μεταφορά ρίζας δέντρου βαθύτερα

Ερωτήσεις ΚηπουρικήςΚατηγορία: Δέντραμεταφορά ρίζας δέντρου βαθύτερα
Γιώργος Μαρινάκης ρωτήθηκε πριν από 3 έτη

Έχουμε δύο δέντρα (λεμονιά και ελιά) στον κήπο πίσω απ’το σπίτι μας στην Αθήνα, τα οποία είναι από παλιά φυτεμένα και καρποφορούν κανονικά!
Λόγω κάποιων εργασιών αναπαλαίωσης του κτηρίου, ο κήπος χρειάστηκε να βαθύνει γύρω στο μισό μέτρο, οπότε τα δύο δέντρα έμειναν ψηλότερα και τώρα θέλουμε να τα χαμηλώσουμε κι αυτά. Έχει περάσει πάνω από έναμισης χρόνος και τα δέντρα δεν έχουν πάθει τίποτα, τα έχουμε κλαδέψει, καρποφορούν κανονικά… δεδομένου ότι πολλές ρίζες φαίνονται… Σκεφτόμαστε τώρα που είναι φθινόπωρο, να επιχειρούσαμε να σκάψουμε γύρω από τα δέντρα ώστε να προσπαθήσουμε να τα χαμηλώσουμε, ίσως κόβοντας και κάποιες ρίζες για να μπορέσουν να κατέβουν, όπως κάνουν σε κάποιες μεταφυτεύσεις μεγάλων δέντρων σε πάρκα. Τι μας συμβουλεύετε; Σε τι ακτίνα προτείνετε να σκάψουμε γύρω απ’τον κορμό και σε τι βάθος; Έχουμε και φωτογραφίες να σας στείλουμε αλλά μέσω αυτής της φόρμας επικοινωνίας, δεν μας δίνεται η δυνατότητα..! Σας ευχαριστούμε και αναμένουμε εναγωνίως τις συμβουλές σας!
Γιώργος- Σταυρούλα

1 απαντήσεις
Κώστας Λιονουδάκης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλησπέρα Γιώργο. Μπορείς να κάνεις μεταφύτευση της λεμονιάς και της ελιάς στα τέλη φθινοπώρου πριν πιάσουν οι παγωνιές. Θα πρέπει να σκάψεις σε βάθος τουλάχιστον 50 εκατοστά και ακτίνα 40 εκατοστά από τον κορμό τους. Θα πρέπει να έχεις κλαδέψει πριν τα φυτά σου και το χώμα που θα μεταφυτευτούν να είναι πολύ υγρό. Επίσης, καλύτερα η μεταφύτευση να γίνει μέρα που έχει δροσιά ή με βροχερό καιρό και όχι με ηλιοφάνεια.