εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 1 Οκτωβρίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Sonia Fot (23/9):
Γεια σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι φάρμακο να χρησιμοποιήσω για τα λέιλαντ που έχουν αρχίσει να ξεραίνονται κοντά στον κορμό τους. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας και ζέστης, τα λέιλαντ και τα κυπαρισσοειδή είναι ευαίσθητα στο μύκητα φυτόφθορα, μια σοβαρή ασθένεια του ριζικού συστήματος που προκαλεί ξηράνσεις που ξεκινούν από το εσωτερικό του φυλλώματος κοντά στον κορμό . Καλό είναι να ριζοποτίσετε στις ρίζες με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικός χαλκός), εφαρμόζοντας μία κουταλιά της σούπας σε πέντε λίτρα νερό, μετά το πότισμα και να επαναλάβετε σε 15 μέρες.

 

Άννα Πισ (23/9):
Καλημέρα! Πριν 2 Χρόνια φύτεψα σε γλάστρα το κουκούτσι από ένα αβοκάντο (πρώτα το έβαλα σε νερό να ριζώσει και να βγούν τα πρώτα 6-8 φύλλα). Το φυτό πήγαινε αρκετά καλά. Φέτος την άνοιξη νομίζω άρχισαν σιγά σιγά να ξεραίνονται τα φύλλα μέχρι που έπεσαν όλα και στην συνέχεια και η κορυφή του. Είδα όμως ότι ενώ προχωρούσε η ξήρανση της κορυφής άρχισε να βγάζει στον υπόλοιπο κορμό μικρά φυλλαράκια. Τώρα όμως ξεραίνονται και αυτά! Τι πρέπει να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα. Θα σας πρότεινα καταρχήν τη γλάστρα να την τοποθετήσετε σε μέρος που δεν έχει έντονη ηλιοφάνεια. Επίσης, το υπερβολικό πότισμα και λίπανση μπορεί να προκαλέσει φυλλόπτωση στο φυτό του αβοκάντο. Πάντως, καλό είναι να μεταφυτέψετε από τη γλάστρα το αβοκάντο στο έδαφος για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα και να μην περιορίζεται το ριζικό του σύστημα.

 

Ελισσάβετ Οικ (23/9):
Γεια σας! Έχω τέσσερις τριανταφυλλιές σε παρτέρι τσιμεντένιο και μία σε πλαστική γλάστρα. Όταν τις αγόρασα τα λουλούδια τους ήταν μεγάλα. Τώρα με το ζόρι ανθίζουν και το μεγεθός τους μοιάζει με άνθη νανάκια τριανταφυλλιάς. Επίσης έχω παρατηρήσει πως τα φύλλα τα τρώνε και τα τρυπάνε μικρές κάμπιες. Πώς να τις προστατέψω από αυτές και τι πρέπει να κάνω για να ζωντανέψουν και να βγάλουν μεγάλα τριαντάφυλλα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σας από τα Μυστικά του Κήπου. Πιθανότατα οι τριανταφυλλιές σας, θα χρειαστούν τακτική λίπανση μια φορά το μήνα για να δώσουν μεγαλύτερα άνθη. Ίσως, θα πρέπει να γίνει και αυστηρότερο κλάδεμα στα τέλη του χειμώνα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη λίπανση τριανταφυλλιάς, καθώς και το κλάδεμα τριανταφυλλιάς στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.
Σχετικά με τις μικρές κάμπιες στα φύλλα της τριανταφυλλιάς, θα σας πρότεινα να σκονίσετε με οικολογικό σκεύασμα από βάκιλο Θουριγγίας. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για τον βάκιλο ως οικολογικό μέσο προστασίας των φυτών στο σχετικό μας άρθρο.

