εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 7 Μαΐου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 7 Μαΐου

Περσεφόνη Λαζ (30/4):
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Στο χωριό Κάλλιο Φωκίδας έχω μια βυσσινιά που κάθε χρόνο επιτίθενται στα βύσσινα και τα τρώνε χρυσοσκαθάρια. Αλλά πέρυσι ήταν πολλά μαύρα με άσπρες βούλες που μέσα σε 2-3 μέρες έκαναν μεγάλη ζημιά και τα έκοψα άγουρα. Διάβασα ότι είναι το ενήλικο έντομο του άσπρου σκουληκιού και πράγματι είχα πολλά τέτοια σε κοπριά που είχα ρίξει στον κήπο. Συγκέντρωσα την κοπριά και γέμισα με νερό το βαρέλι, γιατί διάβασα πως έτσι πνίγονται, αφού δεν έχουμε κότες να τα φάνε. Επειδή τώρα που ήλθα είδα ένα τέτοιο σκαθάρι και πιθανώς θα έχω το ίδιο πρόβλημα, όχι μόνο με τα βύσσινα, αλλά και στον κήπο, μήπως μπορείτε να μου πείτε πώς να το αντιμετωπίσω δεδομένου ότι θα είμαι εδώ για αυτή την εβδομάδα και θα ξαναέλθω κατά τις 15 Ιουνίου και πρόκειται να φυτέψω καλοκαιρινά λαχανικά. Σας ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα. Η προσθήκη νερού στην κοπριά είναι χρήσιμη έτσι κι αλλιώς, καθώς συντελεί στο σβήσιμο της. Θα σας πρότεινα να ψεκάσετε τη βυσσινιά σας με μείγμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης και να επαναλάβετε οπωσδήποτε κατά την επιστροφή σας στα μέσα Ιουνίου.

 

Θοδωρής (30/4):
Καλημέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω για ένα ιβίσκο που έχω και είναι ζωντανός ο κορμός, αλλά δεν βγάζει φύλλα, τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα! Ο ιβίσκος είναι σχετικά ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με όμορφα λουλούδια. Κλαδέψτε λίγο το ξύλο του ιβίσκου, εξετάστε αν το ξύλο είναι φρέσκο στο εσωτερικό και προσθέστε λίγο βιολογικό λίπασμα αζώτου στη ρίζα και πιστεύουμε πως θα αναβλαστήσει.

 

Aida Nal (30/4):
Καλησπέρα θα ήθελα την γνώμη σας για την αλόη μου. Δεν την πότισα πολύ, εδώ και δυο εβδομάδες της άλλαξα και το χώμα, της έβαλα το κομπόστ, την ποτίζω κάθε τρεις μέρες. Αν μου απαντήσεις, ειλικρινά ευχαριστώ πολύ. Το λατρεύω αυτό το φυτό!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα σας! Μετά τη μεταφύτευση εξασφαλίστε μια ημισκιερή θέση για την αλόη σας, ώστε να έχει καλύτερη ανάπτυξη και προσθέστε με το πότισμα και διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών για να ριζοβολήσει καλύτερα. Επαναλάβετε σε δέκα μέρες. Ποτίζετε δυο φορές τη βδομάδα και σταδιακά προσθέσετε μέσα στον επόμενο μήνα λίγη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα αζώτου.

 

Χρυσώ Ευθ (30/4):
Έχω τζαμαρία που χτυπά ο ήλιος και το καλοκαιρι ζεσταίνεται πολύ ο χώρος, αλλά το χειμώνα θέλω τον ήλιο. Τι δένδρο να φυτέψω που να μην κάνει ζημιά στο σπίτι; Σκέφτηκα κάποιο καρποφόρο, όπως κορομηλιά ή κάποιο που να μην προσβάλλεται από αρρώστιες. Σας ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε που ακριβώς θέλετε να φυτέψετε το δένδρο. Αν ενννοείτε εξωτερικά του σπιτιού, στον κήπο, κοντά στους τοίχους του σπιτιού, η κορομηλιά είναι μια καλή επιλογή. Η κορομηλιά δεν έχει τόσο δυνατό και εκτεταμένο ριζικό σύστημα ώστε να φοβάστε να προκαλέσει ζημιά στο σπίτι. Βέβαια, δεν είναι απρόσβλητη από ασθένειες.

