εικόνα

Τέσσερις θάμνοι για παραθαλάσσιες φυτεύσεις

Τέσσερις θάμνοι για παραθαλάσσια φύτευση

Τέσσερις θάμνοι για παραθαλάσσιες φυτεύσεις

Η επιλογή φυτών για παραθαλάσσια μέρη δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στην έντονη ηλιοφάνεια, στους ανέμους και στην εδαφική αλατότητα. Στο σημερινό άρθρο, σας προτείνουμε τέσσερις θάμνους που αποτελούν εξαιρετικές επιλογές είτε για μεμονωμένη φύτευση, είτε για τη δημιουργία φράχτη κοντά στη θάλασσα: Ελαίαγνος, φωτίνια, αγγελική, βιβούρνο.

 

Ελαίαγνος
 
Ο ελαίαγνος είναι αειθαλής θάμνος κατάλληλος για ηλιόλουστες και παραθαλάσσιες θέσεις, καθώς αντέχει σε μεγάλη εδαφική αλατότητα. Έχει μέτρια ταχύτητα ανάπτυξης και καλλιεργείται συνήθως για το διακοσμητικό φύλλωμά του, αλλά και για τα αρωματικά λευκά μικρά άνθη του. Υπάρχουν ποικιλίες με αποχρώσεις πράσινου φυλλώματος, καθώς και ποικιλίες πανασέ με διχρωμία του φυλλώματος, όπως πράσινο με κίτρινο. Απαιτεί έδαφος με καλή στράγγιση, ενώ είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στην ξηρασία, στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, στις χαμηλές θερμοκρασίες, τον άνεμο και τη ζέστη. Ανθίζει λίγο καθυστερημένα το φθινόπωρο και ακολουθούν οι μικροί κόκκινοι καρποί του. Με κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί και σε δεντράκι – μπάλα.

 

Φωτίνια
 
Η φωτίνια είναι αειθαλής θάμνος, γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 3-5 μέτρων, που ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο, λαμπερό και φωτεινό κόκκινο φύλλωμά της. Η φωτίνια είναι φυτό ανθεκτικό σε μέτριας σύστασης εδάφη και παραθαλλάσιες περιοχές. Φέρει φύλλα λεία, γυαλιστερά, ζωηρού πράσινου χρωματισμού, ελλειπτικού σχήματος, με περιφερειακή λεπτή οδόντωση που κατά τον χειμώνα γίνονται κόκκινα. Επίσης κόκκινο φύλλωμα φέρει η νέα βλάστηση του φυτού κατά την άνοιξη, αλλά μεταχρωματίζεται σε βαθύ στιλπνό πράσινο σε δύο ως τέσσερις εβδομάδες. Παράγει άφθονα λεπτά λευκά άνθη που καταλήγουν αργότερα σε κόκκινους καρπούς που ωριμάζουν κατά το καλοκαίρι και παραμένουν στο φυτό μέχρι τον χειμώνα.

 

Αγγελική
 
Η αγγελική είναι θάμνος αειθαλής με πυκνή δερματώδη βλάστηση και φύλλα γυαλιστερά. Φυτό προσαρμοσμένο στις μεσογειακές συνθήκες, ενδείκνυται για παραθαλάσσιες φυτεύσεις, ανθεκτικό στην ξηρασία και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Όσον αφορά τις ποικιλίες, η κοινή αγγελική είναι γρήγορης ανάπτυξης φυτό που φτάνει τα τέσσερα μέτρα ύψος και είναι κατάλληλο για σχηματισμό μπορντούρας, ενώ εύκολα μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα σε μικρό δένδρο σε σχήμα ομπρέλας. Αντίθετα, η αγγελική η νάνα είναι αειθαλής θάμνος σχετικά αργής ανάπτυξης. Δεν μεγαλώνει πολύ σε ύψος καθώς φτάνει περίπου το 1 ως 1,5 μέτρο αλλά απλώνει αρκετά σε πλάτος. Είναι κατάλληλο για βραχόκηπους, χαμηλούς φράχτες, παρτέρια αλλά και σε γλάστρες όπου με κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί σε μπαλίτσα.

 

Βιβούρνο
 
Το βιβούρνο είναι ένας υπέροχος αειθαλής θάμνος, μεσογειακής καταγωγής, που ξεχωρίζει για το στρογγυλό σχήμα, το βαθυπράσινο γυαλιστερό φύλλωμα και τη φουντωντή βλάστηση. Αναπτύσσεται γρήγορα και σχηματίζει πυκνή βλάστηση σε σφαιρικό σχήμα που φτάνει ως και 5 μέτρα. Μεγαλώνει σ’ όλα τα εδάφη, ακόμα και στα ξερά και ασβαστώδη, στα επικλινή, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ηλιόλουστες, ημισκιερές και σκιερές θέσεις, αντέχει τον άνεμο και αναπτύσσεται και κοντά στη θάλασσα. Ανθίζει μέσα στον χειμώνα ως και τις αρχές της άνοιξης σχηματίζοντας πυκνά μπουκέτα από λευκά άνθη. Αργότερα, τον Ιούνιο, σχηματίζονται πολλοί μικροί γυαλιστεροί μελανόχρωμοι καρποί που συνεχίζουν να διακοσμούν τον κήπο παραμένοντας ως τον επόμενο χειμώνα. Φυτεύεται μεμονωμένα στον κήπο, σε ελεύθερους ή κλαδευόμενους φράχτες αλλά και σε βαθιές γλάστρες ή ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι.

 

Καλές παραθαλάσσιες φυτεύσεις!

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.