εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 12 Νοεμβρίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Theodora Tho (4/11):
Τι όμορφη και πόσο χρήσιμη η σελίδα σας! Χίλια μπράβο. Ακόμη και αν το θέμα ή η απάντηση δεν έχει σχέση με τα δικά μου φυτά, πάντα κάτι ενδιαφέρον μαθαίνω. Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για την ανιδιοτελή προσφορά σας και τις πάντα σωστές συμβουλές. Τώρα θα παρακαλούσα να βοηθήσετε και εμένα: είχα γεράνια υπέροχα, που κατέστρεψε όταν εμφανίστηκε αυτή η μικρή γκριζωπή πεταλούδα. Αγόρασα καινούργια. Μαύρισαν και σε αυτά οι μίσχοι με τις προνύμφες της πεταλούδας να μου τρώνε τα γεράνια από μέσα. Αγόρασα και πάλι και με τις συμβουλές σας (π.χ εκχύλισμα φυκιων) είναι πανεμορφα και ολάνθιστα με τεράστια λουλούδια. Χωρίς να θέλω να θίξω συνάδελφό σας, γεωπονικό κατάστημα μου έδωσε το ****** (εμπορική επωνυμία εντομοκτόνου) να ψεκάζω κάθε 15 ημέρες και να ρίχνω και στο εδαφος. Η πεταλούδα ανενόχλητη κάθεται στα γεράνια. Άλλος κηπουρός μου είπε ότι αυτά είναι όλα ιταλικά γεράνια, διόλου ανθεκτικά και πως αν θέλω γεράνια αιώνια να πάω σε κάποιο νησί και να πάρω από τις παλιές, ψηλές, παραδοσιακές ποικιλίες. Μόνο αυτές δεν παθαίνουν τίποτε. Παρακαλώ πολύ, βοηθήστε με να μακροημερεύσουν τα γεράνια μου. Σας ευχαριστώ πολύ-πολύ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα τόσο θερμά λόγια και πραγματικά χαιρόμαστε που είμαστε χρήσιμοι σε όλους εσάς που αγαπάτε τα φυτά και την κηπουρική. Σχετικά με τις κάμπιες της πεταλούδας που προσβάλλουν τα γεράνια, το χημικό σκεύασμα (επιβλαβές για τις μέλισσες) που αναφέρετε δεν καταπολεμά τις κάμπιες, αλλά μοναχά τη μελίγκρα και τον αλευρώδη. Θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε οικολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας και να σκονίσετε τα γεράνια σας κάθε δέκα μέρες. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον βάκιλο Θουριγγίας και τις χρήσεις του στο σχετικό που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Stelios Amo (4/11):
Η μελιτζάνα έχει πολύ ανθό και πέφτει χωρίς να τον δένει. Τι συμβαίνει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η ανθόρροια της μελιτζάνας σας μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα, σε απουσία λίπανσης ή σε υπερβολική λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα (αμμωνία). Ακόμα και οι μεγάλες διακυμάνσεις των ημερήσιων θερμοκρασιών μπορούν να συμβάλλουν στην πτώση των ανθέων. Πάντως, θα σας πρότεινα να ψεκάσετε τα φυτά της μελιτζάνας με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών που βοηθά στην καρπόδεση των ανθέων. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα φύκια στο σχετικό μας άρθρο.

 

Άντυ Λ (5/11):
Θα ήθελα να σας ρωτήσω, έχω τρία μπέντζαμιν που έχουν γίνει ολόκληρα δέντρα. Αυτό τον καιρό μου κιτρινίζουν και πέφτουν τα φύλλα τους. Θα ήθελα να ρωτήσω που οφείλεται; Σας ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Οι φίκοι μπέντζαμιν χρειαζονται τακτικά ποτίσματα, καθώς και λίπανση με υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά. Όμως το κιτρίνισμα στα φύλλα παρατηρείται και στην υπερβολική υγρασία, ειδικά όταν δεν στραγγίζει το χώμα, καθώς και όταν το φυτό έχει έλλειψη σιδήρου. Διαβάστε περισσότερα για φροντίδα φίκου καθώς και για την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα σχετικά άρθρα.

