εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 14 Μαΐου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 14 Μαΐου

Νάνσυ Σπα (6/5):
Καλησπέρα σας. Έχω ένα παρτέρι στον κήπο μου, περιμετρικά της μάντρας, με διαστάσεις 40 εκατοστά πλάτος και 9 μέτρα μήκος. Η θέση του είναι βορειοανατολική. Τι φυτά – λουλούδια θα μου προτείνατε να φυτέψω; Θα ήθελα να είναι όμορφα ανθισμένο και το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα σας! Αν και δεν μας περιγράφετε το ύψος των φυτών που θα επιθυμούσατε, θα σας προτείνουμε διάφορες λύσεις: Για χαμηλά φυτά, θα μπορούσατε να φυτέψετε γκαζάνιες, διμορφοθήκες, αργυράνθεμα. Αν θέλατε ψηλότερα φυτά, επιλέξτε γεράνια, τριανταφυλλιές (νάνες ή θαμνώδεις) ενώ για ακόμη ψηλότερα, βιβούρνα, αγγελικές, πικροδάφνη και φωτίνια. Όλα τα παραπάνω φυτά διαθέτουν ανθοφορία και είναι ανθεκτικά σε έντονη ηλιοφάνεια αλλά και στους ανέμους. Καλή επιτυχία!

 

Xara Mil (7/5):
Τώρα βάλαμε τα κηπευτικά μας. Κάθε πότε θα ποτίζουμε για αρχή;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Σας ευχόμαστε καλή αρχή στα φυτέματα σας και σας εφιστούμε την προσοχή να μην ποτίζετε υπερβολικά τις πρώτες δυο-τρεις εβδομάδες που φυτέψετε τα φυτά σας. Στην αρχή, θέλουμε στα φυτά μας να προχωρήσει η ρίζα προς τα κάτω και να δημιουργηθεί καλή στήριξη των φυτών. Αν ποτίζετε πολύ συχνά, οι ρίζες παραμένουν στην επιφάνεια, δεν προχωρούν προς τα κάτω για να βρουν νερό, με αποτέλεσμα το φυτό να μην ριζώνει ικανοποιητικά και επομένως να μην προχωρά ανάλογα και η ανάπτυξη του.

 

Ελευθερία Παπ (7/5):
Καλημέρα σας! Έχω μεγάλο πρόβλημα με τα έντομα που τα γνωρίζω ως χρυσόμυγες ή μπουρμπούλια (σαν σκαθάρια, πετούν με χαρακτηριστικό θόρυβο, πράσινα γυαλιστερά). Στον κήπο μου, περίπου μια δεκαετία, κάθε τέτοια εποχή εμφανίζονται κατά σμήνη και ξυρίζουν στην κυριολεξία τις τριανταφυλλιές μου, σε τέτοιο βαθμό που τα καυστικά υγρά τους (ούρα;) ξεραίνουν μέχρι και το φυτό. Δεν ξέρω τι να κάνω, κάθομαι όλη μέρα με σπρέϋ για κατσαρίδες γιατί μόνο με αυτό ψοφάνε και ψεκάζω τα τριαντάφυλλα. Βέβαια, ψοφάνε αυτές, είναι όμως ατελείωτες και ξεραίνω και τα άνθη. Έχω απογοητευτεί εντελώς, γιατί βλέπω ότι αυτό συμβαίνει μόνο στο δικό μου κήπο και όχι στους κήπους του υπόλοιπου χωριού (Ακράτα Αχαΐας). Το σπίτι μου είναι το τελευταίο του χωριού. Έχετε να μου προτείνετε κάποια λύση;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Θα σας πρότεινα προληπτικά να ψεκάσετε με διάλυμα θερινού πολτού ενώ σε περίπτωση που εμφανιστούν τα έντομα, ψεκάστε με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης. Αν τώρα οι τριανταφυλλιές σας είναι σε περιορισμένο χώρο, θα μπορούσατε να τις καλύψετε με ένα αντιανεμικό πράσινο δίχτυ και να δημιουργήσετε ένα μικρό διχτυοκήπιο για να τις προστατεύσετε από την επίσκεψη των εντόμων. Καλή επιτυχία!

