εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Athina Kar (9/9):
Καλημέρα! Θα ήθελα να μου δώσετε τη συμβουλή σας. Γιατί το φούλι μου είναι έτσι; Τι μπορώ να κάνω; Δεν ήταν έτσι πριν ένα μήνα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Tο φούλι που έχετε στη γλάστρα όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία που μας στείλατε έχει εγκαύματα στο φύλλωμα από τις έντονες ακτίνες του ήλιου. Θα σας συμβουλεύαμε να το έχετε σε μια πιο ημισκιερή θέση που να το χτυπά πιο πολύ ο απογευματινός ήλιος και να το ποτίζετε κάθε τρεις μέρες αυτή την εποχή. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες στο πρόσφατα άρθρο μας με συμβουλές φροντίδας για το φούλι.

 

Όλγα Μου (9/9):
Σας είχα γράψει προ ολίγων εβδομάδων ότι ξεραίνονται τα φύλλα της ντομάτας και μένουν μόνο οι καρποί. Την ψέκασα με βάκιλο της Θουριγγίας. Σήμερα ανακάλυψα μια πράσινη κάμπια κάτω από τα φύλλα της . Τι με συμβουλεύεται να κάνω, διότι φοβάμαι μην εξαπλωθεί στις πιπεριές και τις μελιτζάνες. Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πρέπει να ψεκάζετε συχνά με τον βάκιλο Θουριγγίας ανά δέκα μέρες, τις ντοματιές, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες σας για να μπορέσετε να αντιμετωπίζετε τις κάμπιες στις ντομάτες. Κι όπως έιχαμε πει και στο άρθρο μας για τον βάκιλο Θουριγγίας που είχαμε πρόσφατα δημοσιεύσει, κατά τη δημιουργία του διαλύματος ψεκασμού του βάκιλου Θουριγγίας για τις κάμπιες, καλό είναι να προσθέτουμε λίγο γάλα ή λίγη ζάχαρη στο διάλυμα σε αναλογία μία κουταλιά του γλυκού ανά λίτρο διαλύματος. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε πιο ελκυστική την τροφή για τις κάμπιες, γίνεται πιο άμεσα η κατάποση του βάκιλου Θουριγγίας και εξοντώνονται πιο αποτελεσματικά.

 

Βαρβάρα Παν (10/9):
Καλημέρα! Τι φυτά μπορώ να βάλω στις ζαρντινιέρες μου αυτή την εποχή;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Σε ζαρντινιέρες, αυτή την εποχή, αν θέλετε ανθόφυτα που θα έχουν λουλούδια θα μπορούσατε να φυτέψετε σε ημισκιερές θέσεις κυκλάμινα, χρυσάνθεμα, δαφνούλες και σε πιο ηλιοφανείς θέσεις γεράνια, κινέζικο γαρυφαλάκι, νάνες τριανταφυλλιές, κουφέες.

 

Σιμόνε Μαν (10/9):
Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για την σελίδα σας. Φέτος οι πιο πολλές γλάστρες μου έχουν γεμίσει τριφύλλι. Δεν ξέρω πώς, εκεί που τα ξεριζώνω φυτρώνουν ξανά… τι να κάνω δεν ξέρω! Δώστε μου μια συμβουλή. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Οι γλάστρες σας έχουν γεμίσει με οξαλίδα (ξινίθρα ή ξινοτρίφυλλο). Σε ένα άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει την άνοιξη για την αντιμετώπιση της οξαλίδας, είχαμε αναφερθεί στην αντιμετώπιση της οξαλίδας στο χωράφι. Βέβαια, για την περίπτωση της οξαλίδας στις γλάστρες είναι διαφορετική η αντιμετώπιση της. Θα σας έλεγα αρχικά να τις ξεριζώσετε με ένα σκαλιστηράκι ή με τα χέρια σας αλλά πάλι θα ξαναφυτρώσουν. Αν θα θέλατε να αποφύγετε να σας ξαναφυτρώσει η οξαλίδα μπορείτε να κάνετε το εξής: Βάζετε γεωύφασμα πάνω στην επιφάνεια του χώματος γύρω από τα φυτά και στη συνέχεια προσθέτετε διακοσμητική πευκόφλουδα ή χαλικάκι ή βότσαλο της αρεσκείας σας. Τα υλικά αυτά μπορείτε να τα προμηθευτείτε από garden centers της περιοχής σας.

