εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Δέσποινα Αμπ (7/10):
Καλησπέρα σας, ήθελα τα φώτα σας σχετικά με τη συντήρηση της πατάτας. Παρατηρώ ότι ορισμένες σα να ζαρώνουν και να μαραίνονται. Τι φταίει και πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω, γιατί έχω πολλές για σοδειά. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα σας. Για να μην ζαρώνουν και σαπίζουν οι πατάτες, επιλέξτε δροσερές, σκοτεινές, χωρίς υγρασία, καθαρές αποθήκες με θερμοκρασία 6 – 10 °C και τοποθετήστε τις πατάτες σε καθαρά πλαστικά ή ξύλινα τελάρα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την καλύτερη αποθήκευση πατάτας στο σχετικό μας άρθρο.

 

Anastasia Ana (8/10):
Για μια ακόμα φορά θα χρειαστώ τις πολύτιμες γνώσεις σας. Έχω στον κήπο μου δύο κερασιές, δυο βερικοκιές, μια βυσσινιά, μια αμυγδαλιά και μια κυδωνιά. Τα μόνα που κάνουν καρπούς είναι η βυσσινιά και η κυδωνιά. Τι μπορεί να φταίει που τ’ άλλα δέντρα δεν κάνουν καρπούς; Τα έχω φυτέψει όλα μαζί πριν από 6-7 χρόνια. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Οι κερασιές χρειάζονται υψόμετρο για να ανθίσουν και να δώσουν τους καρπούς τους, καθώς και επικονιάστριες ποικιλίες τις περισσότερες φορές. Οι βερικοκιές και η αμυγδαλιά θα έπρεπε να είχαν μπει στην καρποφορία. Θα σας έλεγα να σιγουρευτείτε ότι είναι σε ηλιοφανή θέση, να τις κλαδέψετε στο τέλος του χειμώνα και να δώσετε λίπανση στις αρχές της άνοιξης με ένα πλήρες βιολογικό λίπασμα για καρποφόρα δέντρα.

 

Elsa Eco (8/10):
Καλησπέρα σας! Διαβάζω και ενημερώνομαι κάθε Κυριακη με τα άρθρα σας . Με έχετε βοηθήσει στο παρελθόν και ήθελα να με βοηθήσετε να βρω απαντήσεις για άλλη μια φορά για την λεμονιά μου. Μήπως μπορείτε να μου πείτε τι είναι αυτό που πέταξε στον κορμό της; Ξεράθηκε εντελώς και έσκασε; Πρέπει να την κοψω; Ανυπομονώ και στεναχωριέμαι για την κατάσταση που έχει έρθει το δέντρο μου. Φοβάμαι ότι δεν σώζεται. Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σας από τα Μυστικά του Κήπου. Χαιρόμαστε πραγματικά που είμαστε χρήσιμοι σε όσους αγαπάνε τα φυτά και ασχολούνται με την κηπουρική. Η λεμονιά σας πιθανότατα έχει προσβληθεί από το μύκητα της φυτόφθορα, έχει βγάλει ρετσίνι και έχει σκάσει στον κορμό. Θα σας πρότεινα να την ψεκάσετε με χαλκό και να επαναλάβετε σε δυο βδομάδες, καθώς και να της δώσετε λίπανση με πλήρες βιολογικό λίπασμα για να την ενισχύσετε.

 

Maria Zog (9/10):
Ποια εποχή κλαδεύουμε το γιασεμί;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το γιασεμί κλαδεύεται σε δύο φάσεις, μία το φθινόπωρο με το τέλος της ανθοφορίας και μία την άνοιξη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει για το γιασεμί.

 

Maria Laz (9/10):
Θα χρειαστώ τα φώτα σας επειδή μεταφυτεύω ένα δεντρολίβανο. Πειραζει αν αναμείξω κανονικό φυτόχωμα με καστανόχωμα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Μπορείτε να ανακατέψετε κανονικό φυτοχωμα με καστανόχωμα για το δεντρολίβανο σας αρκεί να υπάρχει καλή αποστράγγιση στη γλάστρα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα δεντρολίβανου στο σχετικό μας άρθρο.

