εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 21 Μαΐου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 21 Μαΐου

Φωτεινή Καζ (13/5):
Γεια σας! ‘Εχω μια διακοσμητική ελιά σε γλάστρα. Αν και φαίνεται υγιής, αυτές τις μέρες ξεκινάει να ανθίζει, ρίχνει πολλά φύλλα της. Τι λέτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή είναι φυσιολογικό; Τι μπορώ να κάνω; Επίσης, η νάνα τριανταφυλλιά μου έχει αρχίσει να χαλάει. Τα φύλλα της έχουν κίτρινες και καφέ άκρες. Πως να το αντιμετωπίσω;
Ευχαριστώ για την βοήθεια σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Εξασφαλίστε συχνό πότισμα για την ελιά σας και μεταφέρετε τη σε ηλιοφανές σημείο σε εξωτερικό χώρο. Ακολουθείστε τις συμβουλές που δώσαμε στο σχετικό μας άρθρο: http://www.mistikakipou.gr/epta-mistika-gia-tin-elia-mpala/

Σχετικά με την τριανταφυλιά σας, πιθανότατα έχει μυκητολογική προσβολή. Θα σας συνιστούσα να ψεκάσετε με βρέξιμο θείο και να ρίξετε σκόνη θειάφι γύρω από τη ρίζα και στα κάτω φύλλα.

 

Dialekti Mar (14/5):
Καλησπέρα! Έχω ένα δέντρο αρωκάρια ύψους 10 μέτρα. Το τελευταίο 20ήμερο κιτρινίζουν τα φύλλα (βελόνες) και πέφτουν. Θα ήθελα σας παρακαλώ να μάθω την πιθανή αιτία και πώς μπορώ να το βοηθήσω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Θα σας πρότεινα να κάνετε σε πρώτη φάση, για απολύμανση από μύκητες, ένα ριζοπότισμα με διάλυμα γαλαζόπετρας, 4 κουταλιές της σούπας σε 10 λίτρα νερό και να επαναλάβετε σε δέκα μέρες. Φροντίσετε, επίσης, να μην κάνετε υπερβολικό πότισμα στην αρωκάρια, ενώ θα ήταν χρήσιμο να της προσθέσετε αυτή τη εποχή λίγο λίπασμα για κωνοφόρα καθώς και λίγο χηλικό σίδηρο.

 

Roula Dim (15/5):
Καλημέρα. Μπορώ να φυτέψω σε μια γλάστρα μεγάλη τρεις μπιγκόνιες ή καλύτερα μία; Επίσης, έχω δύο βασιλικούς, τους πήρα σε μικρό γλαστράκι. Μετά από λίγες μέρες μαράθηκε το μισό. Αρρώστησαν; Γιατί έγινε αυτό; Τα ποτίζω μόνο όταν δω το χώμα ξερό.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αν είναι μικρές οι μπιγκόνιες μπορείτε να τις φυτέψετε σε μια γλάστρα καθώς αναπτύσσονται σχετικά αργά και να τις μεταφυτέψετε αργότερα. Αν είναι σχετικά μεγάλες, καλό είναι να φυτευτεί μία σε κάθε γλάστρα. Σχετικά με τους βασιλικούς, εξασφαλίστε ημισκιερή θέση και ακολουθήστε τις συμβουλές που έχουμε δώσει σε πρόσφατο άρθρο μας: http://www.mistikakipou.gr/deka-simvoules-gia-ton-vasiliko/

 

Αυγή Γεω (16/5):
Γεια σας και συγχαρητήρια για την σελίδα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που άκουσα προχθές. Αληθεύει πώς τα μοσχεύματα ριζώνουν πολύ γρηγορότερα σε ενα ποτήρι με εμφιαλωμένο νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει μια κουταλιά του γλυκού μέλι? Άκουσα πως λειτουργεί σαν ορμόνη ριζοβολίας. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Το μέλι περιέχει φυσικά σάκχαρα και πολυσακχαρίτες και επομένως συντελεί θετικά στην ριζοβολία των φυτών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει την δράση και την αποτελεσματικότητα που παρουσιάζει η ορμόνη ριζοβολίας.

