εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 19 Μαρτίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 19 Μαρτίου

Κλέλια Αρ (12/3):
Πρώτα θέλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να μας δίδεται τις τόσο χρήσιμες συμβουλές σας. Θέλω να ρωτήσω 2 συμβουλές.
1. Έχω μια λεμονιά στη γλάστρα. Τις βάζω το λίπασμα 20-20-20. Είναι το κατάλληλο, θα πρέπει να την μεταφυτεύσω και αν ναι πότε; Την κλαδεύω για να μην μεγαλώσει πολύ μιας και την έχω στο μπαλκόνι.
2. Εχω ενα γιασεμί εδω και 16 χρόνια. Το έχω σε γλάστρα. Τα τελευταία χρόνια ενώ μέχρι την αρχή του καλοκαιριού ειναι μια χαρά, μετά αρχίζουν τα φύλλα του να γίνονται καφέ και να ξεραίνουνται. Και αυτού του βάζω 20-20-20.
Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια και για τις ερωτήσεις σας. Μας είναι πολύτιμα για να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας μέσα από τα Μυστικά του Κήπου. Σχετικά με αυτά που ρωτάτε, θα σας έλεγα τα εξής:
1. To λίπασμα 20-20-20 είναι πλήρες χημικό λίπασμα που απορροφάται άμεσα από τα φυτά. Βέβαια, η συχνή χρήση του σε γλάστρες μπορεί να επιφέρει συσσώρευση αλάτων στο υπόστρωμα και σταδιακά να δημιουργούνται τοξικότητες στα φυτά. Θα προτιμούσαμε να χρησιμοποιείτε πλήρες βιολογικό λίπασμα. Μπορείτε αυτή την εποχή, τέλος Μάρτη, να την κλαδέψετε ελαφρά και να την μεταφυτέψετε σε μεγαλύτερη γλάστρα. Δείτε και το σχετικό άρθρο μας για τις συμβουλές μεταφύτευσης

Δέκα συμβουλές για τη μεταφύτευση


2. Είναι προφανές ότι το γιασεμί σας χρειάζεται μεταφύτευση αυτή την περίοδο σε μεγαλύτερη γλάστρα.. Επίσης, θα σας έλεγα να αποφεύγετε να προσθέτετε λίπασμα την περίοδο του καλοκαιριού όταν έχει ζέστη. Τέλος, ένα ελαφρύ κλάδεμα ξερών κλαδιών και αραίωμα των βλαστών, στα τέλη του καλοκαιριού, θα βοηθούσε. Καλή επιτυχία!

 

Φωτεινή Κα (12/3):
Γεια σας. Έχω μια σανσεβιέρα μέσα στο σπίτι κοντά σε παράθυρο. Δέχεται τις ακτίνες του ήλιου λίγο το πρωί. Την ποτίζω αραιά, περίπου κάθε 10 μέρες, τώρα το χειμώνα. Παρόλα αυτά, εδώ και 2 χρόνια που την έχω, δεν μεγαλώνει και δεν βγάζει καινούργια φύλλα. Επίσης τα μεγαλύτερα φύλλα έχουν πρόβλημα στήριξης. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Θα σας πρότεινα να μεταφυτεύσετε τη σανσιβέρια σε μεγαλύτερη γλάστρα και να προσθέσετε βιολογικό λίπασμα, μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης. Επίσης μην την ποτίσετε υπερβολικά. Μια φορά τη βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης, είναι υπεραρκετό. Σχετικά με τη μεταφύτευση, δείτε και το σχετικό μας άρθρο

Δέκα συμβουλές για τη μεταφύτευση


Καλή επιτυχία!

 

Eleni Xe (13/3):
Καλημέρα και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας! Βρήκα μία συνταγή για πατάτες με τη φλούδα τους και καθώς τις πατάτες τις αγοράζω, είμαι κάπως επιφαλακτική στο αν είναι καλό να τρώγεται η φλούδα. Μου είπαν πριν τις βάλω στο φούρνο να τις πλύνω με υγρό πιάτων σε ένα σφουγγάρι για να είμαι σίγουρη. Είναι καλό αυτό; Τι θα μου προτείνατε; Σας ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Σίγουρα, το ξέπλυμα των φρούτων και των λαχανικών με υγρό πιάτων, βοηθά σε ένα σχετικό εξωτερικό καθαρισμό και μια μερική απομάκρυνση χημικών επιβλαβών ουσιών από τη φλούδα τους, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με τις πατάτες. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν εξασφαλίζει ότι το φρούτο ή λαχανικό που θα φάμε είναι ασφαλές και δεν έχει επιβαρυνθεί με χημικές ουσίες. Η μεγαλύτερη ασφάλεια, είναι η οικολογική και βιολογική καλλιέργεια από εμάς τους ίδιους. Κι αυτό είναι που προτείνω σε σας και σε όλους τους φίλους που επισκέπτεστε την ιστοσελίδα των Μυστικών του Κήπου: Καλλιεργείστε οικολογικά, στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας! Καλή επιτυχία!