 

Σταυρούλα Σκα (9/10):
Καλημέρα! Έχω μια αλόη vera γύρω στα 3 χρόνια. Περιμένω να κάνει παραφυάδες αλλά τίποτα… μπορώ να κάνω κάτι; Απ’ την άλλη, έχω κι άλλες αλόες οχι vera και έχουν γεμίσει παραφυαδούλες.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τοποθετείστε την αλόη σας σε σκιερή και ημισκιερή θέση και πραγματοποιείστε συχνά ελαφριά ποτίσματα για να βγάλει παραφυάδες. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα αλόης στο σχετικό μας άρθρο.

 

Morfoula Pap (9/10):
Καλησπέρα. Θα ήθελα τη βοήθειά σας. Έχω ένα χρυσάνθεμο, μου το έφεραν σε γλάστρα, το έκανα μεταφύτευση και μετά τα μπουμπουκάκια τα κλειστά γύρισαν προς τα κάτω και τα ανοιχτά άρχισαν να ξεραίνονται. Τι έχει συμβεί; Τι θα μπορούσα να κάνω για να το σώσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πολλές φορές τα χρυσάνθεμα λόγω της έντονης ανθοφορίας παθαίνουν στρες κατά την μεταφύτευση. Κλαδέψτε άμεσα το χρυσάνθεμο, αφαιρώντας τα χαμηλά φύλλα του χρυσάνθεμου που έχουν ξεραθεί και κόψτε τις κορυφές λίγο πάνω από το σημείο που διακλαδώνεται ο κεντρικός μίσχος. Το φυτό σας σύντομα θα πετάξει νέα κλαδιά, αλλά και αρκετές παραφυάδες. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για φροντίδα χρυσάνθεμου.

 

Gianna Fyt (9/10):
Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα, γονείς, παιδιά και δασκάλοι στο 3ο Δημοτικό σχολείο *****, με στόχο να κάνουμε βελτιώσεις στην αυλή του σχολείου. Θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και φυτεύσεις δέντρων για ηλιοπροστασία της κύριας όψης και παρτέρια περιμετρικά της αυλής. Σας στέλνω φωτογραφίες της αυλής για να έχετε μια καλύτερη εικόνα. Αυτό που ήθελα να με συμβουλέψετε είναι σχετικά με το είδος των δέντρων που θα φυτέψουμε. Θέλουμε για την κύρια όψη φυλλοβόλα δέντρα, ταχείας ανάπτυξης, ανθεκτικά που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα με τις ρίζες τους. Θα μπορούσατε να μας προτείνετε κάποια; Ο σφένδαμος είναι καλή επιλογή; Επίσης, περιμετρικά σκεφτόμασταν κάποια όπως αμυγδαλιά, ελιά, ροδιά και σχίνο για να παρατηρούν τα παιδιά και τους καρπούς των δέντρων. Η βοήθεια σας θα ήταν για εμάς πολύτιμη. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Είναι πολύ αξιέπαινη η δημιουργία της ομάδας που περιλαμβάνει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για τη βελτίωση της αυλής του σχολείου με τη φύτευση δέντρων. Σχετικά με τα φυλλοβόλα δέντρα που προτείνετε, ο σφένταμος είναι μια εξαιρετική επιλογή, όπως επίσης η καλλωπιστική δαμασκηνιά και η καλλωπιστική μουριά. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει με προτάσεις για δέντρα στο πεζοδρόμιο. Σχετικά με τα καρποφόρα δέντρα, η αμυγδαλιά, η ελιά, η ροδιά, βερικοκιά, η ροδιά, ο σχίνος, η μουσμουλιά, η πορτοκαλιά, η λεμονιά και η μανταρινιά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μικρό περβόλι περιμετρικά της αυλής του σχολείου. Και πάλι συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας.

 

Dimitrios Kyp (13/10):
Καλησπέρα. Θα ήθελα τη συμβουλή σας. Πώς θα απαλλαγώ από τα βάτα κάτω από τις ελιές; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Δύσκολο να απαλλαγείτε οριστικά από τα βάτα χρησιμοποιώντας οικολογικές μεθόδους. Η μόνη λύση είναι να τα κόψετε χαμηλά και στη συνέχεια να κάνετε επάλειψη αδιάλυτου ζιζανιοκτόνου στην τομή με πινέλο.