 

Vicky Cha (5/11):
Φέτος η ελιά μου είχε άνθος και τώρα δεν έχει, αυτό κανει πάντα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Θα ήταν καλό να μας διευκρινίσετε αν μιλάτε για ελιά που βρίσκεται στο χώμα ή αν βρίσκεται σε γλάστρα. Σε κάθε περίπτωση, η υπερβολική υγρασία καθώς και η υπερβολική αζωτούχα λίπανση, καθώς και οι θερμοί άνεμοι μπορούν να προκαλέσουν πτώση των ανθέων. Περιμένουμε λοιπόν περισσότερες πληροφορίες για να είμαστε και εμείς πιο συγκεκριμένοι και πιο κατατοπιστικοί στην απάντηση μας.

 

Μαρία Παπ (6/11):
Ευχαριστώ για τις υπέροχες απαντήσεις σας. Μια φίλη μου έχει μια ωραία λεμονιά στον κήπο του σπιτιού της και της πέφτουν πολλά φύλλα. Τι θα πρέπει να κάνει; Δεν είναι εκτεθειμένη σε βοριάδες. Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Αφού δεν είναι εκτεθειμένη σε βοριάδες, η φυλλόπτωση μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή απουσία ποτίσματος. Επίσης μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική αζωτούχα λίπανση με αμμωνίες ή ακόμα και στις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίες. Σε κάθε περίπτωση τακτικά ποτίσματα, μια φορά τη βδομάδα αυτή την περίοδο ενώ η προσθήκη ισόρροπης λίπανσης, καθώς και σιδήρου θα βοηθούσε στην καλύτερη της ανάπτυξη.

 

Θάλεια Παχ (6/11):
Καλησπέρα, έχω φυτεύσει μια λεμονιά. Το Μάρτιο ήταν καταπράσινη, είχε 6 λεμόνια, έβγαζε ανθούς και τα έριξε και έχει μόνο τα πρώτα λεμόνια. Τα φύλλα της είναι κιτρινισμένα με άσπρο στην άκρη και δεν ξαναέβγαλε άνθη.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα σας. Καταρχήν θα πρέπει να πούμε ότι σε νέα καρποφόρα δενδρύλλια όπως η λεμονιά στα 2 χρόνια, δεν αφήνουμε καρπούς στο δέντρο για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα και να μην εξαντληθεί λόγω καρποφορίας. Πιθανότατα δεν την ποτίζατε και τακτικά, γιατί αυτά τα σημάδια στο φύλλωμα είναι σαν να έχουμε ηλιεγκαύματα. Η προσθήκη σιδήρου θα βοηθούσε στο πρασίνισμα του φυλλώματος. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον σίδηρο και τη σημασία του για τα φυτά στο σχετικό μας άρθρο.

 

