Βρίσκω σπόρους Ginkgo biloba;

Βαγγέλης ρωτήθηκε πριν από 3 έτη

Η ερώτησή μου ανήκει περισσότερο στη βιολογία των φυτών και σχετίζεται με την εξέλιξή τους. Ανάμεσα στα πτεριδόφυτα και τα γυμνόσπερμα παρεμβάλλεται η Ginkgo biloba μοναδικό είδος που επιβίωσε από την οικογένεια (το λένε και ζωντανό απολίθωμα, τόσο αρχαίο είναι), το οποίο, όπως έχω διαβάσει  προ καιρού, δεν διαθέτει σπόρους από την άποψη ότι το γονιμοποιημένο ωάριο της Ginkgo αρχίζει αμέσως να αναπτύσσεται στο νέο φυτό. Δεν μπορείς δηλαδή να πας σε ένα κατάστημα να αγοράσεις σπόρους της Ginkgo όπως κάνεις με τη ρόκα π.χ. Είναι έτσι; Κάπου μιλάνε για την κατηγορία \»προ-γυμνόσπερμα\». Δεν ξέρω αν αυτή η συζήτηση είναι βυζαντινισμός αλλά θεωρώ ότι ο μηχανισμός πολλαπλασιασμού της τη διαφοροποιεί από τα επόμενα φυτά (όλα ξεκίνησαν από μια φιλική διαμάχη με ένα γνωστό μου γεωπόνο και την παρέμβαση ενός άλλου φίλου που ρώτησε πού μπορεί να βρει σπόρους Ginkgo biloba).

2 απαντήσεις
Κώστας Λιονουδάκης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Καλησπέρα Βαγγέλη.

Το Ginkgo biloba είναι ένα από τα αρχαιότερα είδη φυτών και πράγματι δεν υπάρχουν ακριβώς σπόροι του φυτού. Τα δέντρα Ginkgo biloba δεν παράγουν πρακτικά σπόρο αλλά τα θηλυκά δέντρα αναπτύσσουν καρπούς που έχουν γονιμοποιηθεί από τα αρσενικά δέντρα. Από τους καρπούς των θηλυκών δέντρων παίρνουμε τις γονιμοποιημένες ωοθήκες (υποτυπώδη έμβρυα) που φαίνονται σαν γυμνοί σπόροι και μετά από κάποια διαδικασία μπορούν να φυτρώσουν. Πάντως ο πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού της Ginkgo biloba είναι με την μέθοδο των μοσχευμάτων.

Βαγγέλης απαντήθηκε πριν από 3 έτη

Σ’ ευχαριστώ πολύ! Για να πούμε την αλήθεια, έριξα μια ματιά στο διαδίκτυο και βρήκα ότι πουλιούνται υποτίθεται σπόροι του φυτού αυτού που στην πραγματικότητα είναι έμβρυα που κρατιούνται εν υπνώσει, με μη φυσικούς τρόπους. Ένα άρθρο που μου φάνηκε ενδιαφέρον, αν και δεν το κατάλαβα πλήρως (δεν ξέρω καλά αγγλικά), είναι το  https://rickshory.wordpress.com/2016/02/03/germinating-ginkgo-seeds/ για όσους νιώθουν περιέργεια. Σ’ ευχαριστώ και πάλι. Βαγγέλης