Jenny Avr (10/10):
Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Έχω δύο ερωτήσεις. Πήρα αυτό το φίκο, πρέπει να κάνω μεταφύτευση; Και δεύτερη, μπορώ να κόψω τα φύλλα που γέρνουν από τη δράκαινα μαρτζινάτα; Είναι πράσινα μεν… αλλά πιάνουν πολύ χώρο.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Ο φίκος που έχετε πάρει θέλει άμεσα μεταφύτευση, καθώς οι ρίζες του εξέρχονται από την επιφάνεια της γλάστρας όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που μας στέλνετε. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για μεταφύτευση φυτών, καθώς και για φροντίδα φίκου. Σχετικά με τη δράκαινα μαρτζινάτα, μπορείτε να κλαδέψετε βλαστούς με φύλλα που γέρνουν για να διατηρήσετε ορθόκλαδη ανάπτυξη ώστε το φυτό σας να μην πιάνει χώρο.

 

Θανάσης Κου (10/10):
Θέλω να φτιάξω λίπασμα από φύκια. Το ερώτημα είναι να είναι φρέσκα η ξερά;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Aφού μαζέψετε τα φύκια που έχει ξεβράσει η θάλασσα, ξεπλύνετε για να φύγουν τα άλατα ή αφήστε τα έναν σωρό να τα ξεπλύνει η βροχή. Στη συνέχεια, και αφού τα τεμαχίσετε, έχετε δυο επιλογές. Η πρώτη να τα χρησιμοποιήσετε σχετικά φρέσκα ενσωματώνοντάς τα απευθείας στο χώμα και η δεύτερη να τα ανακατέψετε με υπολείμματα κομπόστ ή με κοπριές που έχετε στον κήπο σας, να ζυμωθούν και να αποξηρανθούν. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και στο σχετικό μας άρθρο για φύκια στον κήπο.

 

Φώτης Καλ (11/10):
Παρακαλώ, αγαπώ τα λουλούδια σαν παιδιά μου και δύσκολα πετώ γλάστρες. Όμως τα γιούκα που έχω φυτέψει στον κήπο μου και στο πεζοδρόμιο είναι εφιάλτης με κορμό σχεδόν ένα μέτρο, θα μου σηκώσει πλάκες. Πώς μπορώ να τα καταργήσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η ξήρανση και αφαίρεση του γιούκα είναι μια πραγματικά δύσκολη υπόθεση. Η μόνη λύση είναι να κάνετε βαθιά κορμοτομή από την επιφάνεια του εδάφους και στη συνέχεια επάλειψη με πινέλο αδιάλυτου ζιζανιοκτόνου στην τομή καθώς και έγχυση ζιζανιοκτόνου σε τρύπες που θα γίνουν με τρυπάνι στην τομή. Με αυτόν τον τρόπο, σταδιακά θα σταματήσει να βγάζει νέα κλαδιά και κάποια στιγμή θα ξεραθεί ώστε να μπορέσετε να την αφαιρέσετε.

 

Kostas Mix (11/10):
Καλησπέρα κύριε Λιονουδάκη! Σας επινάτω μερικές φωτογραφίες. Η πρώτη φωτο δείχνει πρόβλημα σε ένα μόνο πορτοκάλι σε σύνολο 20. Η δεύτερη φωτο δείχνει μαύρα στίγματα στα φύλλα της μισής ελιάς. Ενώ από μακρυά μοιάζουν με μελίγκρα, δεν είναι. Είναι σαν μαύρο φούμο που όταν το τρίβω με το χέρι φεύγουν. Τι είναι και πώς το αντιμετωπίζω. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το πορτοκάλι σας, όπως φαίνεται από τη φωτογραφία, πιθανότατα έχει μηχανικές βλάβες, δηλαδή μπορεί να κτυπήθηκε λόγω ανέμου σε κανένα κλαδί και έχει αυτή την ξήρανση στον φλοιό. Σχετικά με το μαύρισμα που παρατηρείται στα φύλλα της ελιάς πρόκειται για το μύκητα της καπνιάς που αναπτύσσεται στα μελιτώματα των κοκκοειδών. Αντιμετωπίζεται με ψεκασμό χαλκούχα σκευάσματα καθώς και με την προληπτική αντιμετώπιση των κοκκοειδών με θερινό πολτό την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

 

Christos Ioa (11/10):
Καλησπέρα! Έχω καλλιέργεια ρόκας και ενώ τα φύλλα της ήταν μια χαρά μεγάλα και υγιέστατα, εχθές τα φύλλα της κορυφής άρχισαν να σγουραίνουν χωρίς να έχω κάποια προσβολή από έντομα που να είναι ορατή. Τι μπορεί να έχει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πιθανότατα έχετε αφήσει απότιστη για λίγο τα φυτά της ρόκας σας και άρχισαν να σγουραίνουν τα φύλλα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη ρόκα στο άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει για καλλιέργεια ρόκας σε γλάστρα.