 

Ελισσάβετ Οικ (23/9):
Έχω δύο φούξια και μία μπλε ορτανσία σε πλαστικές γλάστρες. Μου αρέσουν πολύ αυτά τα λουλούδια. Τα έχω δύο χρόνια και τα καμαρώνω όταν ανθίζουν. Φέτος παρατήρησα την μπλε ορτανσία μου να αλλάζει χρώμα. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να με βοηθήσετε με την φροντίδα τους. Τώρα που τελειώνει ο Σεπτέμβριος τι πρέπει να κάνω; Και από ποτέ να αρχίσω να προσθέτω σίδηρο ή θειάφι για να πάρει πάλι το μπλε χρωμα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Όπως έχουμε αναφέρει στο σχετικό άρθρο για την ορτανσία, το φυσικό χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας δεν είναι μπλε, αλλά ροζ ή λευκό. Aνάλογα με την οξύτητα του εδάφους, οι ροζ ποικιλίες μπορεί να αποκτήσουν χρώμα από ροζ ανοιχτό έως κανονικό μπλε ή μια ένδιάμεση απόχρωση βιολετί ή λιλά. Αν θέλετε λοιπόν να μπλε λουλούδια να παραμείνουν στις ποικιλίες της ορτανσιας, θα πρέπει να αυξήσετε την οξύτητα του εδάφους, προσθέτοντας σταδιακά κάθε βδομάδα, όταν αρχίζει να ανθίζει η ορτανσία, 2 κουταλιές της σούπας θειάφι στη γλάστρα.

 

Ελισσάβετ Οικ (23/9):
Γεια σας! Έχω μια λεμονιά 20 ετών, αλλά ο φυλλοκνίστης μου την ξέρανε. Αναγκάστηκα να της κόψω τα κλαδιά γιατί ξεράθηκαν. Κάποια στιγμή προσπάθησε να πετάξει κάποια ματάκια αλλά ξεραθηκαν. Το περίεργο είναι ότι τωρα αρχές του Σεπτέμβρη από την ρίζα του πέταξε νέα πράσινα κλαδιά που και αυτά μόλις βγήκαν τα κατασπάραξε ό φυλλοκνίστης. Άλλη μια μικρή λεμονίτσα που αγόρασα είδα ότι και εκεί έκανε την εμφάνισή του, το ίδιο και σε μια μανταρίνια. Πώς να απαλαχτω από αυτό; Τι να κάνω; Ποια είναι η σωστή αντιμετώπισή του;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο φυλλοκνίστης ή φυλλορύκτης των εσπεριδοειδών είναι ένα έντομο που προσβάλλει την τρυφερή νεαρή βλάστηση της λεμονιάς, αλλά και των υπόλοιπων ειδών των εσπεριδοειδών. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τα νεαρά δενδρύλλια των φυτωρίων, για τα εμβολιασμένα δένδρα, καθώς και για τις νέες φυτείες εσπεριδοειδών. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για την οικολογική αντιμετώπιση φυλλοκνίστη στο σχετικό μας άρθρο.

 

Ζωή (23/9):
Γεια σας, έχω κάποιες απορίες σχετικά με τον τετράνυχο που με βασανίζει όλο το καλοκαίρι. Κάθε πότε ενδείκνυται να ψεκάζουμε με το ίδιο σκεύασμα και μετά από πόσες εφαρμογές θα έχουμε αποτελέσματα; Τι μπορούμε να κάνουμε προληπτικά όταν οι θερμοκρασίες είναι άνω των 30 βαθμών; Το ότι οι μελιτζάνες μου ρίχνουν τα άνθη τους και δεν παράγουν καθόλου καρπούς οφείλεται στον τετρανυχο ή πρεπει να ψάξω αλλού την αιτία; Ευχαριστώ πολύ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο τετράνυχος αποτελεί σημαντικό εχθρό στα κηπευτικά την περίοδο του καλοκαιριού. Ευνοείται από τον ξηρό και ζεστό καιρό, όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 30°C και ταχύτατα αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα φυτά του κήπου μας. Για την οικολογική αντιμετώπιση, ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα κάθε βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού. Επιλέγουμε να ψεκάζουμε βραδάκι όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω των 30 βαθμών Κελσίου.
Τα άνθη της μελιτζανιάς δεν δένουν πιθανότατα από το υπερβολικό πότισμα ή από υπερβολική λίπανση με αμμωνιακά λιπάσματα.

