εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Κατερίνα Νικ (16/9):
Καλημέρα! Υπάρχει φυτό που πηγαίνουν τα κουνούπια και κάθονται; Εαν ναι, πώς λέγεται; Μια φίλη που έχουν κουνούπια, έχουν ψεκάσει και της είπαν ότι υπάρχει ένα φυτό. Της μίλησα για την ιστοσελίδα σας, όμως θέλουμε να μάθουμε κι εμείς αν όντως υπάρχει.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα. Δεν έχουμε υπόψη μας φυτά που να τραβάνε τα κουνούπια ώστε να μην είναι ενοχλητικά γύρω από το σπίτι μας. Πάντως τα κουνούπια προσελκύονται από την υγρασία, και μικρές ποσότητες νερού στις γλάστρες των φυτών. Εντομοδιωκτική ιδιότητα έχουν τα φυτά σιτρονέλα, μέντα και δενδρολίβανο και γιαυτό το αιθέριο έλαιο τους χρησιμοποιείται για αυτό το σκοπό σε διάφορα σκευάσματα που απωθούν τα κουνούπια.

 

Kiriaki Kon (16/9):
Μπορεί το κρίταμο να καλλιεργηθεί; Γιατί στο Σούνιο άρχισαν να καταλαβαίνουν πολλοί την αξία του και σε λίγο δεν θα υπάρχει. Εκεί που είχαμε στις παραλίες μεγάλες συστάδες, τώρα τις έχουν τσακίσει. Θα ήθελα να το έχω στον κήπο μου και να μην ξαναπάρω απο την παραλία.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Όπως γράφαμε και στο άρθρο μας για το κρίταμο,
βρίσκεται σε παραθαλάσσιες περιοχές και αμμουδιές και διαθέτει ιδιαίτερες φαρμακευτικές ιδιότητες. Αν τώρα προσπαθήσετε να το καλλιεργήσετε στον κήπο σας, θα πρέπει να δημιουργήσετε αμμώδες περιβάλλον που να στραγγίζει πολύ καλά και να φυτέψετε σπόρο που θα συλλέξετε ή αν προσπαθήσετε με κάποιο μόσχευμα να φτιάξετε νέο φυτό χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας.

 

Ελένη Καλ (16/9):
Θα ήθελα να ρωτήσω αν πρέπει να επαναλάβω τον ψεκασμό της ροδιάς ή αρκεί μια φορά; Την ψέκασα πριν 10 μερες περίπου.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι σε ποιο ψεκασμό της ροδιάς αναφέρεστε. Αν αναφέρεστε σε διαφυλλικό ψεκασμό με ασβέστιο για το σκάσιμο των ροδιών, καλό θα ήταν να επαναλάβετε τον ψεκασμό για τη ροδιά σας, μετά από δυο βδομάδες από τον προηγούμενο ψεκασμό. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για το σκάσιμο στα ρόδια.

 

Vaggelis And (16/9):
Καλησπέρα, μπορώ να κάνω μία ερώτηση; Έχω φυτέψει κάποια καρότα και κάτι σπανάκια και πάνε τα μυρμήγκια κάτω από το χώμα, μου τρώνε τις ρίζες και ξεραίνονται. Μήπως μπορείτε να μου πείτε τι μπορώ να κάνω για να μην μου τρώνε τις ρίζες τα μυρμήγκια; Πώς γίνεται να φύγουν; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για την οικολογική απώθηση των μυρμηγκιών αναζητήστε τις φωλιές των μυρμηγκιών και ρίξτε κόκκινο καυτερό πιπέρι στην είσοδο της φωλιάς. Επίσης, η χρήση της διατομικής γης, ενός φυσικού ορυκτού απολιθωμάτων, αποτελεί μια καλή λύση για να ρίξουμε στις φωλιές των μυρμηγκιών. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για αντιμετώπιση μυρμηγκιών στον κήπο.

