εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Roula Vat (2/9):
Θα ήθελα για άλλη μια φορά να ζητήσω τις γνώσεις σας. Διαθέτω τρεις μεσαίες σε μέγεθος γαρδένιες. Από αυτές οι δύο τελευταία βγάζουν νέα φύλλα πράσινα αλλά κατσαρά, ενώ για την τρίτη κάτι συμβαίνει και το ένα τμήμα της μαραίνει τα φύλλα (παρότι πράσινα) και στο τέλος αποξηραίνονται. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Χαιρόμαστε που μας ξαναρωτάτε για θέματα κηπουρικής και ειδικά για την γαρδένια που αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και απαιτητικά καλλωπιστικά φυτά. Τα κατσαρά φύλλα πιθανώς οφείλονται σε έντομο (κοκκοειδή ή μελίγκρα). Για την τρίτη γαρδένια, εξασφαλίστε ότι βρίσκεται σε δροσερή σκιερή θέση, προφυλαγμένη από ανέμους και δεν την κτυπούν απευθείας οι ακτίνες το ήλιου. Αν βρίσκεται πολύ καιρό στην ίδια γλάστρα, ίσως χρειάζεται μεταφύτευση. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις γαρδένιες σε σχετικό μας άρθρο. http://www.mistikakipou.gr/gardenia-frontida/

 

Περσεφόνη Λαζ (2/9):
Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο. Αν δεν σκάψω (για να ενεργοποιήσω όσο γίνεται λιγότερο τους σπόρους των ζιζανίων) αλλά ρίξω στάχτη, χώμα και κοπριά αποστειρωμένα και λίγο βιολογικό λίπασμα και σπείρω κατά πόσο θα γλιτώσω το ξεβοτάνισμα, κυρίως επειδή μαζί με τα ζιζάνια ξεριζωνονται και τα χρήσιμα; Υπαρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω; Όταν έχω σπορόφυτα συνήθως φυτεύω με εδαφοκάλυψη, αλλά σε ένα σημείο του κήπου θέλω να ρίξω σπόρους. Σας ευχαριστώ. Οι απαντήσεις σας είναι πάντα εύστοχες και με έχουν βοηθήσει πάντα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα θετικά σας σχόλια και χαιρόμαστε που σας έχουμε βοηθήσει σε θέματα κηπουρικής. Καταρχήν, να πούμε ότι τα ζιζάνια στον κήπο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και η επιλογή φύτευσης με σπορόφυτα αντί να σπείρουμε βοηθά ώστε να μπορέσουμε να τα καταπολεμήσουμε πιο εύκολα. Η χρήση αποστειρωμένης κοπριάς βοηθά ώστε να μην μεταφέρονται νέοι σπόροι ζιζανίων στο χωράφι μας λόγω κοπριάς. Κατά τα άλλα, δεν θα μπορέσετε να γλιτώσετε τα ζιζάνια καθώς μόλις βραχεί το χώμα για να φυτρώσουν οι σπόροι, θα ενεργοποιηθούν και τα ζιζάνια. Πάντως, η αραιή σπορά βοηθά στην αντιμετώπιση των ζιζανίων κατά το ξεβοτάνισμα. Πάντως, αν θέλετε να μειώσετε τα ζιζάνια στον κήπο, η χλωρά λίπανση κατά την προηγούμενη χρονιά βοηθά αρκετά στην καλλιέργεια της επόμενης χρονιάς. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο. http://www.mistikakipou.gr/xlori-lipansi/

 

Κώστας Παπ (2/9):
Γεια σας! Σε τι δοσολογία σε κάθε λίτρο βάζουμε την καολίνη και κάθε πότε ψεκάζουμε; Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για τον καολίνη, η αναλογία του στο ψεκαστικό υγρό είναι 2-2,5%, δηλαδή 200-250gr/10λίτρα ψεκαστικού διαλύματος ή 2-2,5kg στα 100 λίτρα νερό. Συνήθως, για τις ελιές, γίνονται δύο εφαρμογές κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, με διαφορά χρονική 1-2 μήνες.

 

Voula Afx (2/9):
Καλησπέρα σας, θα ήθελα να μάθω πώς μπορώ να καταπολεμήσω φυσικά τις ακρίδες.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η καταπολέμηση των ακρίδων, όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Καταρχήν, δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο εγκεκριμένα σκευάσματα οικολογικής προστασίας. Σας προτείνουμε μόνο μια αυτοσχέδια συνταγή. Αναμίξτε 5 κουταλιές της σούπας πιπέρι καγιέν μαζί με 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό. Ο ψεκασμός με το συγκεκριμένο διάλυμα είναι ενδεδειγμένη για την απώθηση των ακριδών. Βέβαια καλό είναι να ψεκάστε βραδάκι και τα φυτά να είναι ποτισμένα. Πάντως, ψεκάστε πρώτα δοκιμαστικά κάποιο φυτό και αφού περάσουν δυο μέρες χωρίς να έχουν εμφανιστεί εγκαύματα ή άλλα συμπτώματα, ψεκάστε και τα υπόλοιπα.