 

Μαρία Μα (15/3):
Τι να κάνω για να καρποφορήσει η μουσμουλιά μου; Την έχω σε γλάστρα στην βεράντα. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για να καρποφορήσει η μουσμουλιά στο μπαλκόνι, θα χρειαστεί σίγουρα ηλιοφανές μέρος, προστατευμένο από τους βοριάδες. Επίσης, θα χρειαστεί να την φυτέψετε σε αρκετά μεγάλη γλάστρα. Απαιτείται λίπανση με βιολογικό λίπασμα μια φορά το μήνα, εκτός από τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού και τους κρύους μήνες του χειμώνα. Πότισμα μια φορά τη βδομάδα, για την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δυο φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες. Σχετικά με το κίνδυνο του φουζικλαδίου της μουσμουλιάς, δείτε και το σχετικό μας άρθρο

Αντιμετωπίστε το φουζικλάδιο της μουσμουλιάς


Καλή επιτυχία!

Maria Ka (15/3):
Εχω έναν καλλιστήμονα μακρυκλάδη δέκα ετών, ο οποίος φέτος λόγω του έντονου κρύου και παγετού πάγωσε και δεν ξέρω τι να κάνω. Να τον κόψω ή να τον αφήσω μήπως και ξανατινάξει; Θα ήθελα την γνώμη σας. Με εκτίμηση, Μαρία.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Κλαδέψτε τoν καλλιστήμονα μόλις περάσουν οι τελευταίες παγωνιές στα τέλη του μήνα, προσθέστε λίπασμα και είναι σίγουρο ότι θα αναβλαστήσει αν ο κεντρικός βλαστός δεν έχει ξεραθεί και παραμένει πράσινος εσωτερικά. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες και στο σχετικό άρθρο για την προστασία των φυτών από τον παγετό

Βοηθήστε τα φυτά στον παγετό


Καλή επιτυχία!

 

Νικόλαος Κλο (15/3):
Υπάρχει ένα μεγάλο έντομο, κάτι σαν χρυσόμυγα, μεγάλο αλλά πράσινο, το οποίο τρώει τις κοντούλες αχλαδιές. Πως καταπολεμάται εκτός από φυσικές παγίδες?

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε με ακρίβεια θα ήταν καλό να γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορίες για τα συμπτώματα που εμφανίζει η αχλαδιά κοντούλα από τη συγκεκριμένη χρυσόμυγα. Γράφοντας ότι «τρώει τις κοντούλες», εννοείτε τα φύλλα, τους βλαστούς ή τους καρπούς της;
Πιθανότατα αναφέρεστε στο γνωστό εχθρό της αχλαδιάς που είναι η Κηκιδόμυγα των οφθαλμών της, Apiomyia bergenstammi (Diptera, Cecidomyiidae). Το συγκεκριμένο έντομο προσβάλει την αχλαδιά και προκαλεί εξογκώματα στους βλαστούς και καταστροφή των οφθαλμών. Έχει μία γενεά ανά έτος και διαχειμάζει ως αναπτυγμένη προνύμφη σε βομβύκιο στο έδαφος. Ενηλικιώνεται νωρίς την άνοιξη και ωοτοκεί στους οφθαλμούς και σε εξογκώματα παλαιότερων προσβολών. Για το λόγο αυτό, καλλιεργητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της είναι η έγκαιρη αφαίρεση και καταστροφή των βλαστών που έχουν εξογκώματα. Επίσης, βοηθά ο ψεκασμός με θερινό πολτό και φυσική πυρεθρίνη πριν ανοίξουν οι οφθαλμοί.

Νικόλαος Κλο (19/3):
Καλημέρα! Τρώει τους καρπούς λίγο λίγο. Εδώ το έντομο αυτό το λέμε βαβουλα και ένεκα του ότι η κοντούλα παράγει καρπούς νωρίς το καλοκαίρι, υπάρχουν πολλά τέτοια έντομα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα. Σε αυτή την περίπτωση μιλάτε για την οπλοκάμπη της αχλαδιάς. Το έντομο αφήνει τα αυγά του στον κάλυκα των ανθέων και οι κάμπιες του δημιουργούν στοές στους αναπτυσσόμενους καρπούς, οι οποίοι πολύ σύντομα μαυρίζουν και πέφτουν. Ψεκάστε με βιολογικό σκέυασμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης αμέσως μετά την ανθιση.

