Στήριξη σε ψηλές ντομάτες

Ερωτήσεις ΚηπουρικήςΚατηγορία: ΛαχανικάΣτήριξη σε ψηλές ντομάτες
Δημήτρης Μαμάης ρωτήθηκε πριν από 3 έτη

Φέτος και έως τώρα όλα τα κηπευτικά μου με την βοήθεια του Θεού αλλά και την δική σας όλα πάνε πολύ καλά. Όμως μερικές από τις ντοματιές μου έχουν ήδη γίνει “θηριάκια” έχουν δηλ δυναμώσει, έχουν ψηλώσει αρκετά και συνεχίζουν. Τα καλάμια στα οποία τις στηρίζω σε λίγο δεν θα φτάνουν.Τι να κάνω; Να τις αφήσω και όπου πάνε η όχι; Και με ποιον τρόπο; Σας ευχαριστώ πολύ αγαπητέ κε Λιονουδάκη για τις χρήσιμες συμβουλές σας.
Μαμάης Δημήτρης Αίγινα.

5 απαντήσεις
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλησπέρα Δημήτρη και σε ευχαριστούμε γα τα καλά σου λόγια. Οι ντοματιές που αναφέρεις είνια προφανώς αναρριχόμενες ποικιλίες ντομάτας. Μπορείς να τις κατεβάσεις ξανά πος τα κάτω με νέα καλάμα και σπάγγο, διαφορετικά θα μπορούσες να τις κορφολογήσεις για να μειώσεις την βλάστηση και να βοηθήσεις περισσότερο την καρποφορία τους.

Μαμάης Δημήτρης απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Το “κατέβασμα προς τα κάτω” της ντοματιάς μου σημαίνει κάτι παρόμοιο μ’ αυτό που κάνω στις αγγουριές μου; Τι; Τις λύνω όταν ήδη έχουν ψηλώσει αρκετά και πολύ πολύ προσεκτικά δημιουργώ /κάνω έναν κύκλο τον κορμό και τον δένω με αποτέλεσμα να μειώνεται το ύψος.
ΣΣ: Εσείς στην θέση μου αγαπητέ κε ποια από τις δύο τεχνίκες θα εφαρμόζατε; Κορφολόγημα η χαμήλωμα;
Σας ευχαριστώ 
Μαμάης Δημήτρης 

Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλησπέρα και πάλι Δημήτρη. Το κατέβασμα προς τα κάτων της ντοματιάς εννοούμε να κατέβει ο κορυφάιος βλαστός προς τα κάτω ακολουθώντας ένα άλλο καλάμι που θα στηρίξουμε δίπλα, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε σχηματικά ένα Π. Πάντως, αν έχουμε πολύ δυνατή βλάστηση της συγκεκριμένης ποικιλίας ντομάτας (ντομάτες θερμοκηπίιου) το κατέβασμα προς τα κάτω είνα πιο ενδεδειγμένο.

Μαμάης Δημήτρης απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλή σας μέρα και χρόνια πολλά. Ειλικρινά σας ευχαριστώ πολύ αγαπητέ κε Λιονουδάκη για την άμεση ανταπόκριση και την απάντηση σας στο ερώτημα μου. Μάλλον όμως  θα τις κορφολογίσω διότι δυσκολεύομαι να κατανοήσω την τεχνική του κατεβάσματος. Σας ευχαριστώ πολύ. Μαμάης Δημήτρης. 

Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Θα φτιάξουμε σύντομα ένα αναλυτικό άρθρο που θα είναι αρκετα διαφωτιστικό για την στήριξη στις ντομάτες.