εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 19 Νοεμβρίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Φώτης Ασπ (12/11):
Καλημέρα σας, μια ερώτηση έχω να κάνω. Γιατί πεφτουν τα φύλλα της μπουκαμβίλιας; Να σας ενημερώσω ότι είναι σε γλάστρα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα από τα Μυστικά του Κήπου. H βουκαμβίλια είναι φυλλοβόλο αναρριχητικό φυτό, οπότε ίσως είναι φυσιολογικό αυτή την εποχή, να πέφτουν τα φύλλα του. Σε διαφορετική περίπτωση, η πτώση φύλλων μπορεί να προέλθει από το υπερβολικό πότισμα ή την υπερβολική λίπανση. Πάντως καλό είναι να τη διατηρείτε σε ηλιαζόμενες θέσεις. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα βουκαμβίλιας στο σχετικό μας άρθρο.

 

Theodora Tho (12/11):
Αγαπητέ κύριε Λιονουδάκη, πραγματικά άπειρα ευχαριστώ για την βοήθεια αναφορικά με τα γεράνια μου και την γκρίζα πεταλούδα. Πολύτιμη η συμβουλή σας και για ένα ακόμη λόγο: δεν θα ήθελα ποτέ να βλάψω τις μέλισσες. Έχω διαβάσει τελευταία πολλά σοβαρά άρθρα αναφορικά με την μέλισσα. Πολλά άρθρα αντιμετωπίζουν τις αρρώστιες της μέλισσας και την μείωση του πληθυσμού, μόνο απο την ωφελιμιστική πλευρά – επικονίαση, μέλι κλπ. Προσωπικά με ενδιαφέρει, κυρίως, να μην την βλάψω, είναι ένα πλάσμα με ίδιο με εμένα δικαίωμα στην ζωή. Λατρεύω την φύση και σας είμαι ευγνώμων γιατί με κάθε σας ανάρτηση προσπαθείτε να μην δηλητηριάσετε το περιβάλλον και να μην βλάψετε πανίδα και χλωρίδα. Μπράβο σας! Κάποια στιγμή – όταν εσείς το νομίζετε ορθό χρονολογικά και εποχιακά, αλλά και σωστό, ώστε να μην μονοπωλεί ένας αναγνώστης την βοήθειά σας, αλλά να την χαίρονται όλοι, θα μπορούσατε:
1. Να εξηγήσετε τα περί λιπασμάτων. Ένας μου λέει να βάζω πάντα σε όλα 20-20-20, άλλος 18-5-30 με προσθήκη όμως υδροδιαλυτού μαγνησίου.
2. Η γεωγραφική θέση λογικά έχει σχεση με την εποχή λιπάνσεως. Άλλο η υπέροχη Κρήτη, άλλο η Φλώρινα. Εμείς εδώ στην Αθήνα έχουμε 20 βαθμούς και ηλιοφάνεια και ας είναι Νοέμβριος. Όμως, στην Αττική ο Μάρτιος είναι κυριολεκτικά παλουκοκάφτης και συχνά και ο Απρίλιος. Άρα υπολογίζω με την θερμοκρασία πότε θα βοηθήσω την «‘χειμέρια » νάρκη του φυτοή;
3. Το γιασεμί μου – μου το αναστήσατε με το εκχύλισμα φυκιών – έχει ολοζώντανα άνθη, αλλά δεν ρίχνει τα ξερά όπως θα δείτε στην φωτογραφία που στέλνω. Θυμάμαι να παίζω παιδί δίπλα σε γιασεμιά, χωρίς ξερά άνθη, με χώμα διάσπαρτο με πεσμένα λευκά λουλούδια. Τι κάνω λάθος;
Και πάλι αμέτρητα ευχαριστώ για την ανιδιοτελή βοήθεια, τον ολοφάνερο μέσα από τις απαντήσεις σας σεβασμό στην φύση, την αγάπη σας στα φυτά και την επαγγελματική σας αρτιότητα και ευσυνειδησία. Να είστε πάντα καλά!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ από τα Μυστικά του Κήπου, για τα θερμά σας λόγια. Σχετικά με τις μέλισσες είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε οικολογικά σκευάσματα για την προστασία των φυτών που δεν είναι επιβαρυντικά για τις μέλισσες και γενικότερα για το περιβάλλον. Σχετικά με τα ερωτήματα σας, θα σας έλεγα τα εξης:
1. Το 20-20-20 είναι ένα ισόρροπο υδατοδιαλυτό χημικό λίπασμα, γενικής χρήσης, που περιέχει 20 μονάδες αζώτου, φωσφόρου και καλίου άμεσα αφομοιωσιμο από τα φυτά. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες 20-20-20 ανάλογα με τα ιχοστοιχεία που περιέχουν που συνδέονται και με το βαθμό άμεσης αφομοίωση από τα φυτά. Θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά στο σύνθετο θέμα των λιπασμάτων σε μελλοντική μας ανάρτηση.
2. Σαν γενική αρχή αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα στα φυτά και ειδικά στα λουλούδια μας, τους πολύ κρύους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη. Βέβαια, αυτό είναι σχετικά ανάλογα με την περιοχή. Πάντως, το Μάρτιο ακόμη αν και υπάρχουν πιθανότητες όψιμου παγετού λιπαίνουμε τα φυτά.
3. Το γιασεμί σας είναι σε πολύ καλή κατάσταση όπως φαίνεται από την φωτογραφία. Θα σας πρότεινα να απομακρύνετε τα ξερά άνθη για να δώσετε ώθηση και σε νέα ανθοφορία. Αυτό που θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια, την έντονη ανθοφορία, χωρίς ξερά άνθη ίσως να μην είναι τόσο αντικειμενικό. Πιθανότατα κάποιος ευσυνείδητος κηπουρός, φρόντιζε να απομακρύνει τα ξερά άνθη, αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει αντικείμενο προσοχής στα παιδικά σας μάτια.