 

Vicky Pap (17/9):
Καλημέρα σας. Πρόσφατα απέκτησα δυο γλάστρες με στεφανωτή. Πότε να τις μεταφυτέψω και πώς να τις φροντίσω; Ευχαριστώ για την βοήθεια που μου δίνετε κάθε φορά που ρωτάω.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Μπορείτε να μεταφυτέψετε τις γλάστρες σας με τον στεφανωτή αυτή την εποχή. Εξασφαλίστε θέσεις ημισκιερές για τις γλάστρες, προσθέστε φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά όπως αυτό που βάζουμε στις γαρδένιες. Ποτίζετε δυο φορές τη βδομάδα αυτή την εποχή και προσθέστε υγρό λίπασμα ανάπτυξης κάθε δυο βδομάδες.

 

Μαρία Μπο (17/9):
Έχω μία μανόλια σουλατζεάνα. Μετά το καλοκαίρι τέτοια εποχή κάθε χρόνο, ενώ μέχρι τότε το δέντρο είναι καταπράσινο, τα φύλλα του αρχίζουν και ξεραίνονται – καφετίζουν στην άκρη. Γιατί;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το μαύρισμα στα φύλλα της μανόλιας μπορεί να συμβαίνει όταν προσθέτουμε υπερβολική ποσότητα νερού, καθώς και όταν δεν γίνεται καλή αποστράγγιση στο έδαφος. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθούν ανάλογα συμπτώματα στην μανόλια όταν την χτυπά απευθείας το ηλιακό φως, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ή από έλλειψη μαγνησίου. Καλό θα ήταν πάντως να προσθέσετε λίπασμα νιτρικού μαγνησίου και σιδήρου για να βοηθήσετε να πρασινίσει το φύλλωμα της μανόλιας.

 

Παρασκευή Παρ (17/9):
Επειδή έχω πυλωτή διαμπερές, μόνο ίσκιο έχει, εκτός από σεφλέρες, τι άλλα φυτά μπορώ να έχω; Έχω ξοδέψει πολλά χρήματα και κόπο. Μήπως κάνω κάτι λάθος; Καμέλιες, φτέρη, λάουρα, φούλι μου έχουν χαλάσει.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αν η πυλωτή σας έχει ίσκιο, τα φυτά που αναφέρετε θα μπορούσαν αν ευδοκιμήσουν. Βέβαια, αν υπάρχει βορεινή έκθεση, και άνεμοι θα ηταν πιο δύσκολο να επιβιώσουν τα φυτά σας. Ενδεικτικά, προτέινουμε το βιβούρνο και την αγγελική ως ενδεικτικούς θάμνους να φυτέψετε. Δείτε και τα σχετικά μας άρθρα μας με συμβουλές φροντίδας για το βιβούρνο και την αγγελική.

 

Αναστασία Σαρ (17/9):
Καλησπέρα σας, θα ήθελα κι εγώ την βοήθεια σας. Πότε μπορώ να πολλαπλασιάσω την λεμονογαρδένια; Και επίσης, έχω μια λεμονιά, την φύτεψα πέρυσι, είχε και λεμονάκια. Φέτος, ενώ πάει καλά, είδα ότι από τα λεμονάκια που βγάζει μερικά πέφτουν. Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τη λεμονογαρδένια σας κόβοντας μόσχευμα βλαστού 10 εκατοστών αυτήν την εποχή και χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας στην τομή του μοσχεύματος. Φυτέψτε στη συνέχεια το μόσχευμα σε γλάστρα και τοποθετήστε τη σε δροσερό μέρος. Ψεκάζετε συχνά με νερό ώστε αν δημιουργηθεί ένα δροσερό κα υγρό περιβάλλον ώστε να ριζώσει το φυτό σε 1-2 μήνες; και μετά να μπορείτε να το μεταφυτέψετε στην οριστική του θέση.

 

Σταύρος Κου (18/9):
Θα ήθελα να με πληροφορήσετε πότε μπορεί να ψεκάσει κάποιος τις ελιές με ζεόλιθο, και με ποιο τρόπο. Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο ζέολιθος χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του δάκου τη ελιάς. Γίνεται εφαρμογή με ψεκασμό, με καλή διαβροχή του φυλλώματος της ελιάς, σε αναλογία διαλύματος 2%, δηλαδή για παράδειγμα, 2 κιλά ζεόλιθο σε 100 κιλά νερό. Καλό είναι να γίνεται ψεκασμός στην αρχή του καλοκαιριού και ένας δεύτερος στις αρχές του φθινοπώρου λαμβάνοντας υπόψη και τις συλλήψεις του δάκου σε παγίδες που έχουμε αναρτήσει για την παρακολούθηση του πληθυσμού. Επίσης, καλό θα ήταν να γίνεται καλή ανακίνηση του ψεκαστικού διαλύματος στο ψεκαστικό μηχάνημα για να μην υπάρχει συσσωμάτωση του ζεόλιθου. Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικό μας άρθρο για τον ζεόλιθο.

