εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 29 Οκτωβρίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

George Kou (22/10):
Καλημέρα! Ενδιαφέρομαι για καλλιέργεια καρυδιάς. Μπορείτε να με διαφωτίσετε; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η καρυδιά είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα καλλιέργεια που συνήθως φυτεύεται σε ημιορεινά και ορεινά μέρη για καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία. Η καρυδιά ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης εδάφη, σχετικά γόνιμα, με αρκετό βάθος και καλή αποστράγγιση. Η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας για το μέρος που θέλετε να την φυτέψετε είναι σίγουρα σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της εγκατάστασης της καλλιέργειας καρυδιάς. Υπάρχουν οι ακρόκαρπες ποικιλίες καρυδιάς που καρποφορούν στην κορφή του δέντρου και οι πλαγιόκαρπες που καρποφορούν στα πλάγια. Οι πλαγιόκαρπες ποικιλίες εισέρχονται νωρίτερα σε καρποφορία, είναι μικρότερα δέντρα και είναι πιο εύκολα στη συγκομιδή, στο κλάδεμα και στη φυτοπροστασία, ενώ δίνουν και μεγαλύτερη παραγωγή ανά στρέμμα. Σχετικά με την πυκνότητα φύτευσης της καρυδιάς, οι πλαγιόκαρπες ποικιλίες φυτεύονται συνήθως σε αποστάσεις 7×7 μέτρα δηλαδή περίπου φυτεύονται 20 δενδρύλλια ανά στρέμμα. Οι ακρόκαρπες ποικιλίες φυτεύονται σε αποστάσεις 10×10 μέτρα, δηλαδή φυτεύονται περίπου 10 δενδρύλλια ανά στρέμμα.

 

Mihaela Bo (22/10):
Καλημέρα σας! Χρειάζομαι ξανά τις συμβουλές σας. Παρατήρησα πως τις περισσότερες θεραπείες φυτών έχουν να κάνουν με οικολογικές λύσεις και αυτό μου αρέσει ιδιαίτερα. Ας επιστρέψω όμως στο πρόβλημα, έχω μια monstera σε εσωτερικό χώρο παρατήρησα στα φύλλα, ιδιαίτερα στα πιο παλιά κάποια παράσιτα… αφίδες; πέρα από διάλυμα σαπουνιού, πείτε μου κάποια άλλη λύση. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα σας και χαιρόμαστε που μας εμπιστεύεστε ξανά για να σας συμβουλεύσουμε. Σίγουρα, επιθυμούμε να προτείνουμε οικολογικές μεθόδους για τη προστασία των φυτών σας. Σχετικά με τη μονστέρα, από τη φωτογραφία που στείλατε φαίνεται ότι έχει προσβληθεί από κοκκοειδή (ψώρα) στο φύλλωμα της. Η ψώρα είναι έντομο που προσβάλλει καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρα δένδρα. Έχουν σχήμα οβάλ, σαν μικρές πεταλίδες, και εμφανίζονται συνήθως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων ή πάνω στο φλοιό των καρπών. Για την βιολογική καταπολέμηση της ψώρας χρησιμοποιούμε οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού σε αναλογίες 10cc στο λίτρο. Φροντίζουμε να έχουμε ποτίσει τα φυτά μας όταν ψεκάσουμε με θερινό πολτό το φύλλωμα για να μην “στρεσαριστούν”. Ο ψεκασμός καλό είναι να γίνεται βραδάκι σε θερμοκρασίες μέχρι 28°C και να επαναληφθεί μετά από δύο βδομάδες.

 

Vasso Kre (22/10):
Καλή σας μέρα και Καλή Κυριακή. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας. Μόλις έβγαλα τα κρεμμυδάκια λίλιουμ που βλέπετε στη φωτογραφία. Είναι η πρώτη φορά που τα βγάζω απο τη γλάστρα από τότε που τα φύτεψα, πριν αρκετά χρόνια. Το φυτό είχε αποδυναμωθεί. Τι να κάνω; Να τα αφήσω να στεγνώσουν, να κόψω τις ρίζες και να τα ξαναφυτεύσω ή να αναζητήσω φρέσκα κρεμμυδάκια; Ευχαριστώ για το χρόνο και την προσοχή σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Kαλή σας μέρα από τα Μυστικά του Κήπου και ευχαριστούμε για τα θετικά σας σχόλια. Σχετικά με τους βολβούς (κρεμμυδάκια) λίλιουμ, καλά κάνατε και τους βγάλατε από τη γλάστρα. Θα σας πρότεινα να τα αφήσετε σε σκιερό μέρος με αερισμό να ξεραθούν, στη συνέχεια να κόψετε τα φύλλωμα και τις ρίζες τους. Μπορείτε μετά να τους αποθηκεύσετε σε ξηρό μέρος μέσα σε χάρτινα κουτιά μέχρι να τους φυτέψετε ξανά την επόμενη άνοιξη. Πάντως, για να μην μαζευτεί υγρασία και βλαστήσουν οι βολβοί μέσα στα κουτιά, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ανοίγουμε μικρές τρύπες στα κουτιά ή βάζουμε μέσα λίγο περλίτη που απορροφά την υγρασία.

