Πως να προφυλάξω τα λαχανικά από γονιμοποίηση από υβρίδια;

Ερωτήσεις ΚηπουρικήςΚατηγορία: ΛαχανικάΠως να προφυλάξω τα λαχανικά από γονιμοποίηση από υβρίδια;
Π. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ρωτήθηκε πριν από 3 έτη

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΚΩΣΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕ Σ ΣΑΣ. ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΖΗ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.  ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΕ ΥΒΡΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΓΟΝΟΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΣΩ ΤΑ ΦΥΤΑ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΧΑΛΑΣΟΥΝΕ. ΑΝ ΝΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

3 απαντήσεις
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλησπέρα. Ειναι σχετικά μικρός ο κίνδυνος σταυρεπικονίασης και μεταφοράς γύρης μέσω τον εντόμων ή μέσω του αέρα από τα κηπευτικά των γειτόνων σου. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, για μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείς να βάζεις ένα (τούλι) σε μερικά λουλούδια φυτών για να κρατήσεις σπόρο από αυτά.

Θάνος απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Αν γίνει σταυρεπικονιαση θα αναμιχθούν οι ποικιλίες και θα αλλάξει το αποτέλεσμα σε όλο το φυτό και τους καρπούς ή μόνο ο καρπός που μεταφέρθηκε γύρη θα επηρεαστεί ;
Αν τύχει να αναμειχθεί ποικιλία με υβρίδιο και κρατήσουμε σπόρο από τον καρπό αυτό μετά θα φυτρώσει σαν ποικιλία (με ίδια χαρακτηριστικά) ή σαν υβρίδιο (διαφορετικά χαρακτηριστικά);
Ευχαριστώ

Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλησπέρα Θάνο. Αν γίνει σταυρεπικονίαση, θα επηρεαστεί μόνο ο καρπός του φυτού. Κατά την γονιμοποίηση ποικιλίας και υβριδίου, αν κρτατήσουμε σπόρο, θα πρέπει να καλλιέργήσουμε 2-3 χρονιές διαδοχικά, κρατώντας σπόρο για να διαπιστώοσυμε κατά πόσον θα σταθεροποιηθεί η νέα ποικιλία και θα διατηρούνται τα χαρακτηριστικά της από γενιά σε γενιά.