Μαύρα μυγάκια και άσπρα ζωύφια σε αρωματικά φυτά

Ερωτήσεις ΚηπουρικήςΚατηγορία: Διάγνωση προβλήματοςΜαύρα μυγάκια και άσπρα ζωύφια σε αρωματικά φυτά
Στέλιος ρωτήθηκε πριν από 4 έτη

Καλησπέρα σας Καταρχήν πολλά συγχαρητήρια και πάλι για την υπέροχη δουλειά σας! Έχω φτιάξει μια σύνθεση από αρωματικά φυτά σε μια μεγάλη τετράγωνη γλάστρα αυτοποτιζόμενη (ίσως να παίζει ρόλο) εδώ και ένα, ενάμιση μήνα, με ένα πλατύφυλλο βασιλικό, ένα δυόσμο, ένα μαϊντανό και μια διμορφοθήκη και τα έχω σε βορεινό μπαλκόνι που όμως δεν τα βαράει ο αέρας και είναι σχετικά σε σκιά από την τέντα. Τα βλέπει απογευματινός ήλιος μόνο από το πλάι.  Τα ποτίζω κάθε 3 ημέρες και περιορισμένα λόγω και της αυτοποτιζόμενης γλάστρας και επειδή φαντάζομαι δεν θα έχουν φτάσει ακόμα οι ρίζες μέχρι κάτω να τραβάνε νερό. Στην βάση έχω βάλει χαλικάκι για να στραγγίζει το νερό κανονικά. Δυστυχώς όμως το χώμα που χρησιμοποίησα δεν είμαι ικανοποιήμενος, και από άλλες γλάστρες, μου φαίνεται συνέχεια σαν μαύρη λάσπη ξερή και μαζεύει μαύρα μικρά μυγάκια που έχω διαβάσει οτι είναι λόγω υγρασίας. Το είχα πάρει από σουπερμάρκετ και τώρα πλέον δεν το βάζω. Τα φυτά μου γρήγορα εμφάνισαν διάφορα σημάδια ειδικά ο δυόσμος (αυτός είναι ο δευτερος που έβαλα στην θέση του) και τώρα ο μαϊντανός έχει εμφανίσει σαν άσπρα ζωύφια που ξεκίνησαν από κάτω και τώρα έχουν απλωθεί. Τι ψέκασμα με πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα, τι πιο πριν εμφανιστούν τα άσπρα ζωύφια με πράσινο σαπούνι και λίγο σόδα, τίποτα φαίνονται να περιορίζονται και μετά πάλι. Φταίει το χώμα οτι κρατάει πολύ υγρασία και άρα θέλει πιο αραιά ποτίσματα, φταίει οτι είναι πολλά μαζί και δεν παίρνουν αέρα, φταίει η θέση τους και θέλουν πιο πολύ φως, φταίει η γλάστρα που είναι αυτοποτιζόμενη, τι να κάνω? Έβαλα και μερικές φωτό να δείτε            

3 απαντήσεις
Καλύτερη απάντηση
Στέλιος απαντήθηκε πριν από 4 έτη

img_20200605_191630
img_20200605_191639
img_20200605_191705
img_20200605_191447
 

Κώστας Λιονουδάκης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 4 έτη

Καλησπέρα Στέλιο. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και ψέκασε με διάλυμα σαπώνων καλίου για να αντιμετωπίσεις τα έντομα που έχουν προσβάλλει τα φυτά σου. Φρόντισε να μεταφέρεις σε πιο φωτεινό μέρος τα αρωματικά φυτά σου για να στεγνώνει και πιο εύκολα το χώμα.

Στέλιος απαντήθηκε πριν από 4 έτη

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
Το θέμα λύθηκε με το να μην ποτίζω καθόλου, βασίστηκα στο νερό της αυτοποτιζόμενης γλάστρας, τα άσπρα ζωύφια με ψέκασμα πράσινου σαπουνιού και λίγο οινόπνευμα, και σήκωσα την πλαινή τέντα οπότε πλέον έχουν πολύ περισσότερο φως από το μεσημέρι και μετά. Επίσης από τα μυγάκια απαλλάχτηκα με πολύ ελαφρύ ψέκασμα με ένα κοινό οικιακό εντομοκτόνο για ιπτάμενα έντομα (μου το είχε προτείνει ένας γεωπόνος όταν έψαχνα για φάρμακο). Το βασικό θέμα ήταν η υπερβολική υγρασία και τώρα δείχνουν πολύ καλύτερα!