 

Σταύρος Τσι (18/9):
Προσβολή από νηματώδεις σε όλο τον κήπο. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω; Είχα μεγάλη καταστροφή στα κηπευτικά μου φέτος το καλοκαίρι.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Οι νηματώδεις, είναι κάτι μικροσκοπικά σκουληκάκια ενός χιλιοστού, που προσβάλλουν τα κηπευτικά όπως την τομάτα, την πατάτα και άλλα λαχανικά. Η προσβολή από νηματώδεις εμφανίζεται ιδιαίτερα σε χωράφια που καλλιεργούνται συνεχώς εντατικά χωρίς να ξεκουράζονται. Οι νηματώδεις δαγκώνουν τις ρίζες των φυτών και προκαλούν εξογκώματα. Τα φυτά παρουσιάζουν κιτρίνισμα φύλλων, αναστολή ανάπτυξης, και μειωμένη παραγωγή. Σε συνθήκες μη ευνοϊκές (χαμηλή θερμοκρασία, απουσία καλλιέργειας, ξηρασία), οι νηματώδεις παραμένουν στο βαθύτερο στρώμα του εδάφους. Όταν όμως αυξηθεί η θερμοκρασία και η υγρασία, ο νηματώδης ανεβαίνει στην επιφάνεια του εδάφους ψάχνοντας για ρίζες. Για την αντιμετώπιση των νηματωδών, θα πρέπει προληπτικά να γίνεται εναλλαγή των καλλιεργειών (αμειψισπορά), αγρανάπαυση και επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών. Επίσης, η χρήση υγρών βιολογικών λιπασμάτων με πολυσακχαρίτες που προκαλούν ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, βελτιώνει την ανθεκτικότητα των φυτών.

Dimos Dim (18/9):
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Ευχαριστούμε για το άρθρο όσον αφορά τον ζεόλιθο. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι ποια η διαφορά του με τον καολίνη;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Tόσο ο ζεόλιθος, όσο και ο καολίνης είναι φυσικά ορυκτά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση εντομολογικών εχθρών στις καλλιέργειες Για τον καολίνη, υπάρχουν περισσότερες δημοσιευμένες εργασίες για την δράση του σε σχέση με το ζεόλιθο. Ο καολίνης είναι αρκετά πιο ακριβός στο εμπόριο σε σχέση με τον ζεόλιθο, τουλάχιστον διπλάσια τιμή. Ο ζεόλιθος, σε πιο χονδρόκοκκη μορφή, χρησιμοποιείται και για την βελτίωση των εδαφών. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στα σχετικά άρθρα μας για τον ζεόλιθο και τον καολίνη.

 

Filippos (18/9):
Που μπορώ να βρω ντόπιες ποικιλίες λάχανου και φυτά;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Παραδοσιακές ποικιλίες λάχανου μπορείτε να αναζητήσετε από ντόπιους παραγωγούς σε κάθε περιοχή που κρατάνε σπόρους ώστε να έχουν χαρακτηριστικά που είναι προσαρμοσμένα στις κλιματικές συνθήκες του τόπου σας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως μπορείτε να προμηθευτείτε διάφορες ποικιλίες λάχανου από διάφορες ομάδες διατήρησης παραδοσιακών ποικιλιών όπως την ομάδα του Πελίτι.

 

Βασίλης (19/9):
Πώς φυτεύεται με μόσχευμα η γαρυφαλλιά; Το βάζουμε σε νερό για να βγάλει ρίζες;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
H γαρυφαλλιά πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα και σπόρους. Κόψτε μοσχεύματα 10 εκατοστών και στην τομή του μοσχεύματος χρησιμοποιείστε ορμόνη ριζοβολίας. Φυτέψτε το μόσχευμα της γαρυφαλλιάς σε ένα γλαστράκι, διατηρείστε το σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον ενώ θα πρέπει να ποτίζετε και συχνά. Σε 1-1,5 μήνα το φυτό της γαρυφαλλιάς θα έχει ριζώσει και θα μπορείτε να το μεταφυτέψετε σε άλλη μεγαλύτερη γλάστρα ή στο χώμα.

