εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 12 Μαρτίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 12 Μαρτίου

Γιάννης Πα (5/3):
Καλημέρα και να είστε πάντα καλά για τις συμβουλές σας!
Έχω πρόβλημα με τους αρουραίους στον κήπο μου. Υπάρχει τρόπος καταπολέμησης;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Οι αρουραίοι είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα στον κήπο μας. Λόγω των προβλημάτων που προκαλούν, συνήθως λαμβάνουμε μέτρα αντιμετώπισης που βασίζονται στην εφαρμογή ποντικοδολωμάτων εμποτισμένα με τρωκτικοκτόνες ουσίες και στη χρήση παγίδων (κολλητικών, δολωματικών σταθμών, φακών και διάφορων άλλων). Οι αρουραίοι, όπως και τα υπόλοιπα ποντίκια, είναι πολύ έξυπνα θηλαστικά που εύκολα προσαρμόζονται σε διάφορες συνθήκες, οπότε για την καταπολέμηση τους απαιτείται ένα συνδυασμός των παραπάνω μέτρων και εναλλαγές των εφαρμογών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Nikos Klo (5/3):
Καλησπέρα! Γιατί σκάνε τα ρόδια; Έχει σχέση με το πότισμα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα ρόδια μπορούν να σκάσουν λόγω ακανόνιστου ποτίσματος καθώς και λόγω απότομων μεταβολών της θερμοκρασίας κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και τρόπους αντιμετώπισης για το σκάσιμο των καρπών της ροδιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει στα Μυστικά του Κήπου. Καλή δύναμη στην προσπάθεια σας!

 

Δήμητρα Πυ (5/3):
Καλησπέρα σας,
Πριν 2 χρόνια βρήκα μια καμέλια πεταμένη. Τη μάζεψα, προσπάθησα να τη συνεφέρω, αλλά ούτε άνθιζε, ούτε φούντωνε, αν και έβγαζε νέα φύλλα. Φέτος μετά το κρύο κάηκαν τα περισσότερα νέα φύλλα που θα έβγαιναν. Μόλις ηρέμησε ο καιρός, την μεταφύτευσα (δεν ξέρω καν με τι χώμα την είχαν) και μετά από ένα μήνα την κλάδεψα, μήπως και σωθεί. Πιστεύετε οτι έκανα καλά; Τα περισσότερα κλαδιά ειναι γυμνά και μόνο ένα έχει φύλλα, το οποίο το άφησα για να δω αν θα τα καταφέρει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καταρχήν, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη διάθεση σας να σώσετε ένα φυτό, όπως την πανέμορφη καμέλια. Αν και θα ήταν προτιμότερο πρώτα να την κλαδέψτε και μετά να τη μεταφυτέψτε, δεν πειράζει ιδιαίτερα. Διατηρήστε την σε ένα προστατευμένο μέρος, φωτεινό, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Ενσωματώστε βιολογικό λίπασμα για οξύφιλα φυτά μια φορά το μήνα, καθώς και μικρή ποσότητα σιδήρου. Περισσότερες πληροφορίες δείτε στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει για την φροντίδα καμέλιας.

 

Χρήστος Στρα (5/3):
Αγόρασα τον Οκτώβριο μία καμέλια (με πολλά μπουμπούκια) από την Αθηνα και την φύτευσα στα Γιάννενα, σε σημείο χωρίς ήλιο. Από τότε δεν παρουσίασε καμία μεταβολή… ούτε ένα νέο φύλλο, ούτε άνθος, αλλά ούτε ξεραίνεται. Τι να κάνω να την βοηθήσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Άλλη μια ερώτηση για τη δημοφιλή καμέλια. Θα σας έλεγα να συνεχίσετε να τη διατηρείτε σε προστατευμένο μέρος από ανέμους, φωτεινό, μακριά, από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Ενσωματώστε βιολογικό λίπασμα για οξύφιλα φυτά μια φορά το μήνα, καθώς και μικρή ποσότητα σιδήρου για να αναπτύξει νέα βλάστηση τους ανοιξιάτικους μήνες και να δώσει σταδιακά πλούσια ανθοφορία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο σχετικό άρθρο για την φροντίδα καμέλιας

 

Χριστίνα (5/3):
Καλησπέρα! Έχω το κεράκι, τρία ή τέσσερα χρόνια και δεν έχει ανθίσει ακόμα. Πότε θα βγάλει τα λουλουδάκια του;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ποικιλίες κεράκι που αργούν να μπουν σε ανθοφορία. Αν το φυτό δέχεται πλούσιο έμμεσο ηλιακό φως, θα ανθοφορήσει. Επιπλέον, μειώστε το πότισμα και δώστε υγρό λίπασμα ανθοφορίας την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ανά δεκαπέντε μέρες.

