εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 26 Νοεμβρίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Γιάννα Καρ (19/11):
Ποια λουλούδια μπορώ να φυτέψω αυτή την περίοδο και ποια ανθίζουν μέσα στον χειμώνα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Σίγουρα, αυτή την εποχή μπορείτε να φυτέψετε ακόμα φθινοπωρινά λουλούδια όπως κυκλάμινα, πανσέδες, αζαλέες που ανθίζουν μέσα στο χειμώνα, καθώς και βολβούς φθινοπωρινής φύτευσης όπως φρέζιες, ζουμπούλια, αμαρυλλίδες και τουλίπες που θα ανθίσουν στα τέλη του χειμώνα.

 

Γιώργος Μαλ (20/11):
Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που να μπορεί κανείς να βρει υπαίθριες ντομάτες αυτή την εποχή;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Είναι πολύ απίθανο να βρει στο εμπόριο και να προμηθευτεί υπαίθριες ντομάτες αυτή την εποχή. Πάντως, σε ερασιτεχνικό επίπεδο σε νότια μέρη, κάποιοι συνεχίζουν να συγκομίζουν ακόμα και αυτή την εποχή υπαίθριες όψιμες ντομάτες λόγω της ηπιότητας του καιρού σχετικά με τις θερμοκρασίες.

 

Μαρία Φου (20/11):
Συγχαρητήρια για την σελίδα σας και για το έργο που προσφέρετε σε εμάς, τους ερασιτέχνες κηπουρούς. ‘Εχω μια αρμπαρόριζα πολύ εντυπωσιακή και θέλω να κόψω ένα κομμάτι για να την πολλαπλασιάσω. Γίνεται; Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Βέβαια, μπορείτε να πάρετε ένα μόσχευμα του φυτού και να το μεταφυτέψετε σε μια γλάστρα αφού έχετε εμβαπτίσει την τομή του μοσχεύματος με λίγη ορμόνη ριζοβολίας για να ριζώσει καλύτερα και πιο γρήγορα να δώσει ένα νέο φυτό. Τη γλάστρα αρχικά, για ένα μήνα τουλάχιστον, θα τη διατηρήσετε σε δροσερό σκιερό σημείο, θα ποτίζετε κάθε 2-3 μέρες και μετά αφού ριζώσει θα τη μεταφέρετε στην αυλή που έχει νοτιοδυτικό προσανατολισμό. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα αρμπαρόριζας στο σχετικό μας άρθρο.

 

Μιμίκα Λεβ (20/11):
Τα γεράνια και οι τριανταφυλλιές γέμισαν τρύπες τα φύλλα τους. Τι να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα γεράνια και οι τριανταφυλλιές σας πιθανότατα γέμισαν από τρύπες από κάμπιες. Αντιμετωπίστε τις βιολογικά με σκόνισμα ή ψέκασμα με oικολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον βάκιλο Θουριγγίας στο σχετικό μας άρθρο.

 

Στέλλα Βρο (21/11):
Πότε πρέπει να κλαδέψω την λεμονιά και την πορτοκαλιά μου; Μπορώ να το κάνω τώρα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψετε την λεμονιά και την πορτοκαλιά σας ενόψει του χειμωνιάτικου παγετού. Οι λεμονιές και οι πορτοκαλιές κλαδεύονται μέσα στην άνοιξη μέχρι τα μέσα καλοκαιριού, μετά το τέλος της καρποφορίας ή σε περίοδο μειωμένης καρποφορίας. Μάθετε περισσότερα για κλάδεμα λεμονιάς και κλάδεμα πορτοκαλιάς στα σχετικά μας άρθρο.

 

Αθηνά Λεβ (21/11):
Καλησπέρα σας! Η αλόη καίει τα φύλλα στις άκρες. Τι μπορώ να κάνω; Πρέπει να την μεταφυτεύσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα φύλλα της αλόης μπορεί να παρουσιάζουν εγκαύματα από τη συνεχή έκθεση στον ήλιο ή από την υπερβολική άζωτούχα λίπανση. Θα σας πρότεινα να την κλαδέψετε και να τη μεταφυτέψετε σε ημισκιερό χώρο και θα παρουσιάσει πολύ καλύτερη ανάπτυξη. Η προσθήκη υδατοδιαλυτού χηλικού σιδήρου θα βοηθήσει στο έντονο πρασίνισμα των φύλλων της. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα αλόης, καθώς και 6 μυστικά για μεταφύτευση αλόης στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Χάρης Στα (21/11):
Γεια σας. Έχω μια τριανταφυλλιά σε γλάστρα όπου στα παλιά φύλλα καφετιάζουν οι άκρες και ξεραίνονται και τα καινούρια βγαίνουν κίτρινα αλλά με πράσινες φλέβες. Πώς μπορώ να την βοηθήσω; Ευχαριστώ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Μην κάνετε υπερβολικό πότισμα στην τριανταφυλλιά σας και διαπιστώστε μήπως θέλει μεταφύτευση. Προσθέστε πλήρες κοκκώδες λίπασμα και χηλικό σίδηρο. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την τριανταφυλλιά στα σχετικά μας άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

Γεωργία Κου 22/11:
Καλημέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη γλάστρα μου με τον πολυετή βασιλικό. Έχει βγάλει πολλά άνθη. Κάπου διάβασα ότι πρέπει να τα αφαιρέσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα από τα Μυστικά του Κήπου. Αφαιρέστε τα άνθη σχολαστικά και κορφολογείτε τον πολυετή βασιλικό σας για να τονώσετε την ανάπτυξη του και να έχει πιο συμπαγή κόμη. Επίσης, η προσθήκη βιολογικής λίπανσης και σιδήρου θα δημιουργήσει πιο πλούσιο και καταπράσινο φύλλωμα. Δείτε και το σχετικό μας άρθρο με 10 συμβουλές για φροντίδα βασιλικού.