 

Smouct (22/10):
Καλησπέρα σας, έχω ένα αλεξανδρινό το οποίο το είχα έξω κάτω από το κιόσκι και είχε ωραίο πλούσιο φύλλωμα. Τώρα που κρύωσε ο καιρός το έβαλα μέσα, δηλαδή έξω από την εξώπορτα, όμως άρχισε να ρίχνει τα χαμηλά φύλλα. Έκανα κάτι λάθος; Συμβαίνει έτσι;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Εξασφαλίστε για το αλεξανδρινό σας ότι είναι φωτεινό το μέρος στο σημείο έξω από την πόρτα σας και διαθέτει καλό αερισμό. Επίσης, το πολύ συχνό πότισμα, αλλά και η μεταφορά σε νέα θέση ίσως προκαλέσει την πτώση των φύλλων του αλεξανδρινού. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα αλεξανδρινού στο σχετικό μας άρθρο.

 

Χαρίλαος Σια (22/10):
Καταρχήν συγχαρητήρια για τις πολύτιμες συμβουλές που δίνετε στους ερασιτέχνες κηπουρούς. Θα ήθελα να μου πείτε γιατί πέφτουν τα λεμόνια από μια λεμονιά που έχω 4 χρόνων. Την λιπαίνω κάθε 15 με 20 ημέρες με υδατοδιαλυτό λίπασμα N-P-K 10-3-7 συν ιχνοστοιχεία. Θα πρέπει να κάνω κάτι άλλο. Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια και είναι χαρά μας να συμβουλεύουμε όλους εσάς που αγαπάτε τα φυτά και ασχολείστε με την κηπουρική. Για το ερώτημα σας, καταρχήν, υποθέτουμε ότι η λεμονιά σας είναι στο χώμα και όχι σε γλάστρα, όπου εκεί οι δυσκολίες της καλλιέργειας είναι ακόμη μεγαλύτερες. Η λεμονιά σας είναι μικρή σε ηλικία και αν έχει υψηλή καρπόδεση και ανθοφορία είναι δύσκολο να συγκρατήσει τόσους καρπούς. Σε αυτήν την περίπτωση μια αραίωση των καρπών της λεμονιάς, σίγουρα θα βοηθούσε. Σχετικά με τη λίπανση, το λίπασμα που βάζετε είναι σχετικά αμμωνιακό και η επανάληψη του ανά δυο βδομάδες είναι υπερβολική και μπορεί να προκαλέσει καρπόπτωση των λεμονιών. Καλό ήταν να χρησιμοποιείτε πλήρες βιολογικό λίπασμα για τη λεμονιά σας, κάθε 1-2 μήνες. Πάντως, ειδικά τις ζεστές περιόδους του καλοκαιριού, και τους παγωμένους μήνες του χειμώνα, καλό είναι να αποφεύγουμε τη λίπανση γιατί επιφέρει αρνητικές συνέπειες.

Maria Lel (22/10):
Έχω φυτέψει υακίνθους εδώ και έναν χρόνο (όχι τα κλασικά ζουμπούλια) και δεν μου ανθίζουν. Τι μπορώ να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τοποθετούμε τους υάκινθους, όπως και τα ζουμπούλια σε ηλιόλουστη θέση, προφυλαγμένη από δυνατούς ανέμους για να μπορέσουν να ανθίσουν. Επίσης, επιλέγουμε φυτόχωμα για την φύτευση του υάκινθου που να διαθέτει καλή αποστράγγιση από τη γλάστρα. Να σημειώσουμε ότι οι υάκινθοι έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και χρειάζονται σχετικά συχνό πότισμα μέχρι να φυτρώσει ο βολβός και αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα, ενώ κατά την ανθοφορία ποτίζουμε λιγότερο για να μη σαπίσει. Τέλος, αποφεύγουμε τα αμμωνιακά λιπάσματα γιατί προκαλούν περισσότερο την ανάπτυξη του υάκινθου και όχι την ανθοφορία.

 

Άνθιμος Τζω (23/10):
Καλησπέρα σας, θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με κάποιο φυτό που έχω. Λέγεται αρέκα το έχω εδώ και ένα χρόνο και δεν βλέπω κάποια ανάπτυξη του φυτού. Επίσης και οι άκρες του είναι ξερές. Τι να κάνω για να βοηθήσω το φυτό; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η αρέκα είναι ένα κομψό φοινικοειδές με μακρυά κλαδιά σε παλαμοειδές σχήμα, που χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό φυτό σε εσωτερικούς χώρους και μοιάζει πολύ με την κέντια. Έχει σχετικά αργή ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2 μέτρα. Εξασφαλίστε της φωτεινό εσωτερικό χώρο για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και συμπαγές σχήμα, δεν πρέπει όμως να δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου για να μη δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα της. Επίσης, η αρέκα χρειάζεται υψηλό επίπεδο ατμοσφαιρικής υγρασίας γιατί διαφορετικά οι άκρες των φύλλων της ξεραίνονται και γι’ αυτό ο συχνός ψεκασμός των φύλλων της με αποσταγμένο νερό είναι επιβεβλημένος.

