Από ποιους καρπούς των λαχανικών και από ποιο μέρος του φυτού κρατάμε σπόρο;

Ερωτήσεις ΚηπουρικήςΚατηγορία: Γενικές ερωτήσειςΑπό ποιους καρπούς των λαχανικών και από ποιο μέρος του φυτού κρατάμε σπόρο;
Π. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ρωτήθηκε πριν από 3 έτη

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΚΩΣΤΑ, ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ  Ή ΑΠΟ ΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΜΕ ΚΑΡΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΠΟΡΕΙΟ ΜΑΣ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

1 απαντήσεις
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλησπέρα Ευάγγελε. Πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα η ερώτηση που μας κάνεις.
Αν και θα γράψουμε σύντομα ξεχωριστό ειδικό άρθρο για τα λαχανικά από ποιους καρπούς να κράταμε σπόρο και από ποιο μέρος του φυτού, θα σου έλεγα τα εξής σε γενικές γραμμές. Επιλέγουμε να παίρνουμε σπόρο από υγιή και καλά ανεπτυγμένα φυτά της ποικιλιάς λαχανικού που μας ενδιαφέρει καθώς έτσι δεν θα έχουμε μετάδοση ασθενειών, εντόμων και ιώσεων μέσω του σπόρου που κρατήσαμε. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέγουμε πάντα μεγάλους καρπούς που έχουν ωριμάσει πολύ καλά και βρίσκονται συνήθως σε σχετικά χαμηλό σημείο του φυτού. Μετά είναι σημαντικό να καθαρίζουμε τους σπόρους και να τους φυλάμε σε αεροστεγείς συσκευασίες, βάζα ή σακούλες, σε σκοτεινό χώρο. Δες για παράδειγμα το αναλυτικό μας άρθρο για το πως θα κρατήσεις σπόρος τομάτας καθώς και το σχετικό βίντεο.