 

Μακρίνα Φωτ (24/9):
Φύτεψα πριν 5 χρόνια στον κήπο μου ένα μικρό δεντράκι πολλύφορης λεμονιάς,που μέχρι τώρα έχει μέτρια ανάπτυξη. Τώρα όμως έχει αρκετά λεμόνια κοντά στην ωρίμανση, αλλά και μάλλον αραιά φύλλα με κιτρίνισμα που φαίνεται να δείχνει έλλειψη σιδήρου. Την ποτίζω κάθε 4-5 μέρες. Είναι σκόπιμο σ’αυτή την φάση να ρίξω λίπασμα και τι είδους;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο σίδηρος είναι απαραίτητο στοιχείο για την θρέψη των φυτών, καθώς λειτουργεί σαν καταλύτης στον σχηματισμό της χλωροφύλλης και συντελεί στην ανάπτυξη, στην ανθοφορία και στην καρποφορία τους. Η έλλειψη σιδήρου ή τροφοπενία σιδήρου, όπως λέγεται, μπορεί να παρατηρηθεί σε όλα τα φυτά, αλλά είναι πιο συνηθισμένη στα εσπεριδοειδή δέντρα, όπως οι λεμονιές, οι πορτοκαλιές και οι μανταρινιές. Προσθέστε βιολογικό λίπασμα καλίου για να ωριμάσουν οι καρποί και λίπασμα χηλικού σιδήρου για να διορθωθούν τα συμπτώματα τροφοπενίας στο φύλλωμα.

 

Stauros Lin (27/9):
Καλημέρα κύριε Κώστα! Έχω τρεις μηλιές οι οποίες είναι γεμάτες μπαμπακιά. Ο κορμός τους είναι ολάσπρος να κάνω κάτι τώρα; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα. Και για την βαμβακάδα στις μηλιές πιθανότατα λόγω το εντόμου της ματόψειρας, συστήνουμε να γίνεται ψεκασμός στο κορμό των δέντρων και στα φύλλα με θερινό πολτό που ανήκει στα οικολογικά μέσα προστασίας των φυτών και να γίνει επανάληψη σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Anastasia Kon (24/9):
Καλημέρα σας, το καλοκαίρι φύτεψα σε μια μικρή γλάστρα μία ορτανσία, αλλά απ’ ότι είδα έχει καλή ανάπτυξη και θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε μπορώ να την μεταφυτεύσω σε μεγαλύτερη γλάστρα και τι φροντίδα χρειάζεται. Σας ευχαριστώ πολύ, κάνετε εξαιρετική δουλειά!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Η ορτανσία ανήκει στα οξύφιλα φυτά, όπως και η γαρδένια, καθώς θέλει όξινο χώμα για να την μεταφυτέψετε. Ιδανικό είναι το καστανόχωμα, που υπάρχει κάτω από τις καστανιές, διαφορετικά, προμηθευτείτε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά. Αυτή την εποχή μπορείτε να την μεταφυτέψετε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα. Καλό είναι να εξασφαλίζετε μια ημισκιερή δροσερή θέση στην ορτανσία σας, καθώς αγαπά τη ζέστη, την υγρασία αλλά όχι το απευθείας φως. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα ορτανσίας στο σχετικό μας άρθρο.