 

Σταύρος Κου (1/5):
Θα ήθελα να με βοηθήσετε να μάθω γιατί οι κερασιές μου ένω δένουν τον καρπό, δεν τον μεγαλώνουν και πέφτει. Ευχαριστώ πολύ! Και πάλι μπράβο για την εξαιρετική δουλειά σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα θερμά σας λόγια. Η πτώση των μικρών καρπών της κερασιάς μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως υπερβολική αζωτούχα λίπανση (αμμωνία), απουσία λίπανσης και θρεπτικών συστατικών, υπερβολικό πότισμα ή έλλειψη νερού. Θα μπορούσατε επίσης να ψεκάσετε κατά το δέσιμο των καρπών με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών που συντελεί στην αύξηση της καρπόδεσης και να επαναλάβετε σε δεκαπέντε μέρες μόλις δέσουν οι καρποί.

 

Elutopia (2/5):
Καλή σας μέρα και καλό μήνα! Η ερώτηση μου έχει να κάνει με τη βουκαμβίλια μου. Την πότισα πριν τέσσερις μέρες, χρειάστηκε να φύγω και όταν γύρισα τα φύλλα της μαράζωσαν, φαίνονται σαν ξερά και έχει γεμίσει μυρμήγκια. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα και καλό μήνα! Παρακαλώ διευκρινίστε μας αν η βουκαμβίλια σας είναι φυτεμένη σε γλάστρα ή στο έδαφος και ποια είναι η ηλικία της. Μήπως βάλατε υπερβολική ποσότητα λιπάσματος; Κλαδέψτε την άμεσα για να δούμε αν ο βλαστός εσωτερικά είναι ζωντανός ώστε να αναβλαστήσει. Υπάρχει και η πιθανότητα να έχει προσβληθεί από μελίγκρα και τα μυρμήγκια να την επισκέπτονται λόγω των μελιτωμάτων που δημιουργούνται. Ο ψεκασμός με σάπωνες αλάτων καλίου ίσως τη βοηθήσει.

 

Kiriaki Das (2/5):
Καλησπέρα! Μόλις έβγαλα τους ξέραμενους μου ιβίσκους (παγώσανε) και φυτεψα νέους… πείτε μου τι πρέπει να προσέξω γενικά. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο ιβίσκος είναι ένας σχετικά ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που μπορεί να φτάσει και σε ύψος δένρου. Μετά τη μεταφύτευση, προσθέστε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών για καλύτερη ριζοβολία. Ποτίζετε δυο φορές τη βδομάδα. Προσθέτετε μια φορά το μήνα πλήρες λίπασμα για την ανάπτυξη και την ανθοφορία του ιβίσκου, ενώ καλό είναι να δίνουμε και λίπασμα σιδήρου κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

 

Μαρία Τ (3/5):
Αρχικά συγχαρητήρια για το πολύ εμπεριστατωμένο και ενδιαφέρον site σας. Είχα την τύχη να ταξιδέψω στην Τανζανία και να πάρω μαζί μου κουκούτσια μάνγκο, όπου και τα φύτεψα τον περασμένο Απρίλιο σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Το ένα έβγαλε ένα μικρό βλαστό, αλλά φαίνεται να ξεραίνεται όσο περνούν οι μέρες. Το ποτίζω όταν βλέπω ότι χρειάζεται, από την υγρασία του χώματος και το έχω σε ηλιόλουστο σημείο. Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο να ευδοκιμήσει λόγω έλλειψης τροπικού κλίματος, ωστόσο εάν έχετε κάποια συμβουλή, καλοδεχούμενη! Ευχαριστώ θερμά!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Το νεαρό σπορόφυτο του μάνγκο χρειάζεται δροσερό μέρος για την ανάπτυξη του και οι απευθείας ακτίνες του ήλιου το δυσκολεύουν. Θα σας πρότεινα να το μετακινησετε σε ημισκιερό μέρος στο μπαλκόνι ή μπορείτε να προσθέσετε αντιηλιακό δίχτυ προστασίας. Ποτίζετε πιο συχνά, κάθε δυο μέρες και προσθέσετε διάλυμα εκχύλισματος φυκιών για να μπορέσει να αντιπαρέλθει το στρες που έχει υποστεί. Καλή επιτυχία!