 

Lamprinh Vas (12/10):
Καλησπέρα σας! Το Μάιο είχα μεταφυτεύσει τρεις ορτανσίες σε γλάστρες και είχα προμηθευτεί και καστανόχωμα, όπως μου είχαν πει. Στην αρχή ήταν όλα εντάξει και όσων αφορά τα φύλλα τους και όλα, αλλά μετά για κάποιο λόγο ξεκίνησαν και ξεραίνονται. Ξεκίνησαν τα άνθη και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και τα κλωνάρια. Τα κλάδεψα και έφτασαν στο σημείο τώρα να έχει μείνει μέσα μόνο η ρίζα, υπάρχει πιθανότητα να ξανανθίσει; Και εάν ναι, τι πρέπει να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καταρχήν, καλό είναι να εξασφαλίζετε μια ημισκιερή δροσερή θέση στην ορτανσία σας, καθώς αγαπά τη ζέστη, την υγρασία αλλά όχι το απευθείας φως. Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίζετε καλή αποστράγγιση στις γλάστρες για να μη σαπίσουν οι βλαστοί. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για φροντίδα ορτανσίας.

 

Giorgos Iak (13/10):
Γεια σας, σας ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρεται. Θα ήθελα τις συμβουλές σας για θέματα που αντιμετωπίζω με τα φυτά μου. Σας στέλνω φωτογραφίες με προβληματικά φύλλα από μέντα και μαρούλι, καθώς και από έναν κατηφέ σε κακή κατάσταση και θα ήθελα να σας ρωτήσω τι έχουν και πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οι ασθένειες τους; Επίσης, έχω ένα σπαθίφυλλο που το πήρα πριν από ένα έτος ακριβώς. Τοτε ήταν μικρό φυτό με αρκετά άσπρα ή μπεζ λουλούδια. Πέρυσι το χειμώνα χάλασαν τα λουλούδια. Το Μάρτιο το μεταφύτευσα προσθέτοντας οργανικό λίπασμα για πράσινα φυτά και το φυτό αναπτύχθηκε πάρα πολύ ως προς το φύλλωμά του χωρίς όμως να ανθίσει. Μετά, στα τέλη Μαΐου το ξαναμεταφύτευσα προσθέτοντας αυτή τη φορά οργανικό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά και το αποτέλεσμα ήταν να συνεχίσει να μεγαλώνει και να πυκνώνει το φύλλωμα του, χωρίς όμως να βγάλει ούτε ένα λουλούδι. Οπότε η απορία μου είναι γιατί δεν ανθίζει το σπαθίφυλλο; Πώς γίνεται να είχε πολλά άνθη όταν ήταν μικρό και να μην έβγαλε ούτε ένα όσο μεγαλώνει εδώ και εφτά μήνες; Σας στέλνω και φωτογραφίες απο το σπαθίφυλλο. Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το μαρούλι, η μέντα και ο κατηφές έχουν προσβληθεί από έντομα, κυρίως θρίπα, και θα πρέπει να ψεκαστούν με οικολογικό σκεύασμα σαπώνων αλάτων καλίου ή φυσικής πυρεθρίνης που μπορείτε να βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα. Σχετικά με το σπαθίφυλλο, θα σας πρότεινα να το τοποθετήσετε σε σημείο αρκετά φωτεινό χωρίς να το χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου για να βγάλει άνθη, καθώς και να το ποτίζετε σταθερά μια φορά τη βδομάδα.

 

Κυριακή Σια (13/10):
Μπορείτε να μου πείτε φυτά και δέντρα που ευδοκιμούν σε φτωχά και άνυδρα εδάφη; Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Φυτά που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε φτωχά και άνυδρα εδάφη είναι η λεβάντα, το δεντρολίβανο και η λαδανιά από τα αρωματικά φυτά και η χαρουπιά από τα καρποφόρα δέντρα.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.