 

Maria Zog (10/9):
Μπορείτε να μου πείτε γιατι οι βιγόνιες μου ενώ έχουν ανάπτυξη, σαπίζει ο βλαστός τους; Αν μείνει η ρίζα θα ξαναβγάλουν φύλλα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πιθανότατα σαπίζει ο βλαστός στις βιγόνιες σας από την υπερβολική υγρασία. Μειώστε το πότισμα, και εξασφαλίστε μια ημισκερή θέση για τη βιγόνια σας. Κλαδέψτε τους βλαστούς που έχουν σαπίσει και θα αναπτυχθεί ξανά και θα βγάλει νέα φύλλα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει για φροντίδα βιγόνιας.

 

Φούλα Γερ (10/9):
Τι μπορούμε να κάνουμε στις πατάτες για να μην βγάζουν φύτρα όταν τις έχουμε μέσα σε τσουβάλια;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για να μην φυτρώσουν οι πατάτες κατά την αποθήκευση τους, επιλέξτε δροσερές, σκοτεινές, χωρίς υγρασία, καθαρές αποθήκες με θερμοκρασία 6 – 10 °C και τοποθετήστε τις πατάτες σε καθαρά πλαστικά ή ξύλινα τελάρα. Σε αυτές τις θερμοκρασίες, οι πατάτες καθυστερούν να φυτρώσουν για τουλάχιστον δυο-τρεις μήνες. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σχετικό μας άρθρο για αποθήκευση πατάτας.

 

Παρασκευή Παρ (10/9):
Κάποια κλαδιά του καλλιστήμονα έχουν καεί, τα φύλλα του είναι ανοιχτόχρωμα και γενικά η όψη του με στενοχωρεί. Μήπως επηρεάστηκε από τον βαρύ χειμώνα; Τι να κάνω για να τον συνεφέρω; Τον έχω 10 χρόνια σε παρτέρι και όλοι τον θαύμαζαν για το πύκνο του φύλλωμα και τα λουλούδια του.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πιθανότατα, ο καλλιστήμονας σας κάηκε από τις χαμηλές θερμοκρασίες, την παγωνιά και το χιόνι του φετινού χειμώνα. Κλαδέψτε τον αυστηρά αυτή την εποχή, προσθέστε και λίγο υγρό λίπασμα ανάπτυξης για να μπορέσει να αναβλαστήσει και να δώσει ξανά την πλούσια ανθοφορία του. Σχετικά με την προστασία των ευαίσθητων φυτών από την παγωνιά, δείτε το σχετικό μας άρθρο σχετικά με την προστασία φυτών στον παγετό για να μπορέσετε να προφυλάξετε τα ευαίσθητα φυτά σας σε πιθανό νέο βαρύ χειμώνα.

Filitsa Man (10/9):
Μήπως ξέρετε πώς μπορούμε να ξεριζώσουμε έναν φοίνικα από την αυλή μας;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αναγκαστικά για να ξεριζώσετε τον φοίνικα από την αυλή σας θα χρειαστείτε εκσκαφέα, είτε για να τον μεταφέρετε σε νέα θέση για να τον φυτέψετε αλλού ή αν έχει προσβληθεί από το σκαθάρι του φοίνικα και θέλετε να απαλλαγείτε από αυτόν. Δυστυχώς, το οικονομικό κόστος της εκρίζωσης και απομάκρυνσης του φοίνικα, ειδικά αν είναι αρκετά μεγάλος, είναι σημαντικό.

 

Δέσποινα Αμπ (11/9):
Καλημέρα σας καλή εβδομάδα! Θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με μια τριανταφυλλιά που έχω σε τενεκέ, την έβαλα εδώ και καιρό στο παρτέρι και θέλω να τη μεταφέρω αλλού. Διαπίστωσα όμως ότι έχει ριζώσει εκεί. Τι να κάνω για να τη μεταφέρω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή εβδομάδα και σε σας. Μετακινήστε με δύναμη τον τενεκέ με την τριανταφυλλιά και κόψτε τα ριζίδια της τριανταφυλλιάς που εξέρχονται από την βάση του τενεκέ. Στη συνέχεια ποτίστε καλά την τριανταφυλλιά στον τενεκέ για να μπορέσει να βγει πιο εύκολα το φυτό της τριανταφυλλιάς και να το μεταφυτέψετε στη νέα θέση που έχετε επιλέξει. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για φύτευση τριανταφυλλιάς.