 

Harris Va (6/3):
Έχω κάποιους σπόρους από θαμνοειδή φυτά (Buxus Sempervirens, Carpinus Betulus, Giant Dogwood, Colorado Blue) τους έχω κρατήσει στο ψυγείο για 4 μήνες περίπου και τώρα θα πρέπει να τους φυτέψω. Παρακαλώ θα μπορούσατε να μου υποδείξετε την κατάλληλη μέθοδο φύτευσης; Δεν είμαι ειδικός, αλλά αγαπάω πολύ τα δέντρα και θα ήθελα να μου βλαστήσουν χωρίς να καταστραφεί ο σπόρος. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Οι σπόροι που αναφέρετε δεν είναι εύκολο να βλαστήσουν με σπόρο και πολλαπλασιάζονται συνήθως με ξυλοποιημένα ή ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα. Πάντως δοκιμάστε να χρησιμοποιείστε μείγμα κοπριάς και άμμου και διατηρήστε τους σπόρους μέσα στο υπόστρωμα σε βάθος 2 εκατοστών, σε υγρό περιβάλλον και σε θερμοκρασία γύρω στους 16-19°C. Kαλή επιτυχία!

Αναστασία ΝΚ (7/3):
Καλημέρα, έχω πολλά μπένζαμιν στην αυλή σε γλάστρες και με το χιόνι που έριξε κάηκαν και έμειναν μόνο τα ξερά κλαδιά. Τα κλάδεψα κοντά στις ρίζες, έχοντας αφήσει ενα εξόγκωμα πάνω από το χώμα από τον κορμό του… υπάρχει περίπτωση να ξαναπετάξει ή να τα ξεριζώσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Είναι πολύ πιθανό να ξαναπετάξουν βλάστηση, αρκεί να ήταν πράσινο το εσωτερικό των βλαστών, στα σημεία που τα κλαδέψατε. Προσθέστε και λίπασμα αζώτου για ανάπτυξη μια φορά το μήνα και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Ίσως κάποια φυτά που ήταν σε γλάστρα να χρειάζονται και μεταφύτευση. Ελέγξτε το. Καλή επιτυχία!

 

Γεωργία Το (8/3):
Γεια σας, αν μπορούσατε θα ήθελα την βοήθεια σας. Μένω Καισαριανή και το μπαλκόνι μου ειναι βορινό. Όποιο φυτό έχω βάλει ξεραίνεται, παρόλο που το προσέχω όσο περισσότερο μπορώ. Θελω την βοήθεια σας, τι να βάλω που να αντέχει; Ξέχασα να πω ότι τα μόνα που κράτησαν είναι μια λεβάντα, ένα γεράνι και μία αρμπαρόριζα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα γεράνια και το ξαδερφάκι της, η αρμπαρόριζα, καθώς και η λεβάντα αντέχουν την παγωνιά. Θα μπορούσατε να προσθέσετε πελαργόνι, πυξάρι, βιβούρνο, αγγελική ,φωτίνια καθώς και αρωματικά φυτά όπως δεντρολίβανο, δίκταμο, θυμάρι. Βέβαια, θα ήταν καλό να τα φυτέψετε την άνοιξη, ώστε να είναι ριζωμένα κατά την περίοδο του χειμώνα και να αντέξουν πιο εύκολα. Δείτε και το σχετικό μας άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει για την προστασία φυτών από την παγωνιά.