 

Anna Sam (12/11):
Κύριε Κώστα, ευχαριστούμε για τις συμβουλές που δίνετε τόσο απλόχερα. Θα ήθελα να ξέρω πότε καταλαβαίνουμε ότι η γαρδένια μας θέλει μεταφύτευση; Κι αν τη μεταφυτέψω, που να τοποθετήσω τη γλάστρα; Τι άλλο πρέπει να ξέρω για την φροντίδα της;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
H γαρδένια είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα καλλωπιστικά φυτά. Μεταφυτεύουμε τη γαρδένια μας σε μεγαλύτερη γλάστρα όταν συμπιέζονται οι ρίζες της στη γλάστρα, όταν παρατηρούμε κίτρινα φύλλα ή να βγαίνουν μικρά τα καινούργια της φύλλα, καθώς και όταν πέφτουν τα μπουμπούκια της. Εξασφαλίστε της θέση δροσερή, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου, καλά προφυλαγμένη από βοριάδες και νοτιάδες. Μάθετε περισσότερα για τη φροντίδα γαρδένιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Μαρία Μπο (12/11):
Ευχαριστούμε που μπαίνετε στον κόπο να απαντάτε σε όλες τις ερωτήσεις μας. Έχω βάλει δυο μικρές ροδιές περίπου 4 χρονών, αλλά ρόδια δεν βλέπω, παρά μόνον λίγα άνθη, ειδικά στην μία, που όταν γίνονται ρόδια, πέφτουν. Μου είπαν να βάλω βόριο, ισχύει? Εσείς το προτείνετε, τι άλλο μπορώ να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Καταρχήν, θα σας συμβούλευα να κάνετε στα νεαρά δένδρα σας κλάδεμα διαμόρφωσης. Αυτό γίνεται γίνεται κάθε χρόνο την περίοδο του χειμώνα, από Δεκέμβρη ως Φλεβάρη. Αποσκοπεί στην εξισορρόπηση μεταξύ της βλαστήσεως και της καρποφορίας και στην επιτάχυνση της καρποφορίας των νέων δένδρων. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο για κλάδεμα ροδιάς. Στις αρχές της άνοιξης θα προσθέσετε πλήρες βιολογικό λίπασμα που να περιέχει και βόριο που βοηθά στην καρπόδεση και θα επαναλάβετε στις αρχές του καλοκαιριού. Επίσης, θα πρέπει να πραγματοποιείτε τακτικά σταθερά ποτίσματα, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο για νε έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία η ροδιά και να αποφύγετε το σκάσιμο στα ρόδια.

Dimitra Arg (13/11):
Καλημέρα, πριν ένα μήνα έβαλα σε μεγάλη γλάστρα μπανανιά. Κάθε πότε την ποτίζω και χρειάζεται λίπασμα; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα. Εξασφαλίστε μια ηλιόλουτη θέση για την μπανανιά σας στη γλάστρα, προφυλαγμένη από τους δυνατούς ανέμους και την παγωνιά και προσθέστε βιολογικό λίπασμα αζώτου ή κοπριά μια φορά το μήνα εκτός από την περίοδο Δεκέμβρη-Γενάρη που έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Σε αυτή την περίοδο του χειμώνα, θα μπορούσατε να προσθέσετε οικολογικό λίπασμα εκχυλίσματος φυκιών για τόνωση του φυτού και για αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ποτίζετε δυο φορές τη βδομάδα αυτή την εποχή εκτός αν έχουμε βροχόπτωση και Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα της μπανανιάς σε γλάστρα στο σχετικό μας άρθρο.

 

Δημήτρης Βαλ (13/11):
Γιατί η μανταρινιά μου σκάει τα μανταρίνια πριν ωριμάσουν και πέφτουν κάτω; Πώς μπορώ να τα αντιμετωπίσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Οι σκασμένοι καρποί της μανταρινιάς μπορεί να οφείλονται σε ακανόνιστα ποτίσματα, σε απότομες μεταβολές της θερμοκρασίες, σε διαφορά θερμοκρασία ημέρας και νύχτας καθώς και στην προσθήκη υπερβολικής ποσότητας αμμωνιακού λιπάσματος. Το τακτικό πότισμα, η ορθολογική λίπανση και ο διαφυλλικός ψεκασμός με χαλκό και ασβέστιο βοηθά στη μείωση του φαινομένου του σκασίματος των καρπών.