 

Νίκη Κων (23/10):
Τα φύλλα της ορχιδέας μου έχουν αρχίσει να μαραίνονται. Τι μπορώ να κάνω για να την επαναφέρω; Την βυθίζω σε νερό μια φορά την βδομάδα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Επιβεβαιώστε ότι έχετε την ορχιδέα σας σε φωτεινό χώρο που δεν χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Ποτίζετε μια φορά τη βδομάδα, βυθίζοντας το γλαστράκι σε μια λεκάνη με νερό και αφήνετε το για δέκα λεπτά. Θα μπορούσατε να προσθέτετε και λίγο υγρό λίπασμα για ορχιδέες μέσα στο νερό της λεκάνης για τόνωση του φυτού σας. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα ορχιδέας στο σχετικό μας άρθρο.

 

Εύη Παν (25/10):
Καλησπέρα, θα ήθελα την συμβουλή σας για το πεζοδρόμιο που είναι φάρδος 1 μέτρο και μήκος 10 και θέλω να φυτέψω φυτά ή δέντρα χωρίς επικίνδυνες ρίζες για τα θεμέλια ή για οτιδήποτε άλλο, είναι σπίτι κλασικό. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για το πεζοδρόμιο σας, θα μπορούσατε καταρχήν να φυτέψετε φυλλοβόλα καλλωπιστικά δέντρα. Συγκεκριμένα, ο σφένταμος είναι μια εξαιρετική επιλογή, όπως επίσης η καλλωπιστική δαμασκηνιά και η καλλωπιστική μουριά. Θα μπορούσατε να φυτέψετε και μικρά καρποφόρα δέντρα όπως ροδιά, βερικοκιά, μουσμουλιά, πορτοκαλιά, λεμονιά και μανταρινιά. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και προτάσεις στο άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει με δέντρα για πεζοδρόμιο.

 

Θοδωρής Αθή (26/10):
Τι πρέπει να κάνω για να βάλω λάχανα σε γλάστρα και κάθε πότε ποτίζουμε;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα λάχανα, αν και δεν συνηθίζουμε να τα φυτεύουμε πολύ συχνά σε γλάστρα λόγω του μεγάλου όγκου του φυτού, μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρα αρκεί να έχει τις κατάλληλες διαστάσεις. Θα χρειαστούμε γλάστρα διαστάσεων τουλάχιστον 25 εκατοστά ύψος, 30 εκατοστά μήκος και πλάτος. Τοποθετείστε ένα λάχανο σε κάθε γλάστρα και τοποθετείστε το σε ηλιοφανές μέρος. Περισσότερες πληροφορίες για καλλιέργεια λάχανου μπορείτε να δείτε στο σχετικό μας άρθρο.

 

Μαριλένα Τατ (26/10):
Μου φέρανε μία γαρδένια, η οποία είχε λουλούδια στην αρχή. Μετά δεν ξαναέβγαλε. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καταρχήν, η γαρδένια σας πιθανότατα να χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Στη συνέχεια διατηρείτε την σε δροσερό περιβάλλον, φωτεινό, που να μη δέχεται τις άμεσες ακτίνες του ήλιου, τουλάχιστον τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Χρησιμοποιείστε λίπασμα ανθοφορίας για οξύφιλα φυτά, όπως είναι η γαρδένια, ανά είκοσι μέρες και λίγο σίδηρο μια φορά το μήνα. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα γαρδένιας στο σχετικό μας άρθρο.

 

Georgia Mat (26/10):
Έχω ένα κακτάκι σε γλάστρα το οποίο ποτίζω πολύ αραία, μπορεί μία φορά στους δύο μήνες. Τώρα μου είπαν ότι θέλει περισσότερο πότισμα, όμως τον έχω 2-3 χρόνια και φοβάμαι μήπως έχει πάθει κάτι γιατί δεν έχει μεγαλώσει από τότε. Πώς μπορώ να καταλάβω αν είναι ζωντανό;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καταρχήν, αν είναι πράσινος ο βλαστός του κάκτου είναι ζωντανός, αλλά ακόμη και λίγο καφετί στο χρώμα αν είναι, μπορεί να αναβλαστήσει. Θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε να τον ποτίζετε πιο σωστά καθώς και να προσθέσετε λίπανση. Οι κάκτοι χρειάζονται πότισμα οπωσδήποτε μια φορά τη βδομάδα τους ανοιξιάτικους μήνες και 2 φορές τη βδομάδα τους θερινούς μήνες. Αντίθετα, θέλουν περιορισμένο πότισμα το φθινόπωρο, ενώ το χειμώνα καλό θα ήταν να μην βρέχονται και να μην ποτίζονται ειδικά σε συνθήκες κρύου και παγωνιάς. Για τους κάκτους που έχουμε εσωτερικά στο σπίτι, ποτίζουμε δυο φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες και μια φορά τη βδομάδα τον υπόλοιπο καιρό συμπεριλαβανομένου και του χειμώνα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα κάκτων στο σχετικό μας άρθρο.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.