εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Xριστίνα Ορφ (30/9):
Μπορώ να φυτέψω σπαθόχορτο σε γλάστρα; Γνωρίζω ότι φυτρώνει μόνο του, αλλά επειδή δεν είμαι οπαδός των εξωτερικών εργασιών (άσε που δεν ξέρω που φυτρώνει και δεν το αναγνωρίζω), θα ήθελα να με ενημερώσετε αν μπορώ να το καλλιεργήσω μόνη μου και αν ναι με ποιο τρόπο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο είναι το πολυετές φαρμακευτικό φυτό Hypericum perforatum, Για το σπαθόχορτο, είναι δύσκολο να το καλλιεργήσετε στο σπίτι σας, καθώς δεν είναι εύκολο να βρείτε φυτά σπαθόχορτου στο εμπόριο, ούτε και σπόρο. Θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να το βρείτε στην ύπαιθρο και με μοσχεύματα να φτιάξετε νέα φυτά την περίοδο του φθινοπώρου ή αρχές της άνοιξης και να τα φυτέψετε στη γλάστρα σας.

 

Eleni Vic (1/10):
Καλημέρα και καλό μήνα! Έχω ένα ανθούριο σε γλάστρα ανθοπωλείου και νομίζω ότι πρέπει να το μεταφυτέψω. Είναι κατάλληλη η εποχή; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα από τα Μυστικά του Κήπου. Το ανθούριο ένα από τα αγαπημένα φυτά εσωτερικού χώρου. Μπορείτε να μεταφυτέψετε αυτή την εποχή το ανθούριο σε μια μεγαλύτερη γλάστρα και να το διατηρήσετε σε φωτεινό εσωτερικό χώρο που δεν χτυπάνε απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Δείτε το σχετικό μας άρθρο με περισσότερες συμβουλές για μεταφύτευση φυτών.

 

Takis Str (1/10):
Καλημέρα! Ευχαριστώ για την βοήθειά σας! Η λεμονιά μου μόλις κιτρινίσει ένα λεμόνι το ρίχνει και τις περισσότερες φορές είναι σκασμένο.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα. Οι σκασμένοι καρποί της λεμονιάς μπορεί να οφείλονται σε ακανόνιστα ποτίσματα, σε απότομες μεταβολές της θερμοκρασίες, σε διαφορά θερμοκρασία ημέρας και νύχτας καθώς και στην προσθήκη υπερβολικής ποσότητας αμμωνιακού λιπάσματος.

 

Διονυσία Καν (1/10):
Καλημέρα και καλό μήνα! Τα δέντρα μου, μηλιές και ξινά, έχουν πάρει την ανηφόρα… Πότε να τα κλαδέψω και μήπως υπάρχει κάποιο γραφικό υπόδειγμα για το πώς να κοπούν τα κλαδιά; Πολλά ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η εποχή κλαδέματος για τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα (αχλαδια, ροδακινιά, βερυκοκιά) είναι μέσα στο χειμώνα, Γενάρη-Φλεβάρη, ενώ για τα εσπεριδοειδή (ξινά), είναι μετά το τέλος της καρποφορίας τους είτε μέσα στην άνοιξη, ή στις αρχές φθινοπώρου. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στα άρθρα μας για κλάδεμα μανταρινιάς, κλάδεμα πορτοκαλιάς, κλάδεμα λεμονιάς, κλάδεμα αχλαδιάς, κλάδεμα βερυκοκιάς και κλάδεμα ροδιάς.

 

Maria Zog (3/10):
Θέλω να μάθω γιατί δεν κοκκινίζει το αλεξανδρινό μου για τα Χριστούγεννα. Τι πρέπει να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για να αρχίσουν οι κορφές του αλεξανδρινού να κοκκινίζουν μέσα στο φθινόπωρο και να αποκτήσουν το πορφυρό χρώμα μέχρι τις γιορτές, απαιτείται να το διατηρήσετε ως φυτό μικρής φωτοπεριόδου αρκετές ώρες στο σκοτάδι για να σχηματισθούν τα κόκκινα βράκτια φύλλα. Καλύπτετε λοιπόν καθημερινά για δεκατέσσερις ώρες με ένα σκούρο πανί τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη για να αρχίσει να κοκκινίζει και να δώσει τα επόμενα Χριστούγεννα τα πιο έντονα κόκκινα του. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο σχετικό μας άρθρο για το αλεξανδρινό.

 

Fiona Ver (3/10):
Καλησπέρα σας, θα ήθελα να με συμβουλεύσετε στο πώς να χρησιμοποιήσω σωστά το λίπασμα και τον σίδηρο στα φυτά μου. Η απορία μου έχει να κάνει περισσότερο με το αν χρησιμοποιώ και τα δύο συγχρόνως ή εναλλάξ ή ένα από τα δύο. Για παράδειγμα, έχω ένα φικο σε εσωτερικό χώρο και τα φύλλα του ξαφνικά μαυρίζουν. Προφανώς κάτι του λείπει, όπως επίσης και μια παχύρα που κιτρίνισε ένα φύλλο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε συγχρόνως το πλήρες λίπασμα για τα φυτά και συμπληρωματικά το σίδηρο. Πριν την λίπανση, φροντίζουμε πρώτα να έχουμε ποτίσει τα φυτά μας. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη λίπανση με σίδηρο μέσα από το σχετικό μας άρθρο.