Αμάντα Νικ (7/11):
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog σας! Είναι πολύ διαφωτιστικό! Ήθελα να σας στείλω κάποιες φωτο από τα λουλούδια της τάξης του σχολείου που δουλεύω. Μου τα έφεραν οι μαθητές μου και παρότι μου είπαν και στο φυτώριο ότι είναι για βεράντα, σκέφτηκα να τους δώσω μια ευκαιρία γιατί η τάξη είναι ευρύχωρη και αερίζεται από 2 φεγγίτες όταν δεν είμαστε εκεί. Κατά τη διάρκεια της μέρας ανοίγω τα παράθυρα. Βασιλικός, σπαθίφυλλο, τριανταφυλλιά, μπιγκόνια – μάλλον την πότισα πολύ και σάπισε – κακτάκι. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια και χαιρόμαστε που στο σχολείο σας διατηρείτε διάφορα φυτά, καθώς είναι σημαντικό για τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τα φυτά και τη φύση. Σίγουρα στο εσωτερικό της αίθουσας, θα μπορέσετε να διατηρήσετε την μπιγκόνια και το σπαθίφυλλο σε φωτεινό μέρος αλλά να μην κτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Το κακτάκι μπορείτε να το διατηρήσετε επίσης σε εσωτερικό μέρος που να το κτυπά και ο ήλιος αρκεί να το ποτίζετε μια φορά τη βδομάδα. Ο βασιλικός και η τριανταφυλλιά, όμως, θα πρέπει να βγούν σε εξωτερικό χώρο, για να αερίζονται καλύτερα καθώς ο αερισμός της τάξης δεν είναι επαρκής. Η τριανταφυλλιά θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ηλιόλουστο σημείο, ενώ ο βασιλικός σε ημισκιερό που να τον βλέπει ο ήπιος απογευματινός ήλιος. Δείτε περισσότερες συμβουλές για φροντίδα κάκτου, βασιλικό σε γλάστρα, τριανταφυλλιά και βιγόνια στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κώστας Μιχ (7/11):
Καλημέρα! Ευχαριστούμε για την υπομονή σας, να απαντάτε σε όλα τα ερωτήματα! Υπάρχουν αντικρουόμενες γνώμες για τη ωφέλεια της στάχτης στις πατάτες. Ποια η επιστημονική γνώμη σας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η στάχτη είναι ωφέλιμη στην καλλιέργεια της πατάτας, όταν ενσωματωθεί καθώς προσφέρει κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο στο έδαφος, θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για την καλή παραγωγή πατάτας. Επιπρόσθετα, η ενσωμάτωση στάχτης αφρατεύει το χώμα οπότε βοηθά στον σχηματισμό μεγαλύτερων κονδύλων πατάτας και συνεπώς στην μεγαλύτερη παραγωγή. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις χρήσεις της στάχτης στον κήπο σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύσαμε.

Βασίλης Λεφ (7/11):
Υπάρχει κάποιος τρόπος διπλασιασμού της αγγουριάς και της πιπεριάς όπως γίνεται με την ντοματιά με αφαίρεση βλαστικών τμημάτων τα οποία δημιουργούν νέα ντοματιά χωρίς σπορά; Επίσης, σε ποια θερμοκρασία δωματίου βλασταίνουν μέσα σε κεσεδάκια οι σπόροι;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Σχετικά με το πρώτο σας έρώτημα. Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε την τομάτα, την αγγουριά και την πιπεριά, χρησιμοποιώντας μοσχεύματα των φυτών (τμήματα βλαστών). Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας θα βοηθήσει στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πολλαπλασιασμού των συγκεκριμένων φυτών. Σχετικά με τις θερμοκρασίες βλάστησης των σπόρων, οι κατάλληλες θερμοκρασίες είναι οι ακόλουθες: Τομάτα: 20-25°C, Αγγούρι: 18-22°C, Πιπεριά: 20-25°C. Δείτε περισσότερες συμβουλές για τη δημιουργία σπορείου στο σχετικό μας άρθρο.

 

Malama Zat (8/11):
Καλημέρα! Θα ήθελα τη συμβουλή σας, σχετικά με τη φροντίδα του φυτού δεύτσια. Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η δεύτσια είναι ένα καλλωπιστικό φυτό με λευκά συνήθως άνθη που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φροντίδα. Πρέπει να την φυτέψετε σε ηλιόλουστα ή ημισκιερά μέρη. Θα χρειαστεί πολύ τακτικά ποτίσματα, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, για να σας χαρίσει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Η δεύτσια δεν έχει ιδιαίτερες αανάγκες σε λίπανση, ενώ είναι πολύ ανθεκτική και στην παγωνιά.

 

Eleni Chr (8/11):
Καλημέρα σας και συγχαρητήρια εκ των προτέρων για την βοήθεια που μας δίνεται με τις χρήσιμες συμβουλές σας. Αγόρασα πέρσι μια λεμονιά και την φύτεψα σε μια μεγάλη γλάστρα, δεν πάγωσε τον χειμώνα αλλά δεν νομίζω να αναπτύσσεται σωστά. Ίσως φταίει και το κλάδεμα που της εκανα. Την έχω στην Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής. Καλύτερα να την φυτέψω στην γη και ποια εποχή; Κιτρινίζουν τα φύλλα της και γυρίζουν προς τα επάνω, σας στέλνω φωτογραφία. Επίσης έχω την κουκουναριά, την οποία την έβαλα σε εσωτερικό χώρο και κιτρινίζουν τα φύλλα της και πέφτουν. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Μεταφυτέψτε τη λεμονιά σας την άνοιξη στο έδαφος μετά τις παγωνιές του χειμώνα. Μέχρι τότε, διατηρήστε σε προστατευμένο μέρος από βοριάδες τη γλάστρα με τη λεμονιά και προσθέστε υγρό λίπασμα χηλικού σιδήρου για να πρασινίσει το φύλλωμα της λεμονιάς. Σχετικά με την κουκουναριά, θα πρέπει να την βγάλετε σε εξωτερικό χώρο, άμεσα, αρκεί να είναι σχετικά προφυλαγμένος από την παγωνιά και τους βοριάδες. Το πότισμα με εκχύλισμα φυκιών θα βοηθήσει στην τόνωση του φυτού σας.