 

Maritsa Tsa (19/9):
Ποιο λουλούδι ανθίζει στις 20-30 Νοεμβρίου και κρατάει ανθισμένο;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Υπάρχουν αρκετά λουλούδια που ανθίζουν στα τέλη του φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα όπως το κυκλάμινο, το χρυσάνθεμο, το αστεράκι, το ρείκι, ο πανσές, το καλλωπιστικό λάχανο. Αν αναφέρεστε σε συγκεκριμένο λουλούδι και μας ρωτάτε, θα ήταν να βοηθητικό να μας λέγατε κάποια χαρακτηριστικά του. (ανάπτυξη, χρώμα και μέγεθος λουλουδιού)

 

Lampros Kit (19/9):
Καλησπέρα, πώς μπορώ να καταπολεμήσω τον δορυφόρο στον κήπο χωρίς χημικά φάρμακα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο δορυφόρος είναι ένα έντομο που αποτελεί ένας από τους σηµαντικότερους εχθρούς της πατάτας στον κήπο, καθώς οι κάμπιες του τρώνε τα φύλλα, τα άνθη, τους βλαστούς των φυτών της πατάτας. Οι ζηµιές που προκαλεί ο δορυφόρος της πατάτας είναι μεγάλες και φτάνουν μέχρι την πλήρη αποφύλλωση των φυτών µε αποτέλεσµα να χαθεί ολοσχερώς η παραγωγή. Ζεστές ξηροθερμικές συνθήκες ευνοούν ιδιαίτερα την εξάπλωση του εντόμου. Για την οικολογική αντιμετώπιση του δορυφόρου, ψεκάστε με μείγμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης και επαναλάβετε σε δέκα μέρες.

 

Κώστας Μιχ (21/9):
Καλησπέρα και καλό φθινόπωρο! Από τις φώτο μπορείτε να καταλάβετε ποιος μύκητας επιτέθηκε στην κυδωνιά; Υπάρχει ελπίδα αντιμετώπισης τώρα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πιθανότατα, η κυδωνά σας έχει προσβληθεί από μύκητα της μονίλια (φαιά σήψη). Εξετάστε αν υπάρχει έκκριση κόμεος (ρετσίνι) σε διάφορα κλαδιά της κυδωνιάς. Για οικολογική καταπολέμηση του μύκητα, θα έπρεπε να γίνει ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα κατά την έκπτυξη των οφθαλμών, και λίγο πριν την άνθιση ενώ είναι απαραίτητο να καταστρέφονται όλες οι εστίες του μύκητα που παραμένουν το χειμώνα (προσβεβλημένοι κλάδοι, φύλλα, προσβεβλημένοι καρποί). Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σε σχετικό μας άρθρο για την μονίλια.

 

Καλλιόπη Παλ (21/9):
Έχω μια μπουκαμβίλια σε γλάστρα. Πριν τρεις μέρες πήρα λίπασμα και μάλλον έπεσε παραπάνω ποσότητα στο φυτό με αποτέλεσμα να πέσουν όλα τα φύλλα. Λέτε ότι ξεράθηκε; Υπάρχει σωτηρία; Ευχαριστώ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
H υπερβολική λίπανση προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε στα φυτά μας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με την βουκαμβίλια σας. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί. Σε αυτήν την περίπτωση, ποτίστε καλά ανά τακτά διαστήματα, για να εκπλυθεί το λίπασμα. Κλαδέψτε τη βουκαμβίλια σας από χαμηλά για να ξαναβλαστήσει και να δώσει ξανά την πλούσια ανθοφορία της. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο για φροντίδα βουκαμβίλιας.