 

Stauros Lin (7/5):
Τι να κάνω στην γαρδένια για το κιτρίνισμα των φύλλων;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το κιτρίνισμα των φύλλων της γαρδένιας μπορεί να οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα, καθώς και στην έλλειψη σιδήρου. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στα σχετικά άρθρα μας, http://www.mistikakipou.gr/ellipsi-sidirou/ και http://www.mistikakipou.gr/gardenia-frontida/

 

Βίκυ Παπ (7/5):
Η ιστοσελίδα σας είναι πολύ χρήσιμη σε εμάς τους ερασιτέχνες καλλιεργητές και λάτρεις των φυτών γενικότερα. Θα ήθελα να μου πείτε πόσο συχνά πρέπει να ποτίζω τα εσπεριδοειδή, κατά την ανθοφορία και καρποδεσία. Είναι μεγάλα δένδρα σε ηλικία, λεμονιές. πορτοκαλιές, γκρέιπ φρουτ, μανταρινιές. Έχουν όλα την ίδια ανάγκη σε νερό; Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Τα εσπεριδοειδή που περιγράφετε, λεμονιές, πορτοκαλιές, γκρέιπφρουτ και μανταρινιές έχουν ανάγκη από αρκετό πότισμα, καθώς θέλουν δροσερό και γόνιμο περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν. Κατά την περίοδο της άνοιξης, ποτίζετε μια φορά τη βδομάδα και την περίοδο του καλοκαιριού 2-3 φορές τη βδομάδα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις επικρατούσες θερμοκρασίες, καθώς και τα χαρακτηριστικά του εδάφους ως προς τη συγκράτηση του νερού.

 

Μαρία Φλω (7/5):
Καλησπέρα σας, έχω ένα θέμα με την λεμονιά μου, πριν από περίπου 3 χρόνια την είχα φυτέψει σε κάποιο χωράφι μου που ο καιρός έδειξε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει εκεί που ήταν. Την πήρα, λοιπόν, και την φύτεψα στον κήπο του σπιτιού μου εδώ και 4 μήνες κι ενώ είχε και άνθη και λεμονάκια, βλέπω σιγά σιγά πως πέφτουν οι καρποί και το άνθος. Ένας γεωπόνος μου σύστησε να βάλω λίγη ουρία κάθε εβδομάδα μία φορα για τρεις με τέσσερις εβδομαδες περιπου. Κι ενω διανύουμε την τρίτη εβδομάδα, τα λεμονάκια συνεχίζουν και πέφτουν. Πείτε μου σας παρακαλώ, τι μπορεί να φταίει που δεν κρατά τον καρπό; Ενώ έχει βγάλει καινούργια φυλλαράκια και δείχνει ζωντανή; Ευχαριστω εκ των προτερων και συγχαρητήρια για την δουλειά σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καταρχήν, είναι φυσιολογικό τα μικρά δέντρα να αδυνατούν να κρατήσουν πολλούς καρπούς. Αν σε περίπτωση κρατήσουν, καλό είναι να τα αραιώνουμε για να μην εξαντληθούν κατά την καρποφορία τους. Πάντως, η πτώση των ανθέων και των μικρών καρπών μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως υπερβολική αζωτούχα λίπανση, απουσία λίπανσης και θρεπτικών συστατικών, υπερβολικό πότισμα ή έλλειψη νερού. Δεν θα σας πρότεινα να λιπάνετε με ουρία ή αμμωνία τις λεμονιές σας, καθώς επιτείνουν το πρόβλημα. Θα σας πρότεινα ένα βιολογικό ισόρροπο λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο. Θα μπορούσατε, επίσης, να ψεκάσετε κατά το δέσιμο των καρπών με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών που συντελεί στην αύξηση της καρπόδεσης και να επαναλάβετε σε δεκαπέντε μέρες μόλις δέσουν οι καρποί.

 

Aris Kornelakis (8/5):
Καλησπέρα κύριε Λιονουδάκη,
Σε δύο νεκταρινιές 2-3 ετών διαφορετικής ποικιλίας εμφανίζεται μια συστροφή και αλλοίωση των κατώτερων φύλλων, όπως αυτό που βλέπετε στις συνημμένες εικόνες. Δε φαίνεται να υπάρχει μελίγκρα ή κάτι αντίστοιχο παρά το ότι υπάρχει αρκετή κίνηση μυρμηγκιών. Φαντάζεστε τι μπορεί να είναι;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η συστροφή των φύλλων οφείλεται στον εξώασκο, μια μυκητολογική ασθένεια που προσβάλει τη νεαρά βλάστηση στα πυρηνόκαρπα δέντρα και περισσότερα σε όσα είναι μικρής ηλικίας. Ειδικά τη φετινή χρονιά, υπάρχει έξαρση της ασθένειας, ειδικά σε δένδρα ροδακινιές και νεκταρινιές. Είναι απαραίτητο να ψεκάσετε τα δέντρα σας με χαλκούχο διάλυμα και να επαναλάβετε σε δυο βδομάδες, τόσο για θεραπευτικό, όσο και σε προληπτικό στάδιο.