Κυριάκος Εφραιμίδης (3/5) :
Πότε μπορώ να φυτέψω στη περιοχή Ακρωτήρι Χανίων το φυτό Ιπποφαές;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Λόγω του ξηροθερικού κλίματος του νομού χανίων, και της περιοχής του Ακρωτηρίου, καλό θα ήταν το ιπποφαές να φυτευτεί από μέσα Μάρτη μέχρι μέσα Μάη και από αρχές Σεπτέμβρη μέχρι τέλη Οκτώβρη, ώστε να ριζοβολήσει καλύτερα το φυτό και να έχει καλύτερη ανάπτυξη. Στην αρχή θα χρειαστεί σχετικά συχνά ποτίσματα.

 

Όλγα Θα (3/5):
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η καλύτερη ώρα για να ψεκάζουμε τα φυτά μας, όχι για αρρώστιες αλλά για να τα δυναμώσουμε, είτε με διαλυμένο λίπασμα είτε με σίδηρο. Σας ευχαριστώ και συγχαρητήρια και πάλι για την ιστοσελίδα σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα σας κι ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια! Για τις ασθένειες των φυτών και για την φυτοπροστασία, καλό είναι να ψεκάζετε απογευματάκι αφού έχουν ποτιστεί τα φυτά για να μην στρεσαριστούν. Εφαρμόζετε την λίπανση αφού έχουν ποτιστεί τα φυτά, προτιμώντας τις απογευματινές ώρες. Σχετικά με το σίδηρο, ειδικά αν πρόκειται για χηλικό σίδηρο, θα πρέπει να εφαρμόζεται το σούρουπο, καθώς παρατηρείται αλλοίωση όταν έρχεται σε επαφή με τις ακτίνες του ηλίου λόγω φωτοδιάσπασης.

 

Kiriaki Das (4/5):
Καλησπέρα! Μολις αγόρασα ένα φυτό, «κάλα» λέγεται, σε μικρή γλάστρα. Είναι για έξω ή μέσα; Έψαξα στο ίντερνετ, αλλά δεν βρήκα τίποτα. Να το αφήσω έτσι στην μικρή γλάστρα ή να το βάλω σε λίγο πιο μεγαλη; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η κάλα είναι είναι ένα ριζωματώδες φυτό εξωτερικού χώρου με καταγωγή από τη Νότια Αφρική. Εύκολα καλλιεργείται στη χωρά μας, επειδή οι κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας είναι παρόμοιες. Καλό είναι να το μεταφυτέψετε σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία. Επειδή η κάλα αγαπά πολύ την υγρασία στις ρίζες της, ειδικά όταν καλλιεργείται σε γλάστρα, πρέπει να μην έχει τρύπα αποστράγγισης στο κάτω μέρος, για να έχει συνεχώς υγρό περιβάλον. Μπορείτε να συμβουλευτείτε και το σχετικό άρθρο για τη μεταφύτευση που έχουμε δημοσιεύσει εδώ: http://www.mistikakipou.gr/10-simvoules-gia-metafitefsi/

 

Μαθιός Στα (4/5):
Καλησπέρα! Θέλω να φτιάξω ένα μιξ λίπασμα απο φύκια, κοπριά, χωμα, για να σκάψω και να ανοίξω τους λάκκους από τα ξινά, ελιές και συκιές και να ρίξω το μιξ. Και μετά πότισμα… να έριχνα και λίγο ζεόλιθο, συμφωνείται;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα σας! Το μίγμα που ετοιμάζετε για τα δένδρα σας είναι πολύ καλό και η προσθήκη ζεόλιθου θα βοηθήσει στο να κρατάει περισσότερη υγρασία στο χώμα και στις ρίζες λόγω του υγρόφιλου χαρακτήρα του ζεόλιθου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις καλλιέργειες, ειδικά τους θερινούς μήνες. Εξασφαλίστε, όμως, ότι η κοπριά είναι σβησμένη, καθώς και ότι τα φύκια της θάλασσας έχουν εκπλυθεί από τα άλατα που φέρουν ώστε να μην “στρεσαριστούν” τα φυτά και δημιουργηθούν τοξικότητες. Ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή, ειδικά αν είναι μικρής ηλικίας, είναι σχετικά ευαίσθητα στην εδαφική αλατότητα. Καλή επιτυχία!

 

Κωνσταντίνος Κου (5/5):
Χρησιμοποιώντας το πράγματι πολύ χρήσιμο παραθύρο επικοινωνίας που μας παρέχετε, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μας ενημερώσετε σχετικά (καλλιεργητική φροντίδα – χρωματισμοί – διάρκεια – ασθένειες και αντιμετώπιση τους) για το πολύ όμορφο ανθοφόρο φυτό ή φυτά με την ονομασία “Αργυράνθεμα” (αναφέρω φυτά, διότι έχω παρατηρήσει διαφορές τόσο στο φύλλωμα τους, όσο και στα άνθη τους). Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Πραγματικά, επιθυμούμε τα Μυστικά του Κήπου να αποτελέσουν ένα χρήσιμο και αξιόπιστο διαύλο επικοινωνίας για τις καλλιέργειες των φυτών και την φροντίδα των λουλουδιών. Τα αργυράνθεμα είναι ένα υπέροχο, πολυετές, ανθοφόρο φυτό, αρκετά ανθεκτικό, που κάνει λουλούδια που μοιάζουν με τις κοινές μαργαρίτες. Πλέον, έχουν δημιουργηθεί πολλές νέες ποικιλίες αργυράνθεμου που διαθέτουν διάφορα χρώματα ανθέων και διάφορες μορφές φύλλων. Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για τα αργυράνθεμα και τη φροντίδα τους, θα δημοσιεύσουμε μέσα στο Μάιο, σε σχετικό αναλυτικό μας άρθρο.

 

Anastasia (6/5):
Να ζητήσω για ακόμη μία φορά τη συμβουλή σας. Η αμυγδαλιά μου εμφάνισε εξώασκο. Τι μπορώ να κάνω; Υπάρχει περίπτωση να κολλήσει και η ροδακινιά μου;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο εξώασκος είναι μια μυκητολογική ασθένεια που προσβάλει τη νεαρά βλάστηση στα πυρηνόκαρπα, τόσο στην αμυγδαλιά, όσο και την ροδακινιά. Ειδικά τη φετινή χρονιά, υπάρχει έξαρση της ασθένειας, ειδικά σε δένδρα ροδακινιές και νεκταρινιές. Είναι απαραίτητο να ψεκάσετε τα δέντρα σας με χαλκούχο διάλυμα και να επαναλάβετε σε δυο βδομάδες, τόσο για θεραπευτικό, όσο και σε προληπτικό στάδιο. Αποφύγετε τον ψεκασμό όταν τα άνθη είναι ανοιγμένα, καθώς ο χαλκός μπορεί να τους προκαλέσει εγκαύματα και να δημιουργήσει πρόβλημα στην ανθοφορία και στην καρπόδεση.

 

Nikos Klo (6/5):
Καλησπέρα! Μπορεί το θειάφι να γίνει βρέξιμο; Χάνει την δύναμή του; Θα χαρώ αν μου γράφατε αναλογίες για το αμπέλι.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το θειάφι συναντάται στο εμπόριο ως σκόνη επίπασης, δηλαδή για σκόνισμα στα φυτά ή στο έδαφος γύρω απο τις ρίζες των φυτών, για την καταπολέμηση κυρίως του μύκητα του ωιδίου. Επίσης, κυκλοφορεί και θειάφι βρέξιμη σκόνη που είναι για διάλυση σε νερό και ψέκασμα στα φύλλα και στους βλαστούς των φυτών. Το θειάφι που είναι σκόνη επίπασης δεν κάνει, σε καμία περίπτωση, για διάλυση και ψέκασμα. Κάνει μόνο για σκόνισμα.
Σχετικά με το θειαφι βρέξιμη σκόνη, στο αμπέλι, διαλύουμε τρία γραμμάρια ανά ένα λίτρο νερό. Αν δεν έχετε ζυγαριά, εμπειρικά είναι περίπου μια φορτωμένη κουταλιά της σούπας σε 5 λίτρα νερό ή τρεις κουταλιές της σούπας στις ψεκαστήρες πλάτης που είναι συνήθως 16 λίτρα. Καλό είναι με θειάφι βρέξιμη σκόνη να ψεκάζουμε απόγευμα, όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 28°C.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.