 

Μαρίνα Παρ (24/9):
Στο εξοχικό μου έχω αρκετά καρποφόρα δέντρα, λεμονιές, βερυκοκιές, βανίλιες, αχλαδιά κτλ. Το θέμα μου είναι ότι μάλλον από λάθος κλαδέματα έχουν πάρει πολύ μεγάλο ύψος και έτσι έχω πρόβλημα στη συγκομιδή των καρπών. Τι μπορώ να κάνω για να τους μειώσω το ύψος τους χωρίς να προκαλέσω ζημιά στα δέντρα;
Επίσης έχω μια αχλαδιά, την έχω φυτεύσει (δεντράκι απο φυτώριο) την άνοιξη προς καλοκαίρι του 2014, αλλά δεν μου έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα. Δεν μου έχει κάνει καρπούς και τώρα γύρω στις αρχές Σεπτεμβρίου ξαφνικά κιτρίνισαν τα φύλλα της και τα έριξε όλα. Βγάζει όμως νέα “μάτια”. Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτά που σας προείπα; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα καρποφόρα δέντρα σας καλό είναι να κλαδεύονται για να μην παίρνουν υπερβολικό ύψος καθώς και για να έχετε καλύτερη παραγωγή και για να έχετε ευκολότερη συγκομιδή καρπών. Πρέπει όμως τα κλαδεύονται τη σωστή εποχή. Για τα φυλλοβόλα δέντρα όπως η βανίλια, η βερικοκιά και η αχλαδιά , το κλάδεμά τους πρέπει να γίνεται Γενάρη Φλεβάρη πριν εκπτυχθεί η νέα βλάστηση. Για τα εσπεριδοειδή, όπως η λεμονιά, το κλάδεμα πρέπει να είναι ελαφρύ και να γίνεται μετά το τέλος της καρποφορίας τους, ανάλογα την ποικιλία, είτε Απρίλη- Ιούνη και δευτερεόντως τον Σεπτέμβριο.

 

Νίκη Κων (26/9):
Καλημέρα σας. Έχω ένα πρόβλημα με την καλαγχόη μου. Την έχω φυτέψει πριν 2 βδομάδες σε γλάστρα και την έχω μέσα στο σπίτι. Ενώ ήταν ανθισμένη όμορφη με πράσινα φύλλα, τώρα έχει αρχίσει να μαραίνεται. Σας βάζω φώτο να δείτε. Τι μπορώ να κάνω για να την βοηθήσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Θα σας πρότεινα να ποτίζετε σταθερά την καλαγχόη μια φορά τη βδομάδα τοποθετώντας για μισή ώρα τη γλάστρα μέσα σε μια λεκάνη με νερό και να ποτίζεται από τη βάση της γλάστρας. Τοποθετήστε την καλαγχόη σε φωτεινό μέρος που να μην κτυπάνε απευθείας οι ακτίνες του ήλιου και προσθέτετε υγρό λίπασμα ανθοφορίας μια φορά το μήνα.

 

Ειρήνη (26/9):
Σας παρακαλώ πολύ μήπως θα μπορούσατε να με βοηθήσετε… ποιο φάρμακο να πάρω για να ψεκασω το νυχτολούλουδο μου και τις ελιές στο μπαλκόνι μου; Έχουν βαμβακίαση και τα δύο. Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η βαμβακάδα ή ψύλλα της ελιάς, είναι ένα έντομο που προσβάλλει τα ελαιόδεντρα και τα νυχτολούλουδα. Προσβάλλει τη νεαρή βλάστηση σχηματίζοντας χαρακτηριστικά λευκά βαμβακώδη εκκρίματα που καλύπτουν τις ανθοταξίες και τα φύλλα. Όταν υπάρχουν σημαντικές προσβολές από βαμβακάδα, συστήνουμε να γίνεtαι ψεκασμός στα ελαιόδεντρα με θερινό πολτό. Ο θερινός πολτός είναι λάδι παραφίνης και συγκαταλέγεται στα οικολογικά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα για την προστασία της ελιάς. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για την βαμβακάδα ελιάς.