Eleni Alv (5/10):
Έχω τέσσερις γλάστρες καλαγχόη. Μπορώ να τις φυτέψω σε μία μεγάλη γλάστρα όλες μαζί; (η γλάστρα είναι ορθογώνια μήκους 80 εκατοστών και πλάτους 40 εκατοστών).

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Μπορείτε να μεταφυτέψετε αυτή την εποχή, στην ορθογώνια γλάστρα (ζαρντινιέρα) των διαστάσεων που αναφέρετε, τις τέσσερις καλαγχόες κρατώντας αποστάσεις 20 εκατοστά μεταξύ των φυτών. Μπορείτε να διατηρήσετε τις καλαγχόες σε φωτεινό μέρος, είτε σε εσωτερικό χώρο είτε σε εξωτερικο χώρο, αρκεί αν μην χτυπάνε απευθείας οι ακτίνες του ηλίου. Διαβάστε ακόμα δέκα συμβουλές για μεταφύτευση φυτών στο σχετικό μας άρθρο.

 

Stavros Kal (5/10):
Σε κάποιες γλάστρες που έχω με φυτά εσωτερικού χώρου, εμφανίστηκε στο χώμα του μία ουσία, κάτι σαν λεκές άσπρου χρώματος. Μπορείτε να μου πείτε αν είναι μυκητολογική προσβολή ή έντομο; Τι μπορώ να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο λεκές άσπρου χρώματος πάνω στην επιφάνεια του χώματος μπορεί να έιναι συσσωρευση αλάτων από το νερό του ποτίσματος. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αφαιρέσετε την επιφανειακή στρώση χώματος και να την αντικαταστήσετε με νεό χώμα. Σε διαφορετική περίπτωση, και ειδικά αν μυρίζει άσχημα το χώμα, πρόκειται για μούχλα, δηλαδή έχουμε μυκητολογική προσβολή μέσα στο χώμα της γλάστρας και θα πρέπει να αντικατασταθεί όλο το χώμα της γλάστρας και να κλαδευτει κατά το ⅓ το ριζικό σύστημα των φυτών.

 

Xristina Vro (6/10):
Γεια σας! Έχω ένα φυτό αλόης και θέλω να χρησιμοποιήσω το ζελέ στο δέρμα μου. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος και πώς μπορώ να διατηρώ τα φύλλα που κόβω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η συγκομιδή των ώριμων φύλλων της αλόης στη γλάστρα γίνεται όταν φτάσει σε ηλικία τριών ετών καθώς τότε το ζελέ της αλόης αποκτά τις επιθυμητές φαρμακευτικές ιδιότητες. Τα φύλλα της αλόης μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε ψυγείο μετά το κόψιμο.

 

Giorgos Iak (6/10):
Γεια σας και να σας ευχαριστήσω για τη διάθεση σας να δίνεται συμβουλές. Αγόρασα από φυτώριο για πρώτη φορά γαρδένια, έχω την εντύπωση ότι το φυτό που πήρα είναι σε καλή κατάσταση. Είναι πράγματι έτσι; Επειδή έχει μερικά μπουμπούκια, είναι ρεαλιστικό να αναμένω να τα ανοίξει τις επόμενες μέρες ή βδομάδες; Και προκειμένου να ανθίσει να αφήσω την μεταφύτευση για το Μάρτιο ή μηπως είναι επείγον η μεταφύτευση; Μου έκανε εντύπωση ότι το φυτό που πήρα έχει τρεις κορμούς, είναι φυσιολογικό αυτο ή μήπως είναι τρία φυτά στην ίδια γλάστρα; Διαθέτω ένα οργανικό λίπασμα για τριανταφυλλιές και άνθη της εταιρίας ****, αυτό κάνει για την γαρδένια ή πρέπει να πάρω άλλο περισσοτερο ειδικό; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Πολλές φορές στα φυτώρια φυτεύονται τρία τέσσερα μοσχεύματα στην ίδια γλάστρα (γίνεται για γαρδένιες αλλά και νάνες τριανταφυλλιές) κι έτσι βλέπετε τους τρεις κορμούς γαρδένιας. Καλό είναι να μεταφυτέψετε άμεσα την γαρδένια κι ας έχει μπουμπούκια καθώς από τις φωτογραφίες που μας στείλατε, η γαρδένια φαίνεται να έχει πολύ πυκνό ριζικό σύστημα και ζορίζεται στην υπάρχουσα μικρή γλάστρα. Διατηρήστε τη γαρδένια, μετά τη μεταφύτευση σε δροσερό περιβάλλον μακριά από τις άμεσες ακτίνες του ήλιου και πιθανότατα μέσα στις επόμενες βδομάδες θα ανθίσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το οργανικό λίπασμα για τριανταφυλλιάς στη γαρδένιας σας χωρίς πρόβλημα και όταν τελειώσει να αγοράσετε πιο εξειδικευμένο λίπασμα για οξύφιλα φυτά. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα γαρδένιας στο σχετικό μας άρθρο.

 

Μαρία (7/10):
Το φυτό ορτανσία τι υψόμετρο χρειάζεται και σε ποια θερμοκρασία μπορεί να ευδοκιμήσει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η ορτανσία μπορεί να ευδοκιμήσει σε σχετικά υψηλό υψόμετρο μέχρι και 500 μέτρα, καθώς χρειάζεται δροσερό περιβάλλον για να αναπτυχθεί και θερμοκρασίες 10-20°C. Είναι ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και -15°C, αλλά πρέπει να είναι προφυλαγμένη από βοριάδες. Διαβάστε περισσότερα για φροντίδα ορτανσίας στο σχετικό μας άρθρο.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.