 

Gerasimos Ste (16/3):
Καλησπέρα, έχω βάλει σπόρο ορχιδέας πριν από καμιά εβδομάδα και είχε βγει λίγο έξω και κατά λάθος έσπασα αυτό που είχε. Καταστράφηκε το φυτό;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καταρχήν, συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας. Ο πολλαπλασιασμός της ορχιδέας με σπόρο είναι εξαιρετικά δύσκολος, καθώς ο σπόρος της δεν έχει ενδοσπέρμιο, δηλαδή δεν περιέχει θρεπτικές ουσίες, που θα τον βοηθήσουν να βλαστήσει. Η βλάστηση του γίνεται στο εργαστήριο με τη χρήση θρεπτικού υποστρώματος (άγαρ-άγαρ) ή ερασιτεχνικά σε οικιακό περιβάλλον όπως προσπαθήσατε. Είναι μεγάλη επιτυχία που καταφέρατε να βλαστήσει και είναι κρίμα που έσπασε το φύτρο. Είναι απίθανο να ξαναφυτρώσει. Ξαναπροσπαθείστε με την ίδια διαδικασία που το καταφέρατε και πριν, αλλά να είστε λίγο πιο προσεκτικός γιατί το φύτρο του σπόρου της ορχιδέας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Καλή επιτυχία!

 

Demy Ko (17/3):
Καλημέρα, πολύ καλή η ιστοσελίδα σας! Μπράβο! Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Έχω μια γαρδένια μέσα στο σπίτι με δεκάδες μπουμπούκια πάνω, απ’ την πρωτοχρονιά νομίζω. Τα φύλλα της είναι πράσινα, την ποτίζω σωστά απ’ ότι διάβασα. Τον περασμένο μήνα, της έβαλα και σίδηρο διαλυμένο με νερό και την άφησα να απορροφήσει όσο θέλει από τη λεκάνη μισή μέρα, αλλά τα μπουμπούκια δεν ανοίγουν. Τώρα μάλιστα ορισμένα έχουν βγάλει και κάτι άσπρα σαν βαμβακάκια πάνω τους. Να την βγάλω έξω να τη βλέπει και λίγο ο ήλιος τώρα που έφτιαξε ο καιρός και ζέστανε; Να την χτυπάει ο ήλιος ή σε πλήρως σκιερό μέρος; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Καλή συνέχεια στη δουλειά που κάνετε!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα και ευχαριστούμε για τα θερμά σας λόγια. Θα σας πρότεινα να βγάλετε έξω την γαρδένια, για καλύτερο αερισμό, σε σκιερό φωτεινό μέρος, προφυλαγμένο από τους ανέμους. Για την βαμβακάδα, ψεκάζουμε με βιολογικό διάλυμα θερινού πολτού (1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο) και επαναλαμβάνουμε δυο φορές ανά 15 μέρες. Μετά τους 2 ψεκασμούς, ρίξτε νερό με πίεση για να φύγουν τα υπολείμματα της βαμβακάδας. Καλή επιτυχία!

 

Vasiliki Ka (18/3):
Παρακαλώ να μου πείτε για το ωίδιο στις τριανταφυλλιές, τι να κάνω; Τώρα παρουσιάστηκε. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
To ωίδιο είναι η πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια της τριανταφυλλιάς. Προσβάλλει τα φύλλα και τα άνθη της τριανταφυλλιάς, δημιουργώντας μια λευκή εξάνθιση, σαν σκόνη. Η ασθένεια ευνοείται σε υγρό, βροχερό και σχετικά ζεστό καιρό. Καταπολεμάται με σκόνισμα με θειάφι στα φύλλα και γύρω από τις ρίζες στο χώμα. Επίσης, μπορεί να γίνει και ψεκασμό με θειάφι (βρέξιμη σκόνη). Προσοχή να μη βρέχονται με το πότισμα τα φύλλα της τριανταφυλλιάς, γιατί δημιουργούνται συνθήκες εξάπλωσης της ασθένειας. Περισσότερες πληροφορίες σε σχετικό άρθρο που θα δημοσιεύσουμε σύντομα στα Μυστικά του Κήπου.

 

Giannis Ter (18/3):
Καλησπέρα! Υπάρχει περίπτωση να βγάλει ρίζα ένα κλαδάκι ζαμιόκουλκα; Αν ναι τι πρέπει να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για να με πολλαπλασιάσετε τον ζαμιόκουλκα, την περίοδο της άνοιξης, η πιο σωστή μέθοδος είναι να μπορείτε να διαιρέσετε τα ριζώματα του και να τον μεταφυτέψετε. Με μόσχευμα είναι λίγο πιο δύσκολο, με πιο αυξημένο κίνδυνο αποτυχίας. Θα χρειαστείτε ορμόνη ριζοβολίας για να τοποθετήσετε στην τομή του μοσχεύματος και στην συνέχεια βάλτε το σε μια γλάστρα με φυτόχωμα σε δροσερό περιβάλλον. Καλή επιτυχία!

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.