 

Dimitris Pes (27/9):
Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω για λίπανση ξινών και αν εγκρίνεται την κοπριά, καθώς ακόμα εαν και πότε σκάβουμε τους λάκκους των ξινών.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η κοπριά περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και είναι κατάλληλη για τα ξινά (εσπεριδοειδή) όταν βρίσκονται σε στάδιο βλαστικής ανάπτυξης. Επειδή η κοπριά περιέχει άλατα, θα πρέπει να είναι καλά σβησμένη και να προστίθεται σε περιορισμένες ποσότητες και να συνοδεύεται από καλό και τακτικό πότισμα. Προσθέτουμε λίπανση με κοπριά την περίοδο νωρίς την άνοιξη. Τα εσπεριδοειδή καλό είναι να ποτίζονται με σύστημα άρδευσης με σταγόνες και δεν χρειάζεται να σκάβουμε λάκκους γύρω από την ρίζα των δέντρων.

 

Maria Laz (27/9):
Μου έφεραν μια γαρδένια και ξέρω ότι είναι απαιτητικό φυτό. Αν την τοποθετήσω σε μπαλκόνι βορεινό, σε σκια δηλαδη, ο ήλιος δεν την βλέπει καθόλου κατά την διάρκεια της μέρας. Θα τα καταφερει; Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το άλλο μπαλκόνι το νότιο το χτυπάει ο ήλιος όλη μέρα. Εκεί ξέρω ότι δεν θα αντέξει, ειδικά το καλοκαίρι, γι’ αυτό αναρωτιέμαι αν θα της αρέσει στο βορεινό χωρίς ήλιο άμεσο. Όπως και να έχει σας ευχαριστώ και καλή συνέχεια σε αυτό που κάνετε, το κάνετε με αγάπη και φαίνεται. Να είστε καλά!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και πραγματικά χαιρόμαστε να δίνουμε συμβουλές σε όλους εσάς που αγαπάτε τα φυτά και την κηπουρική. Για την γαρδένια σας, εξασφαλίστε ότι βρίσκεται σε δροσερή σκιερή θέση, προφυλαγμένη από ανέμους και δεν την χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Προτιμήστε προς το παρόν το βορεινό μπαλκόνι, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή όταν μπει ο χειμώνας να την προστατέψετε με ειδικό αντιανεμικό δίχτυ. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα γαρδένιας στο σχετικό μας άρθρο.

 

Μαρία Χαν (27/9):
Καλησπέρα! Ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας παρέχετε. Ήθελα να ρωτήσω εαν είναι καλή εποχή να ρίξω κοπριά στα λουλούδια και στους βολβούς και πόση. Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα από τα Μυστικά του Κήπου κι ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Σχετικά με το ερώτημα σας, θα σας πρότεινα, σταδιακά, αυτή την εποχή, να προσθέσετε λίγη κοπριά καλοχωνεμένη, στα λουλούδια και στους βολβούς για να βοηθήσετε την βλαστική τους ανάπτυξη. Ενσωματώσετε 2-3 κουταλιές ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας και φροντίστε να ποτίσετε άμεσα τα φυτά σας.

 

Aris Kor (28/9):
Καλησπέρα κύριε Λιονουδάκη και πολλά συγχαρητήρια για τη σημαντική βοήθειά σας και τις πληροφορίες που παρέχετε! Η ερώτησή μου αφορά στην αιτία που προκαλεί φθορά (σάπισμα) καρπών σε διάφορες ποικιλίες μηλιάς που έχω. Είναι μήπως μύγα Μεσογείου ή κάτι άλλο; Προτείνετε κάποια αντιμετώπιση προληπτικά;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πιο πιθανή αιτία για το σάπισμα των μήλων είναι το έντομο της καρπόκαψας περισσότερο από τη μύγα της Μεσογείου. Οι προσβεβλημένοι καρποί σκουληκιάζουν και πέφτουν πρόωρα ή υποβαθμίζονται ποιοτικά (σάπισμα) καθώς ακολουθούν δευτερογενείς μυκητολογικές προσβολές και είναι ακατάλληλοι για φάγωμα. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για την καρπόκαψα μηλιάς και για την προληπτική αντιμετώπιση της με οικολογικά μέσα προστασίας στο σχετικό μας άρθρο.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.