Κατάλληλες αποστάσεις καρποφόρων δέντρων

Ερωτήσεις ΚηπουρικήςΚατάλληλες αποστάσεις καρποφόρων δέντρων
Panos Karavassilis ρωτήθηκε πριν από 5 έτη

Αγαπητε Γεωπονε,
Υπαρχει μια Μουρια πoυ απεχει 2.3 μετρα, μια Καρυδια που απεχει 1.5 μετρα, μια Μουσμουλια  που απεχει 0.25 μετρα και μια Δαφνη που απεχει 0.4 μετρα απο το συνορο του κηπου μου. Μπορειτε να μου πειτε αν εχετε την καλωσυνη,
Ποσα μετρα κατ’ ελαχιστον, πρεπει να απεχει η Μουρια απο τα διπλανα δενδρα αν λαβει κανεις υποψιν οτι το δενδρο μπορει να αναπτυξει ενα υψος γυρω στα 10-15 μετρα με αντιστοιχη διαμετρο 8 μετρων, η δε Καρυδια ενα υψος μεχρι 40 μετρα με αντιστοχο υψος 40 μετρα. Οι ριζες των δενδρων αυτων, ποσα μετρα μπορει να απομακρυνθουν απο τον κορμο τους και ποιες οι επιπτωσεις που μπορει να εχουν στα διπλανα δενδρα. Το ιδιο ισχυει και δια την Μουσμουλια και Δαφνη. Βλεπω οτι τα δενδρα τα οποια βρισκονται διπλα στην Μουρια, Μουσμουλια, Καρυδια και Δαφνη, αδυνατουν να αναπτυχθουν και παραμενουν καχεκτικα και ατροφικα.
Επισης θα ειθελα να μου πειτε ποιες πρεπει να ειναι οι ελαχιστες αποστασεις που πρεπει να εχουν (Μουρια, Καρυδια, Μουσμουλια και Δαφνη) ως προς τα διπλανα δενδρα.
Ειναι τα αναφερομενα δενδρα τοξικα η/και επιθετικα ως προς τα αλλα? Αν ναι, τι πρεπει να κανω ωστε να βελτιωσω την κατασταση των διπλανων δενδρων.
 
Ευχαριστω πολυ και αναμενω την συντομη απαντηση σας.
Π.Καραβασιλης
η διευθυνση email ειναι,
Panos Karavassilis: kpanos3@yahoo.com
 
 
 

3 απαντήσεις
Κώστας Λιονουδάκης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 5 έτη

Καλησπέρα Βασίλη. Η μουριά καλό είναι να απέχει περίπου 3-4 μέτρα από το σύνορο, η καρυδιά 5-6 μέτρα, η μουσμουλια και η δάφνη περίπου 1,5 μέτρο. Σχετικά με τις αποστάσεις από άλλα δέντρα για την μουριά είναι 5-6 μέτρα, για την καρυδιά 8 μέτρα, για την μουσμουλιά και τη δάφνη 4 μέτρα ώστε τα υπολοιπα δέντρα να αναπτυχθούν κανονικά. Η καρυδιά είναι γενικα τοξική ως προς τα φυτά και τα δέντρα που έιναι γύρω της λόγω των εκκρίσεων της ρίζας της.

Panos Karavassilis απαντήθηκε πριν από 5 έτη

Κε Λιονουδακη,
Σας ευχαριστω για την ως ανω αμεση απαντηση σας στο θεμα των αποστασεων που πρεπει να εχουν τα αναφερομενα δενδρα από το συνορο του κηπου μου αλλα και από τα διπλανα δενδρα ώστε αυτά να αναπτυχθουν κανονικα.
Πεστε μου σας παρακαλω αν υπαρχει καποια αρχη που να επιβαλλει στον διπλανο να διατηρησει τις αποστασεις των ως ανω αναφερομενων δενδρων από το συνορο του κηπου του.
Σας ευχαριστω πολύ.
Πανος Καραβασιλης
email address: kpanos3@yahoo.com

Κώστας Λιονουδάκης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 5 έτη

Καλησπέρα Πάνο. Δεν έχουμε υπόψη μας κάποια αρχή για να επιβάλλει τις αποστάσεις στα δέντρα από τα σύνορα του κήπου μας.