 

Καλομοίρα Αγρ (12/9):
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω για την ορχιδέα μου. Παραποτίστηκε γιατί είχα ξεχάσει το νερό. Γύρισα και την βρήκα σαπισμένη και ξεραμένη. Έχουν ξεραθεί τα πάντα, φύλλα, κορμός. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι οι ρίζες της είναι πράσινες. Υπάρχει περίπτωση να ξαναπετάξει; Τι πρέπει να κάνω; Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Κλαδέψτε την ορχιδέα σας είτε από τη βάση των ανθοφόρων βλαστών, είτε από το πρώτο γόνατο (το πρώτο σημείο από τη βάση του βλαστού που παρουσιάζει ελαφρύ εξόγκωμα) για να αναπτυχθεί ξανά και να σας χαρίσει νέα ανθοφορία. Φυσικά θα πρέπει να προσέχετε το πότισμα της περίπου μια φορά τη βδομάδα, ενώ για περισσότερες πληροφορίες δείτε το σχετικό μας άρθρο για φροντίδα ορχιδέας.

 

Γεωργία Εμμ (12/9):
Καλημέρα. Χρειάζομαι την βοήθεια σας. Πριν από 2 μέρες μου έδωσαν ένα πολύ μεγάλο παρακλάδι γαρουφαλλιάς. Είναι η παλιά ποικιλία αρωματικης που έψαχνα να βρω και δεν θέλω να χάσω. Αυτή την στιγμή την έχω σε νερό. Τι πρέπει να κάνω για να ριζοβολήσει; Μου είπαν να φυτέψω το κλαδί όπως είναι.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πάρετε ένα μόσχευμα (κλαδί 15-20 εκατοστών) του φυτού της γαρυφαλλιάς και φυτέψτε το σε μια γλάστρα, αφού έχετε εμβαπτίσει την τομή του μοσχεύματος με λίγη ορμόνη ριζοβολίας για να ριζώσει καλύτερα και πιο γρήγορα να δώσει ένα νέο φυτό. Ορμόνη ριζοβολίας μπορείτε να προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια. Τη γλάστρα αρχικά, για ένα μήνα τουλάχιστον, θα τη διατηρήσετε σε δροσερό σκιερό σημείο, θα ποτίζετε κάθε 2-3 μέρες και μετά αφού ριζώσει θα το μεταφέρετε σε πιο ηλιοφανή θέση για να σας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία του. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για φροντίδα γαρυφαλλιάς.

 

Dimitra Klo (14/9):
Γεια σας! Έχω έναν ιβίσκο που βγάζει πολλά μπουμπούκια, αλλά δεν ανοίγουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αν είναι σε γλάστρα ο ιβίσκος σας, θα σας πρότεινα να τον μεταφέρετε σε μια πιο ηλιοφανή θέση. Επίσης προσθέσετε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε δεκαπέντε μέρες για να βοηθήσετε την ανάπτυξη και το άνοιγμα του άνθους, Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι τα άνθη του ιβίσκου είναι έντονα ανοιχτά κατά τις μεσημεριανές ώρες της πλούσιας ηλιοφάνειας και προς το σούρουπο κλείνουν ελαφρά. Δείτε και περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για φροντίδα ιβίσκου.

 

Kalliopi Kal (15/9):
Καλησπέρα! Πάλι εγώ! Το epiphyllum νομίζω πως δεν είναι καθόλου καλά. Ενώ βγάζει καινούργιους βλαστούς στα ζαρωμένα φύλλα του (αν λέγονται φύλλα) ταυτόχρονα δείχνει να το καταστρέφει κάτι που από τη μία πλευρά φαίνεται σαν να χάνει το χρώμα του. Όταν όμως το σηκώσω φαίνεται στα σημεία αυτά διαφανές. Σας παρακαλώ, βοηθείστε το! Σας στέλνω φωτογραφιες. Επίσης η κρασούλα μου που την έχω χρόνια παρουσίασε κάτι σε κάποια φύλλα της, σας στέλνω φωτογραφίες και γι’ αυτην.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα σας και πάλι. Από τις φωτογραφίες που στείλατε, το επίφυλλο σας έχει προσβληθεί από έντομο πιθανότατα θρίπα και καταστρέφει το φύλλωμα του. Ψεκάστε με σκεύασμα θερινού πολτού που θα προμηθευτείτε από γεωπονικό κατάστημα της περιοχής σας. Ο ψεκασμός να γίνει κατά το σούρουπο και όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 28 βαθμούς Κελσίου. Επαναλάβετε σε δεκαπέντε μέρες. Σχετικά με την κρασούλα σας, βρείτε μια ημισκιερή θέση για να έχει πιο καλύ ανάπτυξη και προσθέστε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά. Δείτε και περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για φροντίδα κρασούλας.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.