 

Anastasios (8/11):
Η βουκαμβίλια στο μπαλκόνι τώρα αρχίζει να βγάζει άνθη, γιατί;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πιθανότατα η βουκαμβίλια στο μπαλκόνι σας δεν βρίσκεται σε αρκετά ηλιοφανές σημείο. Επίσης εξετάστε μήπως χρειάζεται να την μεταφυτέψετε σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί καλύτερα και να ανθοφορήσει. Σε κάθε περίπτωση, η λίπανση με υγρό λίπασμα ανθοφορίας θα βοηθούσε αρκετά. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα βουκαμβίλιας σε σχετικό μας άρθρο.

 

Μαρία Μπο (8/11):
Μια ερώτηση: γιατί δεν ανθίζουν οι τουμπερόζες μου; Τι φταίει; Μόνο φύλλα και καθόλου άνθη.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η τουμπερόζα, είναι ένα ανθοφόρο φυτό που καλλιεργείται για τα έντονα αρωματικά σωληνοειδή λευκά άνθη του που εμφανίζονται στην κορυφή των βλαστών. Θέλει ηλιοφανή θέση για να ανθοφορήσει, τακτικό πότισμα και καλή αποστράγγιση στο χώμα .Η λίπανση με υγρό λίπασμα ανθοφορίας θα έχει καλή επίδραση στην ανθοφορία, αν ικανοποιούνται οι προυποθέσεις που αναφέραμε.

 

Kostas Mix (9/11):
Σας επισυνάπτω φωτογραφία από το άρρωστο στα μεσαία φύλλα αμπέλι και από ελιές Καλαμών με στίγματα πράσινα. Διάγνωση και θεραπεία αν δεν σας κουράζω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καταρχήν, στα Μυστικά του Κήπου, όχι μόνο δεν κουραζόμαστε, αλλά χαιρόμαστε να απαντάμε σε όλους εσάς που ενδιαφέρεστε για τα φυτά και τις καλλιέργειες. Στα φύλλα του αμπελιού, δεν διακρίνουμε κάποια ασθένεια, προφανώς σταδιακά κάποια φύλλα θα παρουσιάσουν κάποιες ξηράνσεις αυτή την εποχή. Φαίνεται φυσιολογικό. Ίσως μια άλλη φωτογραφία πιο κατατοπιστική να μας βοηθούσε περισσότερο. Σχετικά με τις ελιές Καλαμών, έχουν προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια (ξεροβούλα). Για την αντιμετώπιση της, θα έπρεπε να είχε γίνει την άνοιξη και το φθινόπωρο ψεκασμός με χαλκούχο διάλυμα, καθώς η ασθένεια αναπτύσσεται σε συνθήκες υγρασίας και κακού αερισμού.

 

Σπύρος Χρυ (10/11):
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για ένα θέμα σχετικά με την λεμονιά που έχω. Έχω δύο ερωτήσεις. Την έχω φυτέψει πριν περίπου 3 χρόνια και κάτι. Θα ήθελα να ρωτήσω εαν γνωρίζετε πόσο περίπου είναι σε ηλικία όταν βρίσκονται στο φυτώριο και, δεύτερον, έχει πάνω της περίπου 10 λεμονια. Τα έχει μεγαλώσει αρκετά αλλά ακόμα δεν έχουν κιτρινίσει. Είναι πράσινα. Συμβαίνει κάτι; Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω ή κάποια στιγμή θα κιτρινίσουνε; Σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα σας από τα Μυστικά του Κήπου. Συνήθως στα φυτώρια εσπεριδοειδών, τα δενδρύλλια μπορεί να είναι ενός έτους όταν είναι σε σακουλάκι ή μικρή γλάστρα ή διετή όταν είναι σε μεγαλύτερη γλάστρα. Επομένως, η λεμονιά σας λογικά είναι 4-5 ετών. Μπορείτε να βοηθήσετε να κιτρινίσουν τα λεμόνια χρησιμοποιώντας βιολογικό λίπασμα καλίου σε υδατοδιαλυτή μορφή για άμεση απορρόφηση.

