Μουριά τετραδάκτυλος κ.α

Ερωτήσεις ΚηπουρικήςΚατηγορία: ΔέντραΜουριά τετραδάκτυλος κ.α
Ελένη ρωτήθηκε πριν από 2 έτη

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες μέχρι τώρα και την άμεση ανταπόκριση. Η αγαπημένη μου μουριά (παράγει μαύρα μούρα) στον μικρό μου κήπο παρουσιάσε τετραδάκτυλο τον οποίο αντιμετώπισα αλλά τώρα παρατηρώ κάτι πολύ παράξενο στον κορμό. Υπάρχουν γάτες στον κήπο που πληγώνουν το δέντρο σε αυτό το σημείο. Σας αποστέλω σχετικές φωτογραφίες. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 
image1
image4
image2
 

5 απαντήσεις
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 2 έτη

Καλησπέρα Ελένη. Πιθανότατα, η σχισμή στον κορμό δεν οφείλεται σε γάτες σε μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει το ριζικό σύστημα. Πότισε με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικό χαλκό) το δέντρο διαλύοντας 5 κουταλιές της σούας σε 10 κιλά νερό και βάλε πάστα κλαδέματος στις σχισμές για να το προφυλάξεις από είσοδο παθογόνων.

eleni απαντήθηκε πριν από 2 έτη

Ευχαριστώ πολύ. Θα προσπαθήσω να βγάλω πιο καθαρές φωτογραφίες. Αυτήν την εσοχή και τον σχηματισμό την είχε όσο καιρό μένω σε αυτό το σπίτι. Αλλά φαινόταν εντάξη. Τελευταία παρατήρησα οτι σε εκείνη την εσοχή έχει 2 σημεία πολύ ξερά που  μόλις τα αγγίξεις φευγει ο φλοιός και μέσα έχει κατι σαν χώμα. Επιπλέον είδα 2 πραγματα που μοιαζουν σαν κουκουλια. Να καθαρισω εκείνο το σημείο του κορμού προσεκτικά και να βγάλω τα κουκούλια?
 

Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 2 έτη

Ναι Ελένη, να το καθαρίσεις. Παρατήρησε αν υπάρχει και ροκανίδια ξύλου γιατί σε αυτή την περίπτωση έχουμε προσβολή από ξυλοφάγα έντομα που προσβάλλουν το εσωτερικό του κορμού της μουριάς.

eleni απαντήθηκε πριν από 2 έτη

Δυστυχώς έχεις δίκιο. Έβγαλα προσεκτικα τα ξερά μερη κοντά στα κουκούλια και απο κάτω είχε χώμα αλλά και σε ένα σημείο σκουλικάκια 🙁  Εμφανίστηκε και ένα αραχνοειδές αλλά δεν πρόλαβα να το φωτογραφίσω. Μοιάζει σοβαρό…Να φωνάξω ειδικό? Αν την χάσω θα στενοχωρηθώ πολύ. Υπάρχει περίπτωση να μην έχει ακόμα προσβληθεί το δέντρο σοβαρά? Η ζημιά περιορίζεται στο σημείο της εσοχής και μοιάζει με ξεχωριστο μικρό κορμό μέσα στον κύριο κορμό. 
img_1282
img_1293
 

Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 2 έτη

Καλησπερα Ελένη. Πήγαινε σε ένα γεωπονικο κατάστημα της περιοχής σου να προμηθευτείς θειικό χαλκό για να κάνεις πότισμα στη ρίζα και θερινό πολτό για να ψεκάσεις για τα έντομα στον κορμό.