 

Θοδωρής Χαλ (16/5):
Καλησπέρα παιδιά! Τι να ρίξω στην πατάτα; Μου κόβει όλες τις ρίζες… και στις τομάτες.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πιθανότατα, έχετε προσβολή από τον κρεμμυδοφάγο, ένα έντομο που είναι πολύ βλαβερό για τους γεωργούς, καθώς προσβάλλει, κυρίως, τις κηπευτικές καλλιέργειες και τα σιτηρά. Έχει μήκος 4-5 εκατοστά και είναι αρκετά δύσκολο στην καταπολέμηση. Πλημμυρίζοντας το μέρος που είναι προσβεβλημένο από κρεμμυδοφάγους με νερό, τους αναγκάζουμε να βγουν στην επιφάνεια και αρκετοί από αυτούς πνίγονται.

 

Dora Mol (17/5):
Καλημέρα σας, μήπως μπορούσατε να μου γράψετε πώς μπορώ να φτιάξω λιπάσματα με φύκια και πώς μπορώ να τα χρησιμοποιήσω σωστά για τα λουλούδια μου, μιας και ζω δίπλα σε θάλασσα; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα φύκια της θάλασσας είναι κατάλληλα για όλες τις καλλιέργειες και φυσικά ως λίπασμα για τα λουλούδια καθώς περιέχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία. Σύντομα θα δημοσιεύσουμε αναλυτικό άρθρο για τη δημιουργία λιπάσματος από φύκια. Δείτε προς το παρόν πληροφορίες για τα φύκια και στο σχετικό μας άρθρο.
http://www.mistikakipou.gr/fykia_sto_mpostani/

Μαρία Παπ (17/5):
Καλησπέρα, έχω πρόβλημα με έναν κισσό που έχει γίνει ανεξέλεγκτος. Έξι χρόνια προσπαθώ να τον ξεριζώσω και δεν τα καταφέρνω, γιατί θεριεύει πάλι. Βρίσκεται σε ένα κτήμα που δεν έχουμε συχνή πρόσβαση και αυτός αφού με το βάρος του και λόγω αέρα έριξε την περίφραξη, τώρα επεκτείνεται στο έδαφος και προσπαθεί να κυκλώσει κι ένα παλιό κτίσμα. Έχει απλωθεί σε επιφάνεια άνω των 50 μέτρων και πνίγει κάποιες μικρές ελιές και άλλα δενδράκια. Είναι περίπου δεκαπέντε ετών και θέλω να τον εξαλείψω εντελώς από το κτήμα, τι μπορώ να κάνω; Στέλνω κάποιες φωτογραφίες μήπως βοηθήσουν.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Kαταρχήν, η διαδικασία ξήρανσης ενός φυτού με οικολογικό τρόπο είναι δύσκολη διαδικασία ειδικά για τον κισσό που είναι από τα πλέον δυσεξόντωτα ζιζάνια. Η παραδοσιακή χρήση αλατιού, ξυδιού και πετρελαίου στη ρίζα ή με επάλειψη στις τομές δεν έχει διασυστηματική δράση, που σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει η δράση τους εσωτερικά στις ρίζες, ώστε να νεκρωθούν και να μείνουν ανενεργές. Θα σας πρότεινα να απομακρύνετε χειρωνακτικά και να καθαρίσετε τον κισσό σε πρώτη φάση, και να κάνετε χλωρή λίπανση το φθινόπωρο για να λειτουργήσουν τα φυτά της χλωράς λίπανσης ανταγωνιστικά στον κισσό. Δείτε και το σχετικό μας άρθρο:
http://www.mistikakipou.gr/xlori-lipansi/

 

Zoe Gia (17/5):
Καλησπέρα σας! Εμένα η ρίγανή μου είναι ανθισμένη αυτό τον καιρό. Μπορώ να κάνω συγκομιδή και μετά να την κλαδέψω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Βεβαίως και μπορείτε να τη συγκομίσετε άμεσα κόβοντας τους ανθοφόρους βλαστούς και στη συνέχεια να την κλαδέψετε για να δώσει και νέα βλάστηση. Αφού άνθισε πρόωρα αυτή την εποχή, θα έχετε και νέα συγκομιδή, χαμηλότερης βέβαια ποιότητας και ποσότητας, στις αρχές του φθινοπώρου.