 

Fani Fra (9/3):
Καλησπέρα! Είμαι καινούργια στην κηπουρική, αλλά μου αρέσει πολύ. Φύτευσα, λοιπόν, τη Δευτέρα λουλούδια σε σπόρους μέσα σε μικρές θηκούλες. Όμως δεν ξέρω από δω και πέρα… τα ποτίζω; τα έχω σε σκια; τα αφήνω ετσι; Πειτε μου σας παρακαλώ, γιατί η κόρη μου τρελαίνεται με τα λουλούδια και θέλω πολύ να πετύχει! Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αφού φυτεύσατε τους σπόρους λουλουδιών, διατηρείστε σε εσωτερικό χώρο το σπορείο, σε θερμοκρασία 18-20°C και ποτίζετε ελαφρά το χώμα με ένα ψεκαστηράκι για να το διατηρήσετε σχετικά υγρό. Μην παραποτίζετε γιατί θα σαπίσουν οι σπόροι και δεν θα βλαστήσουν. Μόλις οι σπόροι φυτρώσουν, τους βγάζουμε έξω σε σχετικά ηλιοφανή θέση για να αναπτυχθούν και τους βάζoυμε μέσα αν η θερμοκρασία της νύχτας πέφτει κάτω από 12°C. Καλή επιτυχία σε σας και στην κόρη σας!

 

Κωνσταντίνα Μα (10/3):
Καλησπέρα. Έχω πάρει φράουλες και φυσικά είναι εκτός εποχής αυτή την περίοδο. Κράτησα όμως μια φράουλα με σκοπό να πάρω τον σπόρο και να τον φυτέψω. Γενικά δεν ξέρω από φυτά καθόλου. Είναι σωστό να την αφήσω να χαλάσει ή παίρνω τον σπόρο με άλλο τρόπο;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αφήστε να ωριμάσει καλά η φράουλα, αφαιρέστε τους σπόρους, ξεπλύντε τους και τοποθετήσετε τους πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Αφού στεγνώσουν για 2-3 μέρες, μπορούν να φυτευτούν σε ειδικό φυτόχωμα σποράς σε βάθος ένα περίπου εκατοστό. Θα πρέπει, όμως, να σας πω ότι αν η συγκεκριμένη φράουλα είναι από φυτό υβρίδιο, ο σπόρος που πήρατε δεν θα δώσει καρπό με τα ίδια χαρακτηριστικά με την φράουλα που φάγατε. Ο πιο συνήθης τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με στόλωνες, δηλαδή τμήματα πλευρικών βλαστών του φυτού της φράουλας που ριζοβολούν πολύ εύκολα και δίνουν φυτά ολόιδια με τα μητρικά. Καλή επιτυχία!

 

Αντώνης Ορ (10/3):
Γεια σας, ήθελα να ρωτήσω τι ισχύει τελικά για το φύτεμα καρποφόρων δένδρων κόντα σε κυπαρίσσια. Έχω βάλει, για προστασία από τους νοτιάδες, μια σειρά από κυπαρίσια πλαγιόκλαδα πριν 7 χρόνια και σε απόσταση 2,5 μέτρων από αυτά φύτεψα καρποφόρα δένδρα πριν 5 χρόνια .Θα έχω πρόβλημα στο μέλλον; Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γενικά, φυτεύουμε σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα τρία μέτρα από το φράκτη με τα κυπαρίσσια για να μην εμποδίζουμε την ηλιοφάνεια των δένδρων και την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Πάντως και στα 2,5 μέτρα δεν θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερο πρόβλημα αν δεν έχουν τεράστια ανάπτυξη τα καρποφόρα σας δέντρα.

 

Ευτυχιά Γα (11/3):
Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω: η στεφανωτή μου κιτρίνισε τα φύλλα και τα ρίχνει. Την κλαδεύω ή περιμένω να πετάξει φύλλα εκεί που ήταν τα παλιά; Να πω πως ο κορμός είναι ζουμέρος και πράσινος, δεν έχει ξεραθεί.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η στεφανωτή κιτρίνισε και ρίχνει τα φύλλα μετά τον έντονο παγετό του χειμώνα. Κλαδέψτε την χαμηλά, μόλις περάσει και αυτή η παγωνιά, στα τέλη του μήνα, προσθέστε και λίπασμα και είναι σίγουρο ότι θα αναβλαστήσει μιας και ο κεντρικός βλαστός δεν έχει ξεραθεί. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες και στο σχετικό άρθρο για την προστασία φυτών από τον παγετό.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.