Τερμίτες στο Λαχανόκηπο και Κήπο

Ερωτήσεις ΚηπουρικήςΤερμίτες στο Λαχανόκηπο και Κήπο
Θάνος ρωτήθηκε πριν από 4 έτη

Καλησπέρα σας,
σε καινούργιο κτήμα που καλλιεργώ ερασιτεχνικά (το νέο μου σπίτι) και καθώς ξέστηνα τον καλοκαιρινό λαχανόκηπο, τράβηξα έναν ξύλινο πάσσαλο στήριξης και βρήκα ότι ήταν φαγωμένος από τερμίτες και τους τερμίτες να περπατάνε πάνω του (φώτο από κάτω).
Το έψαξα το θέμα για τους τερμίτες Ελλάδα, ήταν λίγο τρομακτικές οι πληροφορίες σε σχέση με το την αντιμετώπιση και τους κινδύνους. 
Έτσι έκανα επιθεώρηση όλο το κτήμα και το σπίτι. Βρήκα και άλλους τερμίτες σε ξυλεία που ήταν παρατημένη στο έδαφος, και συγκεκριμένα σε κομμάτια κορμού που είχε κοπεί (3-4 κομμάτια) οι οποίοι ήταν διάτρητοι και γεμάτοι με τερμίτες όλων των καστών (φτερωτοί, πολεμιστές, εργάτες).
Τους πασσάλους από το Λαχανόκηπο τους έκαψα, τους κορμούς θα τους κάψω μαζί με όλη την ξυλεία που ήταν κοντά…
Το σπίτι δεν έχει προσβληθεί. Υπάρχει περιμετρικά τσιμέντωμα, αλλά το σπίτι είναι παλιό και υπάρχουν ρωγμές παντού. Στο ισόγειο του σπιτιού υπάρχουν ξύλινα κουφώματα που θα ήταν ενδεχομένως το πρώτο αντικείμενο που θα προσβάλλουν οι τερμίτες. Μετά στον 1ο όροφο υπάρχει ξύλινο πάτωμα, ξύλινες σκάλες και κουφώματα. Ο λαχανόκηπος, καθώς και εκεί που βρέθηκαν τερμίτες απέχουν 20μ από το σπίτι.
Είχα σχέδια για ξύλινα παρτέρια αλλά τώρα δυστυχώς πρέπει να αλλάξω τα σχέδια μου…
Με απεντομωτικές που μίλησα, άκουσα διάφορα. Πως δεν έχει νόημα η καταστολή στον αγρό διότη “το φάρμακο (termidor) δεν θα φτάσει στη βασίλισσα”, άλλοι δεν αναλαμβάνουν καν και από έναν περιμένω πρόταση, προκαταρκτικά μου είπε πως θα ανοίξουν τρύπες περιμετρικά των περιοχών με τερμίτες και θα χύσουν το termidor μέσα…
Έχω πολλές ερωτήσεις, οπότε όποιος/α μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε θα βοηθούσε πολύ.
1. Ποσο διαδεδομένο είναι αυτό το προβλημα γενικός; Το είχατε ποτέ ή έχετε ακούσει κάποιους να  το έχουν;
2. Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος οι τερμίτες να επιτεθούν στο σπίτι;
3. Το μόνο σχετικό εντομοκτόνο για τερμίτες είναι το <a href=”https://www.pestcontrol.basf.gr/el/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/Overview/Termidor%C2%AE-9-SC.html”>Termidor από την BASF</a>… είναι ένα ιδιαίτερα τοξικό προϊόν… Έχει κανείς/μία άποψη ως προς τη χρήση του και πιθανές επιπλοκές στο περιβάλλον και το λαχανόκηπό μου;
4. Δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω, εάν θα καταστείλω ή θα συμβιώσω. Ποια είναι η εμπειρία και άποψή σας;
Ευχαριστώ πολύ!

<img src=”https://cdn-std.droplr.net/files/acc_551565/ZMTaDA&#8221; alt=”Τερμίτες σε πάσαλο” />
<img src=”https://cdn-std.droplr.net/files/acc_551565/QpxfJP&#8221; alt=”Τερμίτες σε ξύλο” />
<img src=”https://cdn-std.droplr.net/files/acc_551565/zIrcAq&#8221; alt=”Τερμίτης zoom-in” />

2 απαντήσεις
Κώστας Λιονουδάκης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 4 έτη

Καλησπέρα Θάνο. Πράγματι, υπάρχουν πολλά είδη τερμιτών που κάνουν σημαντικές ζημιές και είναι αρκετά δύσκολη η αντιμετώπιση τους. Θα ήταν καλό να απευθυνθείς σε επαγγελματίες απολύμανσης για να έχεις αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Thanos απαντήθηκε πριν από 4 έτη

Κάλεσα 4 απεντωμοτικές, οι 2 δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να έρθουν, με ενημέρωσαν πως είναι άσκοπο. Η τρίτη είπε θα με καλέσει πίσω γιατί θέλουν να δουν τι μπορούν να κάνουν για τους τερμίτες. Η τέταρτη, ήρθε, είδε, και είπε πως θα μου δώσει πρόταση σε λίγες ημέρες γιατί θέλει να το “ψάξει” λίγο το θέμα…
 
Γενικά αφενός δεν υπάρχει εμπειρία στο θέμα (διέκρινα σε όλες τις εταιρείες σύγχυση και κόλλημα), αφετέρου το πρόβλημα είναι στο κτήμα και όχι μέσα στο σπίτι.
 
Επιπλέον, από έρευνα που έκανα στα πέριξ, το πρόβλημα είναι γενικό στην περιοχή. Τέλος, το φάρμακο αντιμετώπισης των τερμιτών (Termidor SC https://pestcontrol.basf.us/products/termidor–sc-termiticide-insecticide.html) είναι ιδιαίτερα ακριβό και τοξικό. Κάτι που ποτέ δε θα έβαζε κανείς σε βιολογικό λαχανόκηπο.
 
Οπότε δεν έχει πλέον νόημα να μιλάμε για καταστολή / αντιμετώπιση / εξόντωση. 
 
Κοιτάω τώρα πως θα λύσω το πρόβλημα με συμβιωτικό χαρακτήρα, κρατώντας τους πληθυσμούς των τερμιτών χαμηλά. 
 
Ψάχνω για βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης και σχετικές συμβουλές.