 

Ζωή Κοσ (17/5):
Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω κάτι. Έχω στο μπαλκόνι μου (ανατολικό) δύο φυτά τοματίνια cherry. Tα φυτά είναι φυτεμένα σε ζαρντινιέρα και σε πλήρη ανάπτυξη. Μάλιστα, έχω ήδη κόψει πολλά. Ομως παρατήρησα πως κάποιοι καρποί είναι είτε φαγωμένοι ή φέρουν διαμπερείς τρύπες ή παρουσιάζουν κάτι φουσκάλες στη φλούδα. Τι θα μπορούσε να φταίει και τι μπορώ να κάνω; Οι καρποί που δεν έχουν τίποτα μπορούν να καταναλωθούν;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πιθανότατα, η προσβολή των καρπών των τοματινιών σας γίνεται από μικρά πουλιά. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την κατανάλωση των υγιών τοματινιών σας μετά από ένα καλό πλύσιμο.

 

Popi Ala (17/5):
Καλησπέρα σας από τη Σάμο! Παρακολουθώ την σελίδα σας και μου αρέσει πάρα πολύ! Έχω ένα πρόβλημα με την βερυκοκιά μου, κάνει τους καρπούς σαν να είναι ανάγλυφοι, ακόμα και μέσα η σάρκα τους φαίνονται άρρωστοι. Μπορείτε από τις φωτογραφίες να καταλάβετε τι συμβαίνει; Θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει και κάποιο φάρμακο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Πιθανότατα, πρόκειται για την ιό της ευλογιάς, μια πολύ σοβαρή ασθένεια που προσβάλλει τα πυρηνόκαρπα και, κυρίως, τις βερυκοκιές. Δέντρα που προσβάλονται από ευλογιά, πρέπει να εκριζώνονται. Θα σας πρότεινα να πάτε σε ένα γεωπονικό κατάστημα της περιοχής σας, και να δείξετε τους καρπούς του δέντρου σας και να σας συμβουλεύσουν για τα σχετικά μέτρα.

 

Eleni Vic (19/5):
Καλησπέρα σας, μου φέρανε ένα λευκό ανθούριο. Η γλάστρα είναι φυτωρίου, το λουλούδι ανθίζει συνέχεια. Πότε μπορώ να αλλάξω γλάστρα; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γενικότερα είναι καλό να τελειώνει η ανθοφορία του φυτού και μετά να μεταφυτεύουμε σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα. Βέβαια, αν είναι πολύ μικρή η υπάρχουσα γλάστρα και ζορίζεται το φυτό, μεταφυτέψτε το και διατηρήστε το ανθούριο σε φωτεινό μέρος στο εσωτερικό του σπιτιού. Δείτε και το σχετικό άρθρο μας για τις μεταφυτεύσεις: http://www.mistikakipou.gr/10-simvoules-gia-metafitefsi/

 

Γεωργία Σπυ (20/5):
Οι τριανταφυλλιές νάνες που έχω στο παρτέρι έχουν αρχίσει να γίνονται τα φύλλα τους άσπρα. Καταλαβαίνω ότι είναι κάποια ασθένεια. Τι μπορώ να κάνω πριν μολυνθουν όλα τα φυτά;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Οι τριανταφυλλιές σας έχουν προσβληθεί από το μύκητα του ωιδίου. Για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ωιδίου στις τριανταφυλλιές, δείτε το σχετικό μας άρθρο που έχουμε πρόσφατα δημοσιεύσει: http://www.mistikakipou.gr/oidio-triantafillias/

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.