εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 22 Οκτωβρίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Μαρία Χαν (14/10):
Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά σας. Ήθελα να σας ρωτήσω γιατί η λεμονογαρδένια κιτρινίζει τα φύλλα της. Επίσης, θέλω να φυτέψω βολβούς φρέζιας, μόλις τους φυτέψω να τους ρίξω λίγη κοπριά;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. H λεμονογαρδένια κιτρινίζει τα φύλλα της πιθανότατα λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή λόγω έλλειψης σιδήρου. Επίσης καλό είναι να ελέγξετε μήπως χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Σχετικά με τη φύτευση βολβών φρέζιας, το καλύτερο είναι να ενσωματώσετε την κοπριά στο χώμα πριν τους φυτέψετε ώστε να είναι πιο αφράτο και εμπλουτισμένο σε θρεπτικά στοιχεία.

 

Λάμπης Μυρ (15/10):
Συγχαρητήρια πρώτα για την ενημέρωση, μοναδικη μπράβο! Θέλω να μου προτείνετε περίπου 10 δέντρα για καλό ίσκιο σε 500 μέτρα οικόπεδο παραθαλάσσιο για νέα Ηράκλεια Χαλκιδική.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα θετικά σχόλια σας. Σχετικά με τα δέντρα που επιθυμείτε για παραθαλάσσιες περιοχές θα σας προτείναμε το αλμυρίκι, τη ροδιά, το πεύκο, την αλβίζια και την τζιτζιφιά. Ακόμη ιδανικές επιλογές θα ήταν για παραθαλάσσια φύτευση η ακακία η κυανόφυλλη, η συκιά, ο ευκάλυπτος, το κυπαρίσσι και η μουριά. Δείτε συμπληρωματικά και το άρθρο μας με προτάσεις για καλλωπιστικούς θάμνους για παραθαλάσσια φύτευση.

 

Ιωάννης Κικ (15/10):
Καλημέρα! Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας. Είναι πολύ καλή. Εδώ και δύο χρόνια, τα ποντίκια (τυφλοπόντικες) τρώνε τις πατάτες που φυτεύω ερασιτεχνικά στον κήπο μου. Δοκίμασα πολλές τεχνικές όπως: μαύρο πιπέρι στις τρύπες, πετρέλαιο, φύλλα δάφνης, παγίδες, υγραέριο, αλλά δεν βρήκα οριστική λύση του προβλήματος.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Σχετικά με το ερώτημα σας, θα πρέπει αρχικά να διαχωρίσουμε τους τυφλοπόντικες από τα ποντίκια. Αν και οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι φυτοφάγο ζώο, ο τυφλοπόντικας είναι σαρκοφάγο. Τρέφεται κυρίως με έντομα και με σκουλήκια και δεν προσβάλλει τα φυτά, μόνο τα εκριζώνει. Οι τυφλοπόντικες ανοίγουν συνεχώς στοές στο χώμα, προσπαθώντας να βρουν τροφή και καταστρέφουν τα φυτά. Eίναι δύσκολο πρόβλημα στον κήπο μας και οι λύσεις που αναφέρατε δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Σχετικά με τα ποντίκια, που είναι παμφάγα, μπορούν να αντιμετωπιστούν στον κήπο με παγίδες σύλληψης (φάκες), με παγίδες με κόλλα και με δολωματικούς σταθμούς που περιέχουν ειδικά τρωκτικοκτόνα.

 

Rose-Marie (15/10):
Γεια σας! Πώς κλαδεύουμε τα καρποφόρα και ποια είναι η κατάλληλη εποχή; Είμαι σε υψόμετρο 500 μέτρων, πότε είναι η κατάλληλη εποχή κλαδεματος και πώς γίνεται ένα καλό κλάδεμα, καθώς δεν τα έχουμε κλαδέψει ποτέ. Τα δέντρα είναι 10ετίας! Χίλια ευχαριστώ και συνεχίστε με τις πολύτιμες συμβουλές σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Υποθέτουμε ότι σε υψόμετρο 500 μέτρων, έχετε περισσότερο φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα (αχλαδιά, ροδακινιά, βερυκοκιά, ροδιά, μηλιά). Το κλάδεμα τους γίνεται μέσα στο χειμώνα, Γενάρη-Φλεβάρη, και καλό είναι να τα κλαδέψετε μετά από 10 χρόνια που δεν έχετε κάνει τίποτα. Αν έχετε και εσπεριδοειδή (λεμονιά, μανταρινιά, πορτοκαλιά) η εποχή του κλαδέματος είναι μετά το τέλος της καρποφορίας τους είτε μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές φθινοπώρου. Δείτε περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο κλαδέματος των φυλλοβόλων καρποφόρων δέντρων στα άρθρα μας για κλάδεμα αχλαδιάς, κλάδεμα βερυκοκιάς και κλάδεμα ροδιάς, καθώς για το κλάδεμα των εσπειδοειδών στα άρθρα μας: κλάδεμα μανταρινιάς, κλάδεμα πορτοκαλιάς, και κλάδεμα λεμονιάς.

 

Ανατολή Ταρ (15/10):
Καλημέρα! Τι περιποίηση θέλει τώρα η βουκαμβίλια και πότε την παίρνουμε μέσα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα. Από τα λόγια σας υποθέτουμε ότι η βουκαμβίλια σας είναι φυτεμένη σε γλάστρα. Η βουκαμβίλια χρειάζεται σχετικά προφυλαγμένη θέση από βοριάδες και την παγωνιά του χειμώνα αλλά δεν θα ήταν καλό να την βάλετε σε εσωτερικό χώρο γιατί δεν θα ευδοκιμήσει. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα βουκαμβίλιας στο σχετικό μας άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Tonia Kal (15/10):
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα μια συμβουλή για τους υάκινθους. Θέλω να φυτέψω τους περσινούς βολβούς που έχω φυλαγμένους σε ένα σκιερό μέρος. Μπορώ να τους φυτέψω σε παρτέρι εξωτερικού χώρου που είναι αρκετά εκτεθειμένο στον ήλιο; Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σας από τα Μυστικά του Κήπου. Ασφαλώς και είναι καλύτερα να προτιμήσετε το ηλιοφανές παρτέρι για να φυτέψετε τους υάκινθους σας αυτή την περίοδο. Σίγουρα, εκεί θα έχουν καλύτερη ανάπτυξη και πιο εντυπωσιακή ανθοφορία. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη φύτευση υάκινθου (ζουμπούλι) στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύσαμε αυτή την εβδομάδα.

 

Maria Laz (17/10):
Καλησπέρα στα Μυστικά του Κήπου για ακόμα μια φορά! Έχω καταχραστεί τις γνώσεις σας, ελπίζω να επιτρέπονται οι συχνές ερωτήσεις! Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις σεφλέρες που είναι συνέχεια γεμάτες κοκκοειδή. Δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω θερινό πολτό, γιατί υπάρχουν παιδιά στο σπίτι σε άμεση επαφή με τα λουλούδια και το ένα είναι ευαίσθητο σε αλλεργίες, θα προτιμούσα να το αποφύγω. Οπότε προσπαθώ να το αντιμετωπίσω οικολογικά. Θα ήθελα να ρωτήσω ποιο διάλυμα είναι πιο ισχυρό αυτό με το σαπούνι-οινόπνευμα ή το σκόρδο-κρεμμύδι; Επίσης, δίπλα τους υπάρχει μια μανταρινιά και μια λεμονιά. Υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν; Δεν θα το ήθελα καθόλου γιατί αυτά τα έντομα μου φαίνονται τα πιο δύσκολα από όλα στην αντιμετώπισή τους. Επίσης, υπάρχει κάποιο οικολογικό διάλυμα το οποίο να αντιμετωπίζει και μύκητες και έντομα; Για παράδειγμα, η λεμονιά έχει και κάπνια και ψευδόκοκκο. Πολλές ερωτήσεις έκανα. Αν είχατε σκοπό να γράψετε κάποιο άρθρο για αυτά μην μπείτε στον κόπο να απαντήσετε την Κυριακή, θα περιμένω το αρθρο σας. Οι γνώσεις σας είναι πολύτιμες για εμάς! Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε πάντα καλά!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Kαλησπέρα σας από τα Μυστικά του Κήπου. Χαιρόμαστε πολύ που όλοι εσείς που αγαπάτε την κηπουρική και τα λουλούδια, βρίσκετε χρήσιμες τις πληροφορίες που δίνουμε μέσα από την ιστοσελίδα μας. Σχετικά με τη σεφλέρα, θα ήθελα να σας πω ότι ο θερινός πολτός είναι σκεύασμα που επιτρέπεται στη βιολογική γεωργία για την προστασία των φυτών από τα κοκκοειδή και τον ψευδόκοκκο.. Εναλλακτικά, πάντως, θα μπορούσατε να κάνετε εναλλαγές στους ψεκασμούς ανά βδομάδα με διάλυμα σαπούνι-οινόπνευμα καθώς και με διάλυμα σκόρδο κρεμμύδι για περισσότερη αποτελεσματικότητα. Και τα δυο σκευάσματα καθώς και οι σάπωνες αλάτων καλίου που μπορείτε να προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα, έχουν καλή δράση εναντίων των κοκκοειδών και του ψευδόκοκκου περισσότερο σε προληπτικό επίπεδο και όχι σε θεραπευτικό. Σχετικά με την καπνιά στη λεμονιά, ο ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα λειτουργεί αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της καθώς και στην προστασία από μυκητολογικές ασθένειες. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και συνταγές για οικολογική προστασία των φυτών σας.

An Other (16/10):
Καλημέρα! Με αφορμή το video για το ράντισμα με το θειάφι και το χαλκό, θέλω να κάνω μια ερώτηση. Φέτος τέλη Αυγούστου, κάναμε κρασί από μια κληματαριά στο χωριό περίπου 50 λίτρα. Τα σταφύλια τα είχαν ραντίσει με χαλκό, πολλά από τα τσαμπιά ήταν μπλε. Η ερώτησή μου είναι, αφού πατήθηκαν χωρίς να πλυθούν, με το χαλκό, είναι ασφαλές να πιούμε το κρασί; Κινδυνεύουμε να πάθουμε τίποτα; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα και ευχαριστούμε για την πολύ εύστοχη ερώτηση. Ο χαλκός στο αμπέλι χρησιμοποιείται συνήθως για αντιμετώπιση περονόσπορου. Αν και ο χαλκός, όπως και το θειάφι, αλλά και η θειοχαλκίνη είναι υλικά οικολογικής προστασίας των φυτών, πρέπει να τηρούμε κάποιο διάστημα από την τελευταία εφαρμογή μέχρι την ώρα της συγκομιδής. Συγκεκριμένα, για την περίπτωση του αμπελιού, ο τελευταίος ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα σε επιτραπέζιες ή οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιού θα πρέπει να γίνεται 21 μέρες πριν την συγκομιδή. Αν έχετε τηρήσει αυτές τις προδιαγραφές, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για να πιείτε το κρασί σας.

 

Fani Fre (17/10):
Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Τα φυτά είναι η μεγάλη μου αδυναμία, έχω πολλά και προσπαθώ να τα φροντίζω σύμφωνα με τις οδηγίες που μου έχουν δώσει. Αντιμετωπίζω όμως ορισμένα προβλήματα σε κάποια. Αφορμή για να σας γράψω στάθηκε το νυχτολούλουδό μου. Είναι φετινό, άνθισε σε τέσσερις κύκλους και ανάμεσα τους η ανάπτυξη του ήταν πολύ καλή με πολυ ωραία εικόνα και χρώμα. Ξαφνικά σε ένα διάστημα λίγων ημερών παρουσίασε την εικόνα που βλέπετε. Ακολούθησα κάποιες συμβουλές και το ράντισα με μυκητοκτόνο, όπως και πρόσθεσα στο χώμα εντομοκτόνο επαφής στομάχου και αναπνοής, αλλά το φυτό συνέχισε να χάνεται. Τι θα μπορούσα να κάνω από εδώ και πέρα; Σας επισυνάπτω φωτο από κάποια άλλα φυτά που αντιμετωπίζουν και αυτά κάποια θέματα και προσπάθησα να τα αντιμετωπίσω περίπου με τον ίδιο τρόπο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σας από τα Μυστικά του Κήπου. Είναι πολύ σημαντικό για μας να συμβουλεύουμε όλους εσάς που αγαπάτε τα φυτά και την κηπουρική. Για το νυχτολούλουδο, θα σας έλεγα να το κλαδέψετε και να το έχετε σε ημισκιερή θέση. Γενικότερα, θα σας έλεγα για τα φυτά σας, από όσα παρατηρούμε στη φωτογραφία, να κάνετε ένα ελαφρύ καθάρισμα των ξερών φύλλων και να ψεκάσετε με χαλκούχο διάλυμα για την μυκητολογική απολύμανση, ενώ παράλληλα δεν χρειάζεται να ρίξετε ξανά εντομοκτόνο στο χώμα. Τέλος, εξασφαλίστε σταθερά τακτικά ποτίσματα χωρίς υπερβολές για τα φυτά σας και ελέγξτε μήπως κάποια φυτά σας χρειάζονται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

 

Δημήτρης Και (17/10):
Καλησπέρα! Ευχαριστούμε για την βοήθεια που προσφέρετε. Σας στέλνω φωτό από ένα ροδόδεντρο αγορασμένο αρχές άνοιξης χωρίς να εχει ακόμα ανθίσει, το οποίο μου έριξε όλα τα φύλλα (μαυρίσανε και ξεράθηκαν) μέσα σε ένα μήνα. Το κλάδεψα αλλά έχει αρχίσει να ξεραίνεται. Το ψέκασα και με αντιμυκητησιακό και του εβαλα και μία κουταλιά γαλαζόπετρα με ριζοπότισμα. Έχει οφθαλμούς, αλλά θα τους προλάβει η ξήρανση νομίζω.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σας από τα Μυστικά του Κήπου. Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια και χαιρόμαστε που βοηθάμε όλους εσάς που ασχολείστε με την κηπουρική. Από την φωτογραφία που μας στείλατε για το ροδόδενδρο, θα σας έλεγα καταρχήν να έχετε τη γλάστρα σε ημισκιερό χώρο αυτή την εποχή. Επίσης, φροντίστε να ποτίζετε τη γλάστρα σας μόνο όταν στεγνώνει το χώμα και επιβεβαιώστε ότι στραγγίζει το νερό. Τέλος, μπορείτε να ψεκάσετε συμληρωματικά το φυτό σας με χαλκούχο διάλυμα και να επαναλάβετε σε δέκα μέρες. Ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά για το ροδόδεντρο σας.

 

Dimos Dim (19/10):
Καλή σας μέρα! Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορείτε να με βοηθήσετε. Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με ένα κοπάδι πέρδικες, 15-20 στον αριθμό, που μου τρώνε όλα τα μαρουλοειδή και τα φύλλα από τα λάχανα και τα μπρόκολα. Σκιάχτρο δοκίμασα, δεν πιάνει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Kαλή σας μέρα από τα Μυστικά του Κήπου. Η προστασία των κηπευτικών μας, και περισσότερο των μικρών φυταρίων μαρουλιού, λάχανου και μπρόκολου από τα πουλιά και ειδικά από τις πέρδικες δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Σας προτείνουμε για να προστατέψετε τα λαχανικά σας να χρησιμοποιήσετε καθρεπτάκια ή ψηφιακούς δίσκους cd για να απωθήσετε τα πουλιά, ειδικά τις μέρες που παρουσιάζουν έντονη ηλιοφάνεια. Επίσης, χρησιμοποιείστε ειδικές γυαλιστερές ταινίες, σε ασημί, κίτρινο ή κόκκινο χρώμα που κινούνται με το παραμικρό φύσημα του ανέμου και παράλληλα αντανακλούν τις ηλιακές ακτίνες. Τοποθετούνται κατά μήκος των γραμμών καλλιέργειας των κηπευτικών. Τέλος, μπορείτε να απλώσετε ειδικά πλαστικά πράσινα δίχτυα, που χρησιμοποιούνται για αντιανεμική και αντηλιακή προστασία, αραιής υφής ώστε να περνάνε οι ηλιακές ακτίνες, πάνω από τα κηπευτικά σας και να φτιάξετε ένα μικρό διχτυοκήπιο χαμηλού ύψους.

 

Φώτης Καλ (19/10):
Παρακαλώ αδειάζοντας την κομποστιέρα του κήπου μου για να στεγνώσω το κομπόστ-λάσπη βρήκα πολλά μεγάλα άσπρα χοντρά ραβδωτα σκουλήκια με ορατά νύχια ή δόντια. Είναι κάτι καλό ή να πετάξω το κομπόστ ως έχει. Πώς δημιουργήθηκαν;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αυτά τα άσπρα χοντρά σκουλήκια στο κομπόστ δυστυχώς δεν είναι οι ωφέλιμοι γαιοσκώληκες για το χώμα που είναι καφέ, στενόμακροι και φέρνουν χαρακτηριστικούς δακτύλιους. Πρόκειται για προνύμφες διαφόρων εντόμων και τρώνε τις ρίζες των φυτών. Ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε το κομπόστ σε γλάστρες, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος από όταν το ενσωματώσουμε στο έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια σίτα (για παραδειγμα το σύρμα που χρησιμοποιούμε να περιφράξουμε κοτέτσια) για να κοσκινίσουμε το κομπόστ μας ώστε να απαλλαγούμε από τα ανεπιθύμητα χοντρά λευκά σκουλήκια.

 

Ηρακλής Τσι (20/10):
Κάποιος πρακτικός τρόπος αντιμετώπισης των νηματωδών του εδάφους, χωρίς την χρήση φυτοφαρμάκων, υπάρχει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καταρχήν, να υπενθυμίσουμε ότι οι νηματώδεις, είναι κάτι μικροσκοπικά σκουληκάκια ενός χιλιοστού, που προσβάλλουν τα κηπευτικά και πολλές άλλες καλλιέργειες. Η προσβολή από νηματώδεις εμφανίζεται ιδιαίτερα σε χωράφια που καλλιεργούνται συνεχώς εντατικά για πολλά χρόνια χωρίς να ξεκουράζονται. Οι νηματώδεις δαγκώνουν τις ρίζες των φυτών και προκαλούν εξογκώματα. Τα φυτά παρουσιάζουν κιτρίνισμα φύλλων, αναστολή ανάπτυξης, και μειωμένη παραγωγή. Σε συνθήκες μη ευνοϊκές (χαμηλή θερμοκρασία, απουσία καλλιέργειας, ξηρασία), οι νηματώδεις παραμένουν στο βαθύτερο στρώμα του εδάφους. Όταν όμως αυξηθεί η θερμοκρασία και η υγρασία, ο νηματώδης ανεβαίνει στην επιφάνεια του εδάφους ψάχνοντας για ρίζες. Για την αντιμετώπιση των νηματωδών, θα πρέπει προληπτικά να γίνεται αγρανάπαυση, εναλλαγή των καλλιεργειών (αμειψισπορά) και χλωρά λίπανση. Επίσης, η χρήση υγρών βιολογικών λιπασμάτων με πολυσακχαρίτες που προκαλούν ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, βελτιώνει την ανθεκτικότητα των φυτών.

 

Μαρία Χαν (20/10):
Καλημέρα σας! Ήθελα να ρωτήσω. Μπορώ να κλαδέψω τις εξωτερικού χώρου σεφλέρες. Τώρα πριν πιάσουν τα κρύα; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα. Οριακά θα σας έλεγα να κλαδέψετε τις σεφλέρες σας, καθώς υπάρχει κίνδυνος ή νέα τρυφερή βλάστηση να αναπτυχθεί μέσα στο χειμώνα και να έχουμε εγκαύματα λόγω παγετού. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, θα σας πρότεινα να την κλαδέψετε μετά το τέλος του χειμώνα αφού περάσουν τα κρύα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα σεφλέρας στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύσαμε πρόσφατα.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.