 

Θανάσης Στα (22/11):
Θέλω να μου πειτε αν υπάρχουν αυτή την εποχή αυτοφυή φυτά για συγκομιδή Νοέμβριο, Δεκεμβριο;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αυτή την εποχή στην ύπαιθρο μπορείτε να μαζέψετε άγρια ραδίκια και σταμναγκάθι, ζωχό, λάπαθο, σινάπι, καυκαλήθρα, αγριόσκορδο, μάραθο για να τα φάτε φρέσκα σε σαλάτα ή βραστά χόρτα, τσιγαριαστά για πίτες ή μαγειρευτά σε φαγητά. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το σταμναγκάθι στο σχετικό μας άρθρο.

 

Μάκης Γαλ (23/11):
Συγχαρητήρια για τη σελίδα σας και για τις χρήσιμες συμβουλές. Μεταφύτεψα “πουλί του παραδείσου” σε μεγάλη γλάστρα. Αν και έχει κάνει πλούσιο και ωραίο φύλλωμα δεν βγάζει λουλούδια. Τι συμβαίνει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Η στερλίτσια ή αλλιώς το πουλί του παραδείσου θέλει ηλιοφάνεια και ζεστές μέρες για να μπορέσει να ανθοφορήσει. Πάντως, συνήθως αργεί να ανθοφορήσει 2-3 χρόνια μετά τη μεταφύτευση. Φροντίστε επίσης να μην το παραποτίζετε γιατί η περίσσεια νερού δεν βοηθά στην ανθοφορία της στερλίτσια. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και στο σχετικό μας άρθρο για την στερλίτσια.

 

Διονύσης Καλ (24/11):
Έχω μια μία ορτανσία και τα φύλλα της έχουν πάρει ένα γκρι χρώμα και ξεραίνονται, ενώ τα καινούργια μαυρίζουν. Τι μπορεί να φταίει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το γκρι χρώμα των φύλλων πιθανότατα μπορεί να οφείλεται σε μυκητολογική αιτία. Το μαύρισμα στα φύλλα μπορεί να συμβαίνει όταν προσθέτουμε υπερβολική ποσότητα νερού, καθώς και όταν δεν γίνεται καλή αποστράγγιση στο έδαφος. Κάτι ανάλογο παρουσιάζεται και όταν δίνουμε μεγάλη ποσότητα λίπανσης, καθώς δημιουργούνται τοξικότητες λόγω υπερβολικής συσσώρευσης αλάτων. Επίσης, παρόμοια συμπτώματα παρατηρούνται όταν την ορτανσία την χτυπά απευθείας το ηλιακό φως, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα ορτανσίας στο σχετικό μας άρθρο.

 

Φάνης Για (24/11):
Έχω κάτι κυπαρισσάκια λέλαντ και τούγιες και άρχισαν να ξεραίνονται 2-3 το φθινόπωρο και τα υπόλοιπα να έχουν μικρές ξηράνσεις στο εσωτερικό του φυλλώματος. Τι μπορώ να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα κυπαρισσάκια και οι τούγιες σας πιθανότατα έχουν προσβληθεί από μύκητα φυτόφθορα, μια σοβαρή ασθένεια του ριζικού συστήματος των κυπαρισσοειδών. Ριζοποτείστε στις ρίζες με γαλαζόπετρα (θειικός χαλκός), εφαρμόζοντας 1 κουταλιά της σουπας σε 5 λίτρα νερό, μετά το πότισμα. Επίσης ψεκάστε με λίπασμα φωσφονικου καλίου ανά δεκαπέντε μέρες, στο φύλλωμα των φυτών. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα τούγιας στο σχετικό μας άρθρο.

 

Άνθιμος Τζω (24/11):
Καλησπέρα σας! ! Ήθελα τη βοήθεια σας έχω ένα σπαθίφυλλο, ενώ βλέπω σε άλλους το φύλλωμα του είναι καταπράσινο και με μεγάλα φύλλα εμένα είναι μικρά τα φύλλα του και δεν έχουν αυτό το σκούρο πράσινο. Και επίσης βλέπω έχουν και αρκετό ύψος ενώ το δικό μου έχει ύψος 30 cm. Τι φταίει; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα σας. Τοποθετείστε καταρχήν το σπαθίφυλλο σε εσωτερικό χώρο, φωτεινό που να μην κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Προσθέστε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε δυο βδομάδας για να του δώσει ανάπτυξη στο φύλλωμα και έντονο πράσινο χρώμα. Μεταφυτέψτε το σε μεγαλύτερη ηλάστρα αν το κρίνετε αναγκαίο.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.