Προετοιμασία Κήπου

Ντίνος ρωτήθηκε πριν από 5 έτη

Καλησπέρα Κώστα! Ήρθε η στιγμή να ξεκινήσω την δεύτερη απόπειρα μου να φτιάξω έναν ας πούμε λαχανόκηπο στην αυλή μου στην Αθήνα! Πέρυσι έφαγα αρκετά τα μούτρα μου, κατάλαβα κάποια από τα λάθη, αλλά θα ήθελα μια παραπάνω βοήθεια αν γίνεται μπας και τα καταφέρω καλύτερα φέτος! Έχω ”ξεφυλλίσει” το μπλογκ όλο αυτό τον καιρό οπότε θα αρκεστώ σε κάποια πράγματα που δεν έχω καταλάβει ή απλά χρειάζομαι κάποιες διευκρινίσεις παραπάνω, τα οποία όμως είναι αρκετά 🙂 Οπότε όταν βρεις τον χρόνο, θα ήθελα την βοήθειά σου!
Τα λαχανικά που θα φυτέψω θα είναι από παραδοσιακούς σπόρους και κάποια θα τα βάλω σε παρτεράκια από αλφα μπλοκ που έχω φτιάξει και κάποια σε γλάστρες.

  1. Το παρτέρι που θα μπουν οι 2 ντοματιές είναι 1,30 χ 0,60. Αν τις βάλω σε απόσταση μεταξύ τους 80 πόντους, οι ρίζες θα έχουν απόσταση από τα τοιχώματα του παρτεριού 25 πόντους. Θα υπάρχει πρόβλημα λες στην ανάπτυξη ή να τις φέρω πιο κοντά?
  2. Επειδή πέρυσι τα παρτέρια τα είχα ακάλυπτα είχα προβλήματα με τις πολλές βροχές που έκανε ιούνιο-ιούλιο κ επειδή έχω και κάποιες τέντες από πάνω έπεφτε και νερό μαζεμένο, σκέφτομαι φέτος να τα καλύψω με ναύλον. Καλό είναι να τα καλύψω μόνιμα ή να τα καλύπτω όποτε βλέπω ότι πάει για βροχή?
  3. Τώρα που έσκαψα το χώμα στα παρτέρια και πέταξα κάτι μπρόκολα που είχα βάλει βρήκα πάρα μα πάρα πολλά ασπροσκούληκα. Τα πέταξα ένα ένα αλλά σίγουρα θα έχουν μείνει κάποια ή θα έχει αυγά. Και δεδομένου ότι βλέπω πολλές χρυσόμυγες συνεχώς φαντάζομαι ότι θα έχω συνέχεια. Την λύση την έχω βρει με το chloropyrifos στα παρτέρια που έχω καλλωπιστικά φυτά αλλά σε αυτά με τα λαχανικά δεν έχω ρίξει. Λέει η συσκευασία ότι μπορώ να ρίξω προφυτρωτικά αλλά θέλω να το αποφύγω. Ποιά είναι η γνώμη σου? Με τη σκόνη μουστάρδας που τα απωθεί δεν έχει νόημα νομίζω γιατί το παρτέρι είναι κλειστό. Ξέρεις κάτι άλλο που θα μπορούσα να κάνω? 
  4. Φέτος σκέφτομαι να εφαρμόσω αυστηρά ανά μια εβδομάδα εναλλάξ τα δύο οικολογικά σκευάσματα που προτείνεις. Πιστεύεις ότι είναι αρκετό ή να βάλω στο παιχνίδι και τη θειοχαλκίνη ή ζεόλιθο κλπ. ανά διαστήματα?
  5. Στα παρτέρια από πέρυσι είχα μάλλον μυκητολογικά προβλήματα, χρειάζεται να τα απολυμάνω κάπως ή υπερβάλλω? Έχω μπροστά μου ένα-δύο μήνες πριν μεταφυτεύσω τα φυτά μου, δεν έχω κάνει σπορείο ακόμα.
  6. Στην αυλή θα έχω όπως υπολογίζω τρεις ποικιλίες ντομάτας και τρεις πιπεριάς. Οι δύο ντοματιές μάλιστα θα είναι και δίπλα δίπλα, αλλά θα είναι από ένα δεντράκι ή κάθε μια. Λες να έχω θέμα με την επικονίαση? Εννοώ να μπλεχτούν οι ποικιλίες?
  7. Η Μπατάλα Βραυρώνας και η Cherokee Purple γνωρίζεις αν είναι ψηλές ποικιλίες και αν κλαδεύονται?
  8. Και μια γενική για το τέλος… η αυλή μου βρίσκεται μπροστά σε ένα πολυσύχναστο από αυτοκίνητα δρόμο. Ότι μαζεύω, κυρίως μυρωδικά δηλαδή, τα πλένω πολύ καλά. Είναι αρκετό ή θα έπρεπε να κάνω κάτι άλλο? Εδαφοκάλυψη ίσως??

    Ξέρω ότι είναι πάρα πολλά αυτά που ζητάω, οπότε και να μη μπορέσεις να μου απαντήσεις σε όλα δε θα σε παρεξηγήσω!! 🙂

3 απαντήσεις
Κώστας Λιονουδάκης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 5 έτη

Καλησπέρα Ντίνο.
1. Οι αποστάσεις φυτευσης ανά 80 εκ. είναι μια χαρά.
2. Κάλυψε τις τέντες, μόνο όταν δείχνει πως θα βρέξει.
3. Το χημικό σκεύασμα chlorpyrifos έιναι πολύ βαρύ και θα σου πρότεινα να το αποφύγεις. Θα σου πρότεινα ανα αλλάξεις το χώμα.
4. Μπορείς να χρησιμοποιείς κα μια φορά το μήνα θειοχαλκίνη.
5. Δεν χρειάζεται να τα απολυμάνεις. Μπορείς όμως μετά τη μεταφύτευση να κάνεις ένα ριζοπότισμα με γαλαζόπετρα (θειικό χαλκό) 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό στα φυτά σου.
6. Φύτεψε κανονικά. Ο κίνδυνος σταυρεπικονίασης δνε είναι πολύ μεγάλος.
7. Ναι και οι 2 είναι ψηλές ποικιλίες και ένα κορφολόγημα θα της βοηθούσε για καλύτερη παραγωγή όταν ξεπεράσουν το 1,3 μέτρο.
8. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι επιπλέον.

Ντίνος απαντήθηκε πριν από 5 έτη

Σ’ ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ!!! 

Κώστας Λιονουδάκης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 5 έτη

Καλη επιτυχία Ντίνο στις καλλιέργειες σου!