 

Anastasia Kon (2/9):
Καλησπέρα, θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για το φυτό ερείκη. Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η ανοιξιάτικη ερείκη ή ρείκι είναι αειθαλής θάμνος ή μικρό δένδρο, ενός εως τριων μέτρων σε ύψος, που ανθίζει με λευκά άνθη το Μάρτιο και το φθινοπωρινό. Το φθινοπωρινό ερείκη ή ρείκι είναι αειθαλής θάμνος με ύψος 30 εως 80 εκατοστά με ροζ άνθη που ανθίζουν από Αύγουστο ως Δεκέμβρη και είναι από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά της Ελλάδας. Ειδικότερα το μέλι της φθινοπωρινής ερείκης θεωρείται ότι έχει ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία. Σχετικά με την καλλωπιστική του αξία, το ερείκι είναι κατά κανόνα ανθεκτικό στο κρύο, και παρουσιάζει ανθοφορία σε εποχές που δεν υπάρχουν πολλά φυτά ανθισμένα.

 

Κωνσταντίνα Λαυ (4/9):
Πολύ με έχει ταλαιπωρήσει ο λαχανόκηπος. Προφανώς λόγω της ποιότητας του χώματος δεν αναπτύσσονται τα φυτά όσο πρέπει, παρότι τα φροντίζω σε λίπανση. Πώς θα μπορούσα να το εμπλουτίσω δεδομένου ότι είναι κοκκινόχωμα; Αυτή την χρονιά πρόσθεσα και μαρμαρόσκονη, τύρφη, ζεόλιθο και κομπόστ στην φύτευση που ίσως οι ποσότητες δεν ηταν επαρκείς. Με ποιο είδος χώματος ή οργανικού λιπάσματος και σε ποια αναλογία για να βελτιωθούν οι αποδόσεις; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η βελτίωση του χώματος του κήπου μας είναι πολύ σημαντική για την βελτίωση της απόδοσης της καλλιέργειας των κηπευτικών μας. Καταρχήν, θα μπορούσατε να το βελτιώσετε με τη χλωρά λίπανση όπως πολύ συχνά αναφέρουμε. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο. http://www.mistikakipou.gr/xlori-lipansi/

Εναλλακτικά, για να εμπλουτίσετε το χώμα σας και να βελτιώσετε τις ιδιότητες του, ενσωματώστε ενδεικτικά σε 100 τετραγωνικά κήπου, 100 κιλά κοπριά καλοχωνεμένη, 25 κιλά κομπόστ και 5 κιλά βιολογικού λιπάσματος υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο.

Νίκη Καμπουράκη (5/9):
Καλησπέρα σας! Συγχαρητήρια για τη σελίδα σας! Είναι ο γεωπόνος που έχω στο σπίτι μου! Ούσα αυτοδίδακτη «αγρότισσα», βοηθιέμαι συνεχώς από εσάς και σας ευχαριστώ πολύ! Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι με μια δεσπολιά που φύτεψα πριν από 3-4 χρόνια. Δεν έχει κάνει ανθό ποτέ. Είναι εκτεθειμένη σε όλους τους ανέμους το χειμώνα, την ποτίζω δυο φορές/ βδομάδα το καλοκαίρι και της βάζω κοπριά 2-3 φορές το χρόνο. Τι κάνω λάθος;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα σας από τα Μυστικά του Κήπου. Χαιρόμαστε που σας βοηθάμε και αποδεικνυόμαστε χρήσιμοι στις κηπουρικές ενασχολήσεις σας. Καταρχήν, θα πρέπει η δεσπολιά να είναι σε θέση ηλιόλουστη για να μπορέσει να ανθίσει. Πολλές φορές, το υπερβολικό πότισμα και η υπερβολική αζωτούχα λίπανση (όπως η κοπριά) μπορεί να ενισχύσει πολύ την ανάπτυξη του δένδρου αλλά να αποβεί αρνητικά για την καρποφορία του. Μειώστε λοιπόν το νερό ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου που ανθίζει η δεσπολιά και προσθέστε βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και κάλιο που βοηθά στην παραγωγή των καρπών.

 

Ανδρέας Μαζ (5/9):
Σε τι βοηθάει το τσιπουρόχωμα; Πού και πότε το βάζουμε; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Με το τον όρο τσιπουρόχωμα, υποθέτω ότι εννοείτε τα χώματα αλεσμένα με τα υπολείμματα των σταφυλιών, που μετά την εξαγωγή του μούστου, πήγαν για απόσταξη και απέμεναν από τα καζάνια και τους βραστήρες του τσίπουρου. Αυτά τα υπολείμματα έχουν περιεκτικότητα σε πολυσακχαρίτες, και μπορείτε να τα βάζετε, κατά τη φύτευση των κηπευτικών σας, καθώς βοηθούν στην ριζοβολία αρχικά των φυτών και σταδιακά στην καλύτερη καρποφορία τους. Επίσης, θα μπορείτε να τα βάζετε και στο κομπόστ σας, ώστε να το ενισχύσετε και να το εμπλουτίσετε με πολυσακχαρίτες πριν το χρησιμοποιήσετε στον κήπο σας.

 

Anna Phi (5/9):
Καλησπέρα. Θα ήθελα την βοήθεια σας. Σε αυτό το φυτό παρουσιάστηκε αυτό το έντομο με αποτέλεσμα να κιτρινίζουν μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερα φύλλα. Γνωρίζετε πως λέγεται το έντομο και πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα σας, πραγματικά χαιρόμαστε όταν καταφέρνουμε να σας βοηθάμε σε θέματα κηπουρικής. Η διπλαδένια σας έχει προσβληθεί από βαμβακάδα. Ψεκάστε την διπλαδένια σας με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού, για να αντιμετωπίσετε τη βαμβακάδα που εμφανίστηκε στο φύλλωμα της. Ο ψεκασμός πρέπει να γίνει πάντοτε απόγευμα και με θερμοκρασία μικρότερη των 28°C, και πρέπει να έχετε ποτίσει πρώτα το φυτό σας. Πραγματοποιείστε μια καλή διαβροχή του φυλλώματος και καλό είναι να επαναλάβετε την εφαρμογή περίπου σε 10 μέρες.

 

Katerina Loi (5/9):
Καλησπέρα σας. Ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές σας. Πάντα εξαιρετικές. Προσπαθώ δύο χρόνια να βρω πλουμέρια, αλλά δεν έχουν όπου έχω ρωτήσει. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Η πλουμέρια ή ινδικό φούλι, όπως αναφέραμε και στο πρόσφατο μας άρθρο, είναι ένα υπέροχο φυτό με εντυπωσιακά αρωματικά άνθη που αξίζει να το έχουμε στην αυλή ή στον κήπο μας εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν. Δυστυχώς, δεν είναι διαθέσιμο σε πολλά φυτώρια και garden-centers. Ας ελπίσουμε ότι το άρθρο μας θα επηρεάσει όσους σχετίζονται με την κηποτεχνία, να εκτιμήσουν καλύτερα ώστε να αναζητήσουν και να διαθέτουν πλέον αυτό το υπέροχο ανθοφόρο δεντράκι.

 

Κώστας (7/9):
Θα ήθελα να ξέρω σε τι μέγεθος γλάστρα πρέπει να έχω τις γαρδένιες μου. Πλαστική γλάστρα ή πήλινη; Μικρή ή μεγάλη; Τώρα τον Σεπτέμβριο μπορώ να φυτέψω / μεταφυτέψω την γαρδένια μου; Τον χειμώνα μέσα στο σπίτι ή έξω στο μπαλκόνι; Ευχαριστώ για την όποια απάντησή σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Μπορούμε να μεταφυτέψουμε αυτή την εποχή την γαρδένια σε μεγαλύτερη γλάστρα 1-2 νούμερα από αυτήν που την είχαμε. Μπορείτε να την μεταφυτέψετε είτε σε πλαστική ή σε πήλινη γλάστρα. Η πήλινη έχει το πλεονέκτημα ότι την περίοδο του καλοκαιριού δεν ζεσταίνεται τόσω εύκολα όσο η πλαστική. Η γαρδένια θέλει δροσερό, σκιερό περιβάλλον, σε προφυλαγμένη θέση από ανέμους και παγωνιά. Διατηρήστε την έξω λοιπόν, μόνο σε περίοδο που υπάρχει πολύ παγωνιά ή βοριάδες μπορείτε να την προφυλάξτε για λίγο μέσα στο σπίτι, σε φωτεινό σημείο, μακριά από θερμαντικά σώματα (τζάκι, καλοριφέρ). Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε και το σχετικό μας άρθρο για τη γαρδένια. http://www.mistikakipou.gr/gardenia-frontida/

 

Magda Emm (7/9):
Καλησπέρα! Πήρα πρόσφατα 2 κωνοφόρα φυτά Chamecyparis lawsoniana. Μέχρι πόσο ύψος φτανει; Γιατί είδα ότι γίνεται πανηψηλο. Μήπως υπάρχει και ποικιλία νάνα; Γιατί είναι πολύ μικρό!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο χαμαικυπάρισσoς του Λώσον (Chamaecyparis lawsoniana) είναι κωνοφόρο είδος που έχει πολλές ποικιλίες, άλλες ψηλές και άλλες νάνες. Θα πρέπει να δείτε το δενδράκι σας, τι ποικιλία είναι για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε πόσο θα ψηλώσει. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι ποικιλίες, Ελγούντι που φθάνουν μέχρι τα δυο-τρία μέτρα. Θα πρέπει να ρωτήσετε στο φυτώριο που το αγοράσατε, διαφορετικά στείλτε μας μια φωτογραφία μήπως μπορέσουμε να διαπιστώσουμε για τι ποικιλία πρόκειται.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.