 

Σμαράγδα Τσι (22/9):
Καλημέρα θα ήθελα να μου πείτε γιατί τα φύλλα της καμέλιας μαυρίζουν στην άκρη και μου πέφτουν και πότε μπορώ να τις μεταφυτεύσω; Έχω τρεις, κόκκινη, άσπρη και φέτος είχα πάρει και μία ροζ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το μαύρισμα στις άκρες των φύλλων της καμέλιας μπορεί να προέλθει από υπερβολικό πότισμα καθώς και όταν δεν γίνεται καλή αποστράγγιση στο έδαφος ή από έλλειψη θρεπτικών συστατικών καλίου και μαγνησίου. Μπορείτε να μεταφυτέψετε τις καμέλιες αυτή την εποχή του φθινοπώρου καθώς και στις αρχές της άνοιξης. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για φροντίδα καμέλιας.

 

Διονύσης Νακ (22/9):
Μπιγκόνια semperflorens, ενώ μου αρέσουν πολύ, μου χαλάνε. Δεν αναπτύσσονται και στο τέλος μαραίνονται. Τι πρέπει να κάνω; Δεν τις έχω στον ήλιο, είναι κάτω από πεύκο. Τις ποτίζω κάθε δύο μερες λίγο. Βάζω 20-20-20 λίπασμα κάθε 20 μερες. Αυτές το μόνο που κάνουνε, τα φύλλα να γυρνάνε, να μην φαρδαίνουν, και να βγάζουν το σύνηθες καφέ στις άκρες των φύλλων χρώμα και να μαραζώνουν.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η βιγόνια θέλει ημισκιερό χώρο και καλύτερα να την απομακρύνατε από το πεύκο και να εξασφαλίζατε ένα μέρος που να εξασφαλίζει λίγο απογευματινό ήλιο. Μην βάζετε πολύ λίπασμα στη βιγόνια, μικρές ποσότητες κάθε μήνα γιατί μπορεί να προκαλέσετε καψίματα στα φύλλα. Εξασφαλίστε σταθερό πότισμα για τη βιγόνια μόλις στεγνώνει το χώμα και όχι συχνότερα γιατί μπορεί να σαπίσουν οι βλαστοί. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για τη βιγόνια.

 

Ζωή (22/9):
Γεια σας, η τριανταφυλλιά μου σε γλάστρα έχει ταλαιπωρηθεί παρά πολύ τον τελευταίο καιρό από τον τετράνυχο και είναι σε άσχημη κατάσταση με λιγοστά φυλλα και δε βλέπω σχεδόν καθόλου νέους βλαστούς. Τι μπορώ να κάνω για να αρχίσει να ρίχνει και πάλι;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο τετράνυχος είναι από τους σημαντικότερους εχθρούς στον κήπο μας και ειδικότερα για τις τριανταφυλλιές. Ο τετράνυχος προκαλεί ξήρανση των φύλλων της τριανταφυλλιάς σαν να έχει περάσει φλόγιστρο. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για αντιμετώπιση τετράνυχου. Σχετικά με τη λίπανση της τριανταφυλλιάς σας, προσθέστε ένα υγρό λίπασμα αζώτου, που προσφέρει ανάπτυξη φυλλώματος και επαναλάβετε ανά δυο βδομάδες.

 

Μιχάλης Τσι (22/9):
Για φυλλοκνίστη και ψώρα σε λεμονιές και μανταρινιές, τι να κάνω; Ψεκασμό με βιολογικά φάρμακα; Ψεκασμό με χημικά; Είναι δύο λεμονιές οκτώ ετων και μία μανταρινιά τεσσάρων ετών. Συχνότητα ψεκασμών και αν μπορώ να ψεκάσω με ένα μείγμα και για τις δύο ασθένειες.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για την αντιμετώπιση της ψώρας και του φυλλοκνίστη στα εσπεριδοειδή θα σας πρότεινα ψεκασμό με συνδυασμό σκευάσματος θερινού πολτού και οικολογικού εντομοκτόνου με αιθέρια έλαια που κυκλοφορούν στο εμπόριο σε γεωπονικά καταστήματα. Οι ψεκασμοί πρέπει να ξεκινούν προληπτικά από την άνοιξη και να επαναλαμβάνονται ανά είκοσι μέρες. Δείτε πληροφορίες για την ολοκληρωμένη οικολογική καταπολέμηση φυλλοκνίστη στο σχετικό μας άρθρο.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.