 

Ανδρέας Παπ (10/11):
Καλημέρα σας. Τό γηραιότερο δένδρο οπωροφόρο πού μού έχει μείνει είναι μία βερυκοκιά τού 1986. Έχει ανοίξη ό κορμός καί τά μπράτσα της, τά κλαδιά τρέχουν κόλλα καί τά δύο τελευταία χρόνια, ενώ είναι γεμάτη καρπούς, δέν τρώμε λόγω σκουληκιών. Χαλάνε οί καρποί, σκουληκιάζουνε. Τώρα βλέπω παρουσιάζετε κόλλα καί στούς κορμούς καί κλαδιά τών ξυνών, λεμονιές, πορτοκαλιές. Μήπως είναι καιρός νά αντικαταστήσω τήν βερυκοκιά; Υπάρχει θεραπεία; Λυπάμαι νά τήν βγάλω. Θέλω νά σάς γνωρίσω ότι φάρμακα στά δένδρα καί λαχανικά δέν βάζω. Βιολογικές καλλιέργειες μόνο προσπαθώ νά κάνω. Σάς ευχαριστώ γιά τόν χρόνο σας. Μέ εκτίμηση.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για την κομμίωση που παρουσιάζεται στα δέντρα σας, θα σας πρότεινα να τα κλαδέψετε και να ψεκάσετε με οικολογικό σκεύασμα χαλκού (υδροξείδιο του χαλκού ή οξυχλωριούχο χαλκό) καθώς και να ριζοποτίσετε με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλάζόπετρα). Επίσης, στα σκασίματα, καλό είναι να καλυφθούν με πάστα εμβολιασμού για να μην έχουμε ανάπτυξη ασθενειών. Το κλάδεμα της βερυκοκιάς και των άλλων φυλλοβόλων καρποφόρων δέντρων να γίνει το Γενάρη-Φλεβάρη ενώ των εσπεριδοειδών, μέσα στην άνοιξη. Δείτε πληροφορίες για κλάδεμα βερυκοκιάς, κλάδεμα λεμονιάς και κλάδεμα πορτοκαλιάς στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει. Σχετικά με τα βερίκοκα που σκουληκιάζουν, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την καρπόκαψα χρησιμοποιώντας βάκιλο Θουριγγίας και φυσική πυρεθρίνη.

 

Μιχαήλ Δρα (10/11):
Πώς καταπολεμείται σε θερμοκήπιο η τούτα απσολούτα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Σίγουρα, στο θερμοκήπιο όπου υπάρχει ζέστη, υγρασία, κακός αερισμός, οι συνθήκες είναι ασφυκτικές και ευνοούν την ανάπτυξη των διαφόρων εντόμων όπως και της Tuta absoluta, που αποτελεί ένα σημαντικό εχθρό της τομάτας. H χρήση εντομοστεγούς διχτύου εσωτερικά του θερμοκηπίου, βοηθά προληπτικά στην προφύλαξη ώστε να μην αναπτυχθέι το έντομο της Tuta absoluta. Eπίσης, ο συνδυασμός χρήσης φερομονικών παγίδων, ο ψεκασμός με βάκιλο Θουριγγίας καθώς και η χρήση εντομολογικής κόλλας πάνω σε νάυλον εδαφοκάλυψης που τοποθετείται στα πλευρικά μέρη του θερμοκηπίου, βοηθούν στην αντιμετώπιση του εντόμου. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την Tuta absoluta, και για το βάκιλο Θουριγγίας στο σχετικό μας άρθρο.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.