πρότεινα να προσθέτεις σταθερά κάθε εβδομάδα για όλη την περίοδο του καλοκαιριού υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση και επαναβλάστηση. Αφού εχουν ήδη κλαδευτεί δεν χρειάζεται νέο κλάδεμα. Αν δεν αναβλαστήσουν φέτος, πρέπει να γίνει ένα νέο κλάδεμα στα τέλη του χειμώνα.

Επαμεινώνδας Λιβάνης απαντήθηκε πριν από 2 έτη

Καλημέρα και πάλι. Επανέρχομαι στο θέμα διότι ενώ το ένα δέντρο δείχνει να τα καταφέρνει, το άλλο φαίνεται να χειροτερεύει. Προσπάθησα όσο μπορούσα, έσκαψα μέχρι και το χώρο γύρω απ’ το δέντρο απομακρύνοντας ένα μεγάλο μέρος πετρών και μπαζών που βρίσκονταν στο χώμα (που προφανώς είχαν ριχτεί εκεί όταν φτιαχνόταν η πολυκατοικία) ώστε ποτίζοντας να απορροφάται το νερό, κάτι που συνέβαινε πολύ δύσκολα. Σε κάποια φάση άρχισε να βγαίνει ένας νέος μίσχος απ’ το δέντρο αυτό, σε ένα ήδη κομμένο κλαδί (το έχω σημειώσει με κόκκινο). Δυστυχώς, μετά από λίγες μέρες, ο μίσχος αυτός άρχισε να ξεραίνεται στις άκρες ώσπου είναι πλέον ξερός. Κατόπιν όλο το δέντρο άρχισε να γίνεται καφετί από την κορυφή και προς τα κάτω. Ακόμη δεν έχει φτάσει στον κυρίως κορμό αλλά….δεν ξέρω τί να πω. Να του έριξαν κι άλλο χημικό ή ότι τέλος πάντων είχαν ρίξει για να το ξεράνουν? Γνωστός μου που ξέρει από δέντρα μου είπε ότι θέλει κόψιμο, δε σώζεται. Συμφωνείτε ή υπάρχει έστω και μικρή περίπτωση σωτηρίας?

Ευχαριστώ

20201007_110849
 
 

Κώστας Λιονουδάκης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 2 έτη

Καλησπέρα Επαμεινώνδα. Αν συνεχίζει η ξήρανση να κατεβαίνει προς τα κάτω, κλάδεψε άμεσα το δέντρο. Διαφορετικά, αν η ξήρανση έχει σταθεροποιηθεί, όπως ανέφερα και παραπάνω, περίμενε να το κλαδέψεις στα τέλη του χειμώνα.