Sunny (9/5):
Καλημέρα! Πώς θα αντιμετωπίσω το στάχτωμα στις γαρυφαλλιές; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το στάχτωμα της γαρυφαλλιάς, οφείλεται στο μύκητα του ωιδίου που προσβάλει τις γαρυφαλλιές, αλλά και τις τριανταφυλλιές. Βασικό θεραπευτικό μέτρο είναι ο ψεκασμός με βρέξιμο θειάφι στα φύλλα και το σκόνισμα με θειάφι επίπασης γύρω από τη ρίζα. Δείτε αναλυτικότερα όλα τα μέτρα καταπολέμησης στο σχετικό μας άρθρο: http://www.mistikakipou.gr/oidio-triantafillias/

 

Μαθιός Στα (9/5):
Καλημέρα σας! Ευχαριστώ για τον χρόνο που μου δίνεται κάθε φορά… επανέρχομαι, λοιπόν, με νέο ερώτημα. Μετά από ερωτήσεις σε ελαιοπαραγωγούς φίλους, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι στις ελιές ρίχνουμε άζωτο. Έχετε εσείς κάποια συγκεκριμένη πρόταση για κάποιο σκεύασμα σε σακούλα η κάποιο μιξ να φτιαξω μόνος μου για ελαιόδεντρα μου; Οι ελιές είναι ποικιλία κορωνέικη περίπου τριων ετών. Μικρούλες, αλλά θα ήθελα να κάνω μια καλή αρχή. Το σκεύασμα που θα ρίξω θα ήταν καλό να το ρίχνω μόνο κοντά στον κορμό ή και περιμετρικά γύρω τους; Ευχαριστώ πολύ! Και επίσης για να κλείσω… ποιος μηνας ειναι κατάλληλος για να βάζω τέτοια σκευάσματα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα. Το άζωτο βοηθά στην βλαστική ανάπτυξη του δέντρου και στην ανάπτυξη της φυλλικής επιφάνειας, οπότε είναι σωστό η λίπανση που θα γίνει για τα ελαιόδεντρα να περιέχει αρκετό άζωτο. Αυτό μπορείτε να το προσθέσετε με κοπριές που περιέχουν αρκετό άζωτο, πάντα καλά χωνεμένη για να μη δημιουργήσει πρόβλημα στα φυτά, με βιολογικό λίπασμα αζώτου, καθώς και με οικολογικό υγρό λίπασμα αζώτου που θα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα. Όλα τα σκευάσματα είναι καλό να εφαρμοστούν περιμετρικά γύρω από τον κορμό ώστε να απορροφηθούν πιο ομοιόμορφα από τις ρίζες. Αυτά τα οικολογικά λιπάσματα μπορούν να προστεθούν τέλη χειμώνα έως στα τέλη της άνοιξης. Επίσης, προσθήκη αζώτου μπορεί να γίνει και με τη χλωρά λίπανση που γίνεται, συνήθως, στα τέλη του φθινοπώρου. Δείτε και το σχετικό άρθρο για τη χλωρά λίπανση. http://www.mistikakipou.gr/xlori-lipansi/

 

Thomas Tsia (9/5):
Μια διάγνωση παρακαλώ πολύ αν είναι δυνατόν;! Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η φωτογραφία που μας στείλατε για τα κυπαρρισοειδή που κιτρινίζουν και ξεραίνονται στο εσωτερικό, οφείλεται σε μυκητολογική προσβολή που επιτείνεται λόγω υγροθερμικών συνθηκών. Θα σας πρότεινα να μετριάσετε το πότισμα σας και να ρίξετε διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρα) στις ρίζες τους. Διαλύστε 100 γραμμάρια γαλαζόπετρα σε 10 λίτρα νερού και ρίξτε από 2 λίτρα σε κάθε κυπαρισσοειδές. Επαναλάβετε εντός δεκαπέντε ημερών. Καλή επιτυχία!

 

Chryso Ef (10/5):
Η μουριά μέσα στον κήπο κοντά σε τοίχους του σπιτιού 2-3 μέτρα αν φυτευτεί, προκαλεί προβλήματα στο σπίτι; Κι αν ναι, τι άλλα δένδρα φυλλοβόλα μου προτείνετε να φυτέψω για σκια; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
H μουριά σε απόσταση τρία μέτρα από το σπίτι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς οι ρίζες της πάνε προς τα κάτω. Μια άλλη επιλογή είναι η καλλωπιστική δαμασκηνιά, ένα ενδιαφέρον φυλλοβόλο δένδρο με χαρακτηριστικό κόκκινο φύλλωμα που δεν κάνει ιδιαίτερα μεγάλο ρίζωμα και εξασφαλίζει μια όμορφη σκιά.

 

Όλγα Θα (10/5):
Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! Θα ήθελα να ρωτήσω πάλι κάτι. Έχω δύο φωτίνιες μεγάλες σε γλάστρα, τις μεταφυτεύσαμε πριν από 25 ημέρες περίπου. Στην αρχή πήγαιναν καλά, αλλά τώρα τελευταία ιδίως η μία φαίνεται να έχει χάσει τη ζωντάνια της, κόβονται τα φύλλα μόλις τα τραβήξεις. Μου είπαν να την ποτίζω καλά, το έκανα, κλάδεψα τα άνθη που είχαν μαραζώσει και κάποια φύλλα που δεν φαίνονταν καλά αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι θα αναπτυχθεί. Το μπαλκόνι έχει ήλιο και αέρα κάποιες φορές, επίσης της έχω ρίξει και λίπασμα. Ρώτησα στο φυτώριο από όπου την πήρα και μου είπαν ότι ακόμη κι αν πέσουν όλα τα φύλλα, με ένα κλάδεμα θα αναπτυχθεί. Μπορείτε μήπως να με βοηθήσετε; Ευχαριστώ πολύ για όλα, καλή δύναμη!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα σας! Θα σας πρότεινα να ποτίζετε τις φωτίνιες συχνά και να προσθέσετε υγρό λίπασμα μεταφύτευσης ώστε να ριζώσει καλύτερα στη νέα της γλάστρα. Θα συμφωνήσω επίσης, ότι με το κλάδεμα, η φωτίνια θα αναβλαστήσει ακόμη κι αν πέσουν όλα τα φύλλα εφόσον το εσωτερικό του βλαστού της παραμένει πράσινο και ζωντανό.

 

Peggy Bou (11/4):
Καλή σας μέρα, έχω μια αζαλέα κι έχουν αποχρωματιστεί σχεδόν πλήρως τα φύλλα της. Τι να κάνω; Σας ευχαριστώ και συγχαρητήρια για τις συμβουλές σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα και ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Θα σας πρότεινα να μας στείλετε μια φωτογραφία για να καταλάβουμε καλύτερα τον αποχρωματισμό των φύλλων. Πιθανόν να πρόκειται για έλλειψη σιδήρου. Δείτε και τα σχετικά άρθρα μας για την αζαλέα http://www.mistikakipou.gr/azalea-frontida/ και για την έλλειψη σιδήρου http://www.mistikakipou.gr/ellipsi-sidirou/

 

Panos Tls (11/4):
Καλημέρα σας! Πολύ ενδιαφέροντα τα άρθρα σας ολα. Μπράβο σας και συνεχίστε να μοιράζεστε μαζί μας όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες. Θα ήθελα μια συμβουλή για το φούλι μου που ένα απόγευμα που φυσούσε το έριξε ο αέρας κάτω. Έφυγε αρκετό χώμα, το επόμενο πρωινό το αντιληφθηκα και είχε μαραζώσει… εδώ και τρεις μέρες έτσι ειναι. Τι μπορώ να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα και ευχαριστούμε για τα θερμά σας λόγια. Θα σας πρότεινα να συμπληρώσετε το χώμα που χάθηκε, να ποτίσετε καλά και μετά να ρίξετε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών που είναι πολύ αναζωογονητικό για τις ρίζες και για το φυτό μετά από μια δύσκολη περίοδο ανέμου ή παγετού. Aν παραμένει σε δύσκολή κατάσταση μετά από μια βδομάδα, κλαδέψτε το για να αναβλαστήσει.

 

Nikos Ska (11/4):
Πριν να γίνει η ζημιά από την Tuta στις ντομάτες, τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε το κακό;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η tuta είναι πραγματικά ένας μεγάλος εντομολογικός εχθρός της τομάτας. Η προληπτική χρήση βάκιλου Θουριγγίας μόλις αρχίσουν να δένουν οι καρποί, ανά δεκαπέντε μέρες είτε σε ψεκαστή μορφή είτε σε σκόνη επίπασης θα βοηθήσει πολύ. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την Tuta της τομάτας σε ένα παλαιότερο σχετικό άρθρο μας. http://www.mistikakipou.gr/ntomates_me_trypes/

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.