Πάλι μεταφύτευση;

Αργυρώ ρωτήθηκε πριν από 5 έτη

Γειά σας! Έκανα μεταφύτευση σε φυτά (εσωτερικού χώρου) σε μεγαλύτερες γλάστρες πριν από 3 εβδομάδες.  Σήμερα είδα ότι οι ρίζες 2-3 φυτών ακουμπάνε το κάτω μέρος της γλάστρας ή βγαίνουν από τις τρύπες.  Γιατί τόσο σύντομα;  Όταν τα πότισα πρόσθεσα και υγρό λίπασμα στη μισή συνιστώμενη δόση, χωρίς να ξέρω ότι δεν χρειάζεται αμέσως μετά την μεταφύτευση.  Μόνο μία φορά, όμως.  Τί πρέπει να κάνω τώρα;  

3 απαντήσεις
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 5 έτη

Καλησπέρα Αργυρώ. Πιθανότατα για κάποια φυτά εσωτερικού χώρου που μεταφύτεψες, οι ρίζες των φυτών ήταν ήδη αρκετά μεγάλες και χρειαζόταν μια ελαφριά σύντμηση ή ήταν απαραίτητο να τα μεταφυτέψεις σε μεγαλύτερη γλάστρα. Σίγουρα η προσθήκη λιπάσματος (υγρού ή στερεού) δεν χρειάζεται κατά τη μεταφύτευση εκτός αν το λίπασμα είναι ειδικό για μεταφύτευση, που περιέχει υψηλή περιεκτικότητα φωσφόρου. Σε αυτή τη φάση, θα σου πρότεινα να μην μεταφυτέυσεις άμεσα ξανά μέσα στο καλοκαίρι τα φυτά σου γιατί μπορεί να στρεσαριστούν λόγω πολύς ζέστης και να κάνεις μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα μες στο φθινόπωρο (αρχές Σεπτέμβρη) που οι συνθήκες είναι πιο ευνοικές.

Αργυρώ απαντήθηκε πριν από 5 έτη

Τσίμπησα τις ρίζες και άνοιξαν πριν βάλω τα φυτά στις νέες γλάστρες.  Προφανώς ήθελαν περισσότερο χώρο.  Σκέφτηκα να ρωτήσω μήπως συμβαίνει κάτι άλλο.  Προς το παρόν κόβω τις ρίζες αν εξέχουν για να μη σαπίσουν (αν και στραγγίζω καλά το νερό) και βλέπω ότι τα φυτά μεγαλώνουν κανονικά.  Θα περιμένω το φθινόπωρο λοιπόν. 
Ευχαριστώ για την απάντηση!
 

Πολύ σωστά, Αργυρώ. Κόβε τις ρίζες των φυτών που εξέχουν για να μην σαπίσουν, κάνε σταθερά ποτίσματα και μεταφύτευσε τα φυτά σου αρχές Σεπτέμβρη.