 

Στρατής Βρο (14/11):
Έχω σε μεγάλη γλάστρα εδώ και τρία χρόνια φυτέψει avocado από κουκούτσι και ήδη είναι περίπου δύο μέτρα ύψος με υγιή φύλλωμα. Βρίσκεται σε βορινό σημείο στον κήπο μου αλλά προστατευμένο από αέρηδες Πότε θα καρποφορήσει και τι πρέπει να κάνω γι αυτό;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αν φυτέψουμε αβοκάντο από σπόρο (κουκούτσι) και δεν το εμβολιάσουμε κάποια συγκεκριμένη ποικιλία, θα καθυστερήσει πολύ να μπεί σε καρποφορία, ειδικά αν είναι σε γλάστρα. Θα σας πρότεινα να μεταφυτέψετε το αβοκάντο στο χώμα σε μια δροσερή μεριά του κήπου σας. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για φύτευση αβοκάντο στο σχετικό μας άρθρο.

 

Μάκης Γαρ (14/11):
Έχω μια λεμονιά στον κήπο και φέτος έχει μεγάλη προσβολή από βαμβακίαση. Το ίδιο πάθανε και άλλοι γείτονες. Ποιος είναι ο τρόπος αντιμετώπισής της;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για την βαμβακάδα στη λεμονιά σας αλλά και για τις λεμονιές των γειτόνων σας, χρησιμοποιείστε οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού . Φροντίζουμε να έχουμε ποτίσει τα φυτά μας όταν ψεκάσουμε με θερινό πολτό το φύλλωμα για να μην “στρεσαριστούν”. Ο ψεκασμός καλό είναι να γίνεται βραδάκι σε θερμοκρασίες μέχρι 28°C. Επαναλάβετε τον ψεκασμό σε δεκαπέντε μέρες. Τον θερινό πολτό θα τον προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα.

 

Μπάμπης (14/11):
Επιτρέπεται το κλάδεμα της ελιάς ταυτόχρονα με την συγκομιδή;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αρκετοί παραγωγοί κλαδεύουν κατά τη συγκομιδή ή ακριβώς μετά τη συγκομιδή. Δεν είναι απαγορευτικό, ειδικά αν δεν έχουμε πολύ βαρύ χειμώνα στη συγκεκριμένη ελαιοκομική περιοχή. Προτιμούμε να κλαδεύουμε μετά τον Ιανουάριο, όσο πλησιέστερα προς το Μάρτη, σε περίοδους χωρίς παγετούς και βροχές, σε συνθήκες μειωμένης υγρασίας, για αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών, όπως του κυκλοκόνιου και της καρκίνωσης της ελιάς. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για κλάδεμα ελιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Huseyin Bay (14/11):
Γεια σας, έχω ένα προβληματάκι με την ορτανσία. Την έβαλα μέσα στο σπίτι, αλλά άρχισε να ξεραίνεται, γιατί όμως; Μπορείτε να μου πείτε; Σας στέλνω μερικές φωτογραφίες.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σας από τα Μυστικά του Κήπου. Θα σας πρότεινα να έχετε την ορτανσία σε εξωτερικό χώρο, φωτεινό, που να προστατεύεται από τις πρωινές και μεσημεριανές ακτίνες του ήλιο. Ο ψεκασμός με χαλκούχο διάλυμα θα βοηθήσει την τόνωση του φυτού καθώς και η προσθήκη λίπανσης. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα ορτανσίας στο σχετικό μας άρθρο.

 

Kώστας Κρο (14/11):
Τι φοβερή ομάδα είστε στα Μυστικά του Κήπου. Συγχαρητήρια για τις συμβουλές που μας προσφέρετε. Πότε μπορώ να πολλαπλασιάσω την τριανταφυλλιά; Τι κλαδάκια να κόψω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια για την ομάδα των Μυστικών του Κήπου. Για να πολλαλασιάσετε την τριανταφυλλιά, πρέπει να επιλέξετε μοσχεύματα αρχές άνοιξης από καλοσχηματισμένα υγιή ίσια κλαδιά τριανταφυλλιάς που μόλις έχουν αρχίσει να ξυλοποιούνται. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για πολλαπλασιασμό τριανταφυλλιάς στο σχετικό μας άρθρο.

 

Χρήστος Λυμ (15/11):
Όλα τα σάιτ αναφέρουν εποχή σποράς άνηθου μόνο τον Απρίλιο, κι όμως στην αγορά υπάρχει όλο το χρόνο;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο άνηθος ευδοκιμεί σε δροσερό περιβάλλον και μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν όλο το χρόνο. Μπορεί να φυτευτεί από τις αρχές Σεπτέμβρη μέχρι τα τέλη της άνοιξης, αν και σε περιοχές που επικρατούν συνθήκες μεγάλης παγωνιάς, Δεκέμβριο – Ιανουάριο, καλό είναι να αποφεύγουμε